Pienoismallit.net

Goodyear F2G Super Corsair

Jets are for kids ...

Ensinnäkin pyydän anteeksi, että tuo alaotsikko ei ole suomen kieltä - kyseistä englanninkielistä sanontaa käyttivät monet amerikkalaiset potkurikonepilotit 1950-luvun alkuvuosina ja mielestäni tämä asia pitää nimenomaan sanoa alkuperäiskielellä - jos se väännetään väkisin suomeksi "suihkukoneet ovat lapsia varten", niin juttu jotenkin "vesittyy".

Noh, kyseessä siis on Special Hobbyn 1/48 skaalan mallisarja Goodyearin tehtaiden valmistamasta Super Corsair hävittäjästä. Tätä konetyyppiä ehdittiin valmistaa vain 10 kpl ennen II-maailmansodan loppumista ja koneet siis eivät ehtineet sotatoimiin mukaan.
Koneessa oli Pratt & Whitneyn valmistama 28 sylinterinen R-4360 moottori, jossa oli hevosvoimia aivan "tajuton määrä" - 3000 heppaa!

Malli esittää Cook Clelandin kilpatallin konetta nro 57, jota lensi pilotti Ben McKillen 1940-luvun lopulla Thompson Race kisoissa.
Tässä linkissä on referenssivalokuvia tämän pienoismallin esikuvasta: odegaardaviation.homestead.com/aircraft.html

Tämän Special Hobbyn sarjan muoviosien yhteensopivuus olikin vaihteeksi positiivinen yllätys - ei ongelmia sovituksissa. Tosin jokaista osaa piti kovasti puhdistaa ja hioa aina ennen liimaamista - mutta siihenhän on saanut tottua aina kun ottaa työn alle tällaisen tsekkipajan valmistaman Limited Run mallisarjan.

Koneen moottori on kokonaisuudessaan resiiniä ja se onkin oma pienoismallinsa ihan sellaisenaan - se koostuu peräti 33 resiniosasta, jotka liimataan toisiinsa pikaliiman avulla. Harmi kylläkin, että tuosta moottorista ei sitten valmiissa mallissa paljon ulospäin näy - noh, kuten on tapana sanoa, niin "tiedänpähän ainakin itse sen siellä olevan".

Siirtokuvat olivat aivan huippuluokkaa - tosin noiden isojen valkoisten kuvioiden laittaminen siipiin oli "hiuksia nostattava" urakka - ja onnistuihan se nyt jotenkuten kuvia repimättä. Lisäksi siipien alapintojen siirtokuvien asentamisohjeissa oli virheitä - ohjeet näyttävät laskutelineluukkuihin tulevat siirtokuvat hölmösti "peilikuvina" ja siinä meinasi hiljainenkin mies ruveta hiiltymään, kun vihdoinin tajusi asettelevansa noita herkästi rikkoutuvia kuvia väärin päin!

Muuten, laatikon kannessa lukee "Kit contains injected plastic parts and injected canopy" - ja tuo on kyllä vale! Nimittäin mallin ohjaamon pleksikupu ei suinkaan ole injektiomuovivalua, vaan tyypillinen löysä Limited Run vacuformiläpyskä, joka piti varovaisesti leikellä irti taustamateriaalistaan - onneksi noita kuomuja tuli laatikossa 2 kpl, joten toisen voi sitten vaikka tärvellä - kuten minä onnistuin tekemään.

Malli on maalattu siveltimillä Humbrolin maaleja ja lakkoja käyttäen.

Kommentit

Mutta kuomun kehyshän on väärän värinen, pitäsi tuon referenssilinkin mukaan olla valkoinen. Hahaa!
Ei muuta kun suti takaisin kouraan. :-)
T.L. 16.10.2010 21:13 Vastaa lainauksella
Raimo taas säväytti. Malli upea ja taustatarina lekotietämättömälle avartavaa…
Raimo Leino 16.10.2010 21:15 Vastaa lainauksella
Cpt. Wreck kirjoitti:
Mutta kuomun kehyshän on väärän värinen, pitäsi tuon referenssilinkin mukaan olla valkoinen. Hahaa!
Ei muuta kun suti takaisin kouraan. :-)
Niin noissa referenssikuvissa kone on 2000-luvun kuosissa - tämä malli taas on rakennettu muistuttamaan vuoden 1949 esikuvaansa ja silloin kuomun raamit olivat mustat ;-)
Loistavaa työtä! Jälleen maalaus saa ansaittua kehua! Osaat kyllä tuon pensselimaalauksen taidon. Tämä näyttää aivan kuin olis ruiskulla maalattu. Tosin aihe on "epäsiveellinen":) Jos kone on potkurikone niin siinä pitää olla maastokuvio ja aseistus:D
no sittenhän homma on hanskassa. just kun luuli pääsevänsä näpäyttämään…
erittäinkin siistiä sivellintyöskentelyä tuon punaisen maalin kanssa.
Raimo Leino 16.10.2010 21:21 Vastaa lainauksella
Tero Lammimetsä kirjoitti:
taustatarina lekotietämättömälle avartavaa…
Nämä 1940- ja 1950 lukujen mäntämootorikoneiden kilpa-ajot olivat kyllä todellisia "adrenaliinipiikkejä" - niin yleisölle kuin myös piloteille. Jos pääsisin aikakoneella ajassa taaksepäin, niin haluaisin kyllä nähdä livenä Corsairin ja P-38 Lightningin kaarrekisan …
Raimo Leino 16.10.2010 21:29 Vastaa lainauksella
Antti Pentikäinen kirjoitti:
Tämä näyttää aivan kuin olis ruiskulla maalattu.
Valotan vielä "systeemiäni" tämän punaisen maalin suhteen. Pohjamaalina käytin Mastonin mattavalkoista spraymaalia (joten sen verran on laistettu pensselistä :-) ) - tuon Special Hobbyn muovi kun on harmaata väriltään, niin valkoinen pohja sopii paremmin punaisen alle.
Ja se punainen maali on muuten Humbrolin MATTApunaista - se on mielestäni helppoa levitettävää siveltimellä - päinvastoin kuin Humbrolin kiiltävä punainen, joka ensinnäkin kuivuu n. puoli vuosisataa ennenkuin sitä pintaa voi käsitellä esim. jollakin lakalla. Mattapunaisen päällystin sitten Humbrolin kiiltävällä lakalla.
Komea, värikäs. Peili sopii näin räikeän koneen alustaksi ja pakokaasujäljet ilman ruiskua tehdyiksi erinomaiset.
Ilmojen Hot Rod! Eihän tästä voi kuin tykätä. Lisää vain siviili käyttöön muokattuja entisiä sotilaskoneita näytille.
Näyttävä malli ja totutusti korkealaatuinen, hieno lisä kokoelmaan.
Näistä kisoista tulikin joku aika sitten dokkari discovery kanavalta, siinä sai kilpailijoiden haastatteluista kuvan, että laivasto ja ilmavoimat suorastaan kilpavarustelivat lentäjiä. Eräs vanhempi herra kertoi saaneensa corsairin allensa kysäisemällä ja kertomalla että oli veteraani. Hyvä tapa purkaa sodan jälkeisiä ylijäämä varastoja :)
Speciaali Corsair, itselleni melko tuntematon aihe ,toki nähnyt noita malleja kuvissa,vaikkapa Mustang Cleveland racer.Hieno malli jälleen Raimolta.
Esko Rusi 17.10.2010 14:45 Vastaa lainauksella
Hienoa työtä pensselillä,täytyy itsekin koittaa vaihteeksi ihan nostalgia syistä miten sivellin pysyy käsissä.
Noita isoja siirtokuvia olen ihmetellyt tai oikeastaan niissä näkyviä paneelirajoja. Miten paneelirajat olet toteuttanut? Ovat valkoisilla alueilla teräviä ja tosi hyvin onnistuneet. Punaisilla alueilla jotenkin epämääräisemmät.
Tuo yksi potkurin lapa ei ilmeisesti ole unohtunut pohjamaalille toiseltapuolelta vaan kuulukin olla valkoinen.
Raimo Leino 17.10.2010 15:49 Vastaa lainauksella
Esko Rusi kirjoitti:
Miten paneelirajat olet toteuttanut? Ovat valkoisilla alueilla teräviä ja tosi hyvin onnistuneet.
Tuo yksi potkurin lapa ei ilmeisesti ole unohtunut pohjamaalille toiseltapuolelta vaan kuulukin olla valkoinen.
Isojen siirtokuvien päälle vedin ensin mattalakan - kun se oli kuivunut, niin paneelirajat toteutin varovaisesti lyijykynän avulla. Sen jälkeen vasta sitten laitoin kiiltävän lakan.

Ja se yksi potkurin lapa on todellakin ihan tarkoituksella valkoinen - kun potkuri pyörii, niin tuo yksi erivärinen lapa "vilkuttaa" kivasti. En kyllä yhtään tiedä sitä perimmäistä syytä, etä miksi tuo yksi lapa oli maalattu valkoiseksi oikeassa koneessa.
Esko Rusi 17.10.2010 16:02 Vastaa lainauksella
Tuota lyijykynä kikkaa olen itsekin käyttänyt mutta en ole uskaltanut sen päälle lakkaa kokeilla kun ei tiedä miten eri aineet reagoivat keskenään.
Piti viellä sanoa että Tsekkimallin kasaan saamisesta annan aina puoli tähteä extraa. Mukava kuulla että tässä ei suurempia sovitus vaikeuksia ollut.
Itsellä meneillään saman valmistajan Fiat ja kyllä kittiä ja hiomapaperia on kulunut.
AJ 12.1.2011 13:34 Vastaa lainauksella
Moi Raimo,

Tämä mallisi on päässyt livahtamaan ohitseni. Aihealue on poikkeuksellinen ja piristävän hyvä. Erinomainen tausta- ja rakentamisselostus. Osaat kyllä tuon pensselimaalauksen huipusti. Tätä mallia ei voi olla diggaamatta.

Parhain terveisin, AJ
AJ kirjoitti:
Aihealue on poikkeuksellinen ja piristävän hyvä.
Moi AJ

Lähitulevaisuudessa on tarkoitus rakentaa toinenkin 1/48 Corsair Racer - tämän Cook Clelandin kovimman kilpakumppanitallin väreissä (sinivalkoinen).
AJ 13.1.2011 10:38 Vastaa lainauksella
Moi Raimo,

Tarkoitat varmaan tätä:
f4ucorsair.freeforums.org/f4u-super-corsair-n31518-t102.html

Uskon, että saat rakennettua siitä upean koneen.

Raimo kirjoitti: "Nämä 1940- ja 1950 lukujen mäntämootorikoneiden kilpa-ajot olivat kyllä todellisia "adrenaliinipiikkejä" - niin yleisölle kuin myös piloteille. Jos pääsisin aikakoneella ajassa taaksepäin, niin haluaisin kyllä nähdä livenä Corsairin ja P-38 Lightningin kaarrekisan …"

Samoin, älä muuta sano!!!

Tiedät varmaan nämä linkit, mutta varmuuden vuoksi laitan ne tähän.

Rodney Williams: The Saga of The F2G Super Corsair:
www.aircraftresourcecenter.com/Fea1/001-100/Fea048_F2G-Corsair_Williams/00a.shtm

Corsairs with Four-bank Radials:
www.air-and-space.com/Goodyear%20F2G.htm

Tässä olisi vielä yksi Super Racer F8F, 4000+ HP, ennätyskone:
www.rarebear.com

Kyllä ovat upeita lekoja nuo racerit. Parhain terveisin, AJ
AJ kirjoitti:
Itse asiassa en tarkoittanut tuota Budweiser-konetta, vaan kyseessä on 1950-luvulla kilpaillut sinivalkoinen Racer # 74 - joka itse asiassa taisi myös kuulua Cook Clelandin kilpatalliin.
AJ 13.1.2011 13:04 Vastaa lainauksella
Moi Raimo,

Ok, mun moka, ymmärsin väärin.

Tarkoitit siis tätä kaunotarta:

www.airrace.com/corsair74.htm
AJ kirjoitti:
Tarkoitit siis tätä kaunotarta:

www.airrace.com/corsair74.htm
Yes, nimenomaan Hän on kyseessä.