Pienoismallit.net

Whitley

Armstrong Whitworth Whitley oli aikanaan yksi kolmesta Bomber commandin keskiraskaasta pommittajasta edustaen Raf:n ykkkösketjua sodan akuvuosina. Omituisen ulkoasunsa takia tunsi myös lempinimen "flying barn door" (lentävä ladon ovi?).
Konetyyppille osui monia Raf n "ensimmäinen kone" tehtäviä. Lentolehtisten pudottaminen saksan ilmatilassa, pommitus Saksaan ja ensimmäinen raf:n Italiaan suorittama pommituslento osuivat whitleyn kunnialistaan… Pommikoneen rooli vaihtui sittemmin meripartiointiin ja huomattava ura tehtiin myös liitokoneiden hinauksessa. Kokonaisvalmistusmäärä oli 1814kpl. Joista tuota rakennusarjan esittämää merlin moottorista mk5 alatyyppiä 1466kpl, eli valtaosa. Yhtään koneyksilöä ei käsittääkseni ole säilynyt nykypäivään.

Parisen vuotta sitten hankkimani "evilbay" ostos saapui Tamiyan jagdpanther boxissa. Myyjä arveli valun olevan Eastern expressin tekoa vaikkakin muotit Frogin vanhoja. Ohjeet ainakin olivat venäjän kieliset.
Decaalit puuttuivat ja ne korvasin Extradecalin tuotteilla. Samalla hankin myöskin Airwavesin etsisarjan ohjaamoon sekä Falconin kuomuosat. Tosin tavoilleni uskollisena tunaroin lasiosat oikein huolella joten saatu hyöty - merkkinen..
Sarjan alkuperä taitaa olla 60-luvulta joten mitään ihmeellistä detaljitulitusta ei ollut tarjolla.

Jonkunnäköinen ajatus pienimuotoisesta huolto/kouluts dioramasta jäi vielä itämään kun nuo luukutkin auki.
Tästä 10 laivueen ZG-E yksilöstä on nimittäin olemassa kuvia koulutuskäytössä. Harjoitus jossa miehistö pelastautuu lauttaan koneen seistessä kentällä.

Lähdeaineisto koneesta voisivat olla iäkkäät: Profile Publicationsi no:153, Scale aircraft modelling vol 15 no6 ja tietysti Warpaint sarjan Whitley kirjanen joka lienee nytkin saatavilla. Ja tietysti tämä www.ipmsstockholm.org/magazine/2005/11/stuff_eng_davies_whitley_01.htm

Seuraavaksi jotain pientä helppoa. Spittiä tai messerssmittiä

Kommentit

Kyllä se ihan esikuvaltaan näyttää. Karun kaunis Brittipommittaja.
Siisti, tosi siisti. Ainakin kun vertaa mm. tuohon "Tätiin", jonka laitoin viimeksi. Kun tekee näin siistin, niin pistää aina silmään maalauskuvioiden saumat. Näkee, että on tehty pensselillä.
Kaunista jälkeähän tämä on ja siitä hyvät pojot.
Näissä pensselimaalauksissa käyn aina kattomassa R. Leinon tuloksia ja alan sitten vasta maalaamaan.
Rajat hän saa paljon pyöreimmiksi. Kuin ruiskulla olisi tehnyt.
Mallina kaunis ja kiva kirjoitus. Avartaa.
Tässä On tyyliä :)
Omasta mielestäni Whitley on koneena yksi maaliman rumimmista/ erikoisimmista lentokoneista. Itseasiassa se on niin ruma, että se on jo hieno. :)
Siis tuo äskeinen koski esikuvaa, ei mallia.

Malli on kaikin puolin hyvän näköinen. Maalipinta on hyvin onnistunut. Tuo pieni historiikki oli mukava lisä.
Petri Ola 19.8.2010 22:22 Vastaa lainauksella
Tässä koneessa on asennetta - pikkumokista huolimatta siisti malli. Avattu ovi on mukava yksityiskohta.

Petri
Hieno malli, varmaan kova työ saada tällainen valmiiksi.Maalaus upea myös.
Ma 21.8.2010 09:43 Vastaa lainauksella
Hienoa työtä.
Englantilainen muotoilu ruokien lisäksi on niin kaamean näköistä, että se joskus on jopa kaunista katsella.

En ole ennen nähnyt/kuullut tuosta mallista vaikka monta on tullut aikoinaan kasattua.
Nätti malli Whitleystä. Briteillä on monta kertaa ollut kyseessä tarkoituksenmukaisuus ennen ulkonäköseikkoja (Tämä laite, HP Victor, Margaret Thatcher…). Avattu ovi piristää.