Dm4-moottorivaunu + Ei + F ovat nyt valmiit. Moottorivaunun telien ja pohjan asennuksen jälkeen tehtiin siihen pieniä viimeistelytöitä. Korin sisäpuolelle liimattiin vaaleanbeiget verhot, jotka saatiin kuorimalla lautasliinasta yksi läpikuultava kerros. Lautasliinasta leikattiin kapeita suikaleita, jotka liimattiin koriin pienellä pikaliimatipalla. Määräasemakyltteihin tulostettiin siirtokuvat Heinola-teksteineen, jotka laitettiin paikalleen siirtokuvapehmentimen avustuksella. Lopuksi määräasemakyltti lakattiin. Tämä junakokonaisuus on tilaustyö, johon kuulu myös vitriini. Vitriinin kotelo on valmistettu 4 mm akryylilevystä. Kotelo teetettiin…
Dm 4 moottorivaunu+ vaunut
Valtionrautatiet tilasi v. 1949 Valmetilta 10 moottorivaunua sarjamerkinnällä Dm3 ja toiset kymmenen merkinnällä Dm 4. Dm 3-vaunut valmistuivat olympiavuonna 1952 ja Dm 4:set vuosina 1952-53. Myöhemmin kaikki moottorivaunut muutettiin sarjaan Dm 4.Moottorivaunut edustivat aikanaan hyvin modernia ja kiiteltyäkin muotoilua kurvikkaine ja pyöreine muotoineen. Lisäksi vaunun rakentamisessa käytettiin uusia materiaaleja; korin kaaret, pituuslistat sekä seinien ulkoverhoilu tehtiin kevytmetallista. Vaunujen väritys poikkesi täysin aikaisemmasta vetokalustosta. Pääväreinä olivat harmaa ja punaruskea (minusta viininpunainen-melkein). Raidoitukset olivat kermanvalkoisia, myöhemmin keltaisia.
Näiden moottorivaunulen myötä Suomeen syntyi kiitojuna-käsite, jossa koko juna on sekä rakennustavaltaan että väritykseltään samankaltainen. Moottorivaunu sai peräänsä 3-vaunuisen kiitojunarungon. Kiitojunilla saatiin lyhennettyä huomattavasti matka-aikoja. Kiitojunilla ajettiin ainakin Helsingistä Poriin, Vaasaan, Kuopioon ja Savonlinnaan. Kiitojunat poistuivat vähitellen käytöstä tultaessa 1960-luvun lopulle.
Tavoitteena on rakentaa kyseisestä moottorivaunusta 1950-luvulle ajoittuva pienoismalli mittakaavassa 1:87. Pienoismallin toteuttajana toimii Tmi Mestarimallit ja tilaajana yksityishenkilö. Pienoismallin esikuvana on Dm 3:sta muutettu Dm 4. Erot näiden kahden mallin välillä olivat vähäisiä; näkyvinpänä ehkä Dm 3-vaunun toisessa päässä oleva matkatavaraosasto, jota ei ollut Dm 4:ssa. Erikoisuutena tässä projektissa on 3 D-tulosteen käyttäminen veturin korina.