Pienoismallit.net

Dm 4 moottorivaunu+ vaunut

Valmiit vaunut Ei+F

Tilaustyönä tehtävän 1950-luvun junakokoonpanon matkustajavaunu (Ei) ja konduktöörivaunu (F) ovat nyt valmiit.
Ennen maalausta messinkiset vaunut harjattiin lasiharjalla puhtaiksi tina- ja rasvatahroista. Vaunut pestiin miedolla pesuaineella, runsaalla vedellä ja pehmeällä sudilla.
Sekä pohja- että pintamaalaus suoritettiin kynäruiskulla. Tartuntapohjamaalina käytettiin Deco-väristä saatavia automaaleja. Pintamaalit puolestaan suihkutettiin Agaman valmistamilla kiiltävillä pienoismallimaaleilla.
Ei-matkustajavaunuun liimattiin vasta maalauksen jälkeen otetangot, päätyportit ja ylikulkusillat. Konduktöörivaunussa nämä osat oli laitettu jo ennen maalausta. Ensin mainittu on ehdottomasti parempi tapa; osat voidaan maalata erikseen ruiskulla ja hidas pensselillä maalaaminen vähenee.
Siirtokuvat asennettiin käyttäen apuna siirtokuvapehmennintä. Tästä huolimatta messinkisissä malleissa siirtokuvat eivät oikein tahdo vetäytyä laudoituksen syviin uriin, vaan jäävät kalvomaisena seinän pintaan.
Siirtokuvien laittamisen jälkeen vaunut lakattiin ensin kiiltävällä lakalla ja sitten mattalakalla.
Ikkunaruudut leikattiin kirkkaasta 0,25 mm polystyreenistä ja liimattiin syanoakrylaattiliimalla vaunun sisäpuolelta. Verhot puolestaan leikattiin aukirevitystä lautasliinasta.
Määräasemakyltteihin laitetaan vielä myöhemmin siirtokuvina tekstit.
Asiakkaan toiveiden mukaisesti vaunuja ei ole lainkaan säistetty.

Kommentit

Hienoja vaunuja. Jos siirtokuva ei ota asettuakseen, pehmennintä tujumpi aine on raaka jääetikka, jota saa apteekista. Olen myös varovasti sulattanut siirtokuvia malliin kiinni Tamiyan Extra Thin-liimalla.
Antti Lappalainen kirjoitti:
Jos siirtokuva ei ota asettuakseen, pehmennintä tujumpi aine on raaka jääetikka, jota saa apteekista. Olen myös varovasti sulattanut siirtokuvia malliin kiinni Tamiyan Extra Thin-liimalla.
Kiitos vinkistä Antti! Täyypä kokeilla kyseisiä aineita.
Tujua tavaraa siirtokuville on myös Mr.Mark Setter, maitomaisesta väristä päätellen sisältää myös liimaa? Noi Tamiyan Zetorin kuvat ei olleet MicroSolista tietääkseen, mutta tämä kyllä sulatti ne. Erityisen pahoja oli noi muutama, jotka piti saada "pultinpäiden" ympärille.
MicroSol-käsittelystä huolimatta laudanrakoihin painumattomat siirtokuvakalvot olen menestyksekkäästi saanut katoamaan hyvin pienellä määrällä MEK:iä. Aine imeytyy mukavasti kalvon ja maalipinnan väliin. Jonkin verran tekstitkin painuvat laudanrakoihin. Hommassa saa kyllä olla aika varovainen, ettei samalla tuhoa maalipintaa :)