Pienoismallit.net

Kisko-Kalle raidetraktori

Olemattoman pieni suomalaisaihe

Suomalaisiin rautatieaiheisiin ei yleensä törmää maailmalla — suomalaisista rautatieaiheista ei yksinkertaisesti valmisteta rakennussarjoja Suomen ulkopuolella. Saksalainen N-Detail on kuitenkin omituinen poikkeus: yrityksen valikoimasta löytyy suomalaisen raidetraktorin rakennussarja niinkin eksoottisessa mittakaavassa kuin 1:160 (N-mittakaava). Tosin tähän on hyvä selitys. Kisko-Kalle-raidetraktori on alkujaan saksalainen keksintö (Breuer Schienen-Karl), jota Tampella valmisti Suomessa lisenssillä eikä 1:160 ole Keski-Euroopassa edes eksoottinen mittakaava.

N-Detailin rakennussarja on moderni syövyttämällä valmistettu rakennussarja. Materiaaliksi on valittu 0,2 millimetrin vahvuinen uushopealevy, johon sarjan osat on tuotettu syövyttämällä. Ohut uushopealevy on oivallinen rakennusmateriaali: se on selvästi kestävämpää ja kovempaa kuin messinki, mutta kuitenkin helposti taivuteltavissa. Uushopean juottamiseen soveltuvat samat juotteet ja juoksutteet kuin messingin juottamiseen. Rakensin koko sarjan juottamalla — työhön käytin tavanomaista 60/40-tinalyijylankaa ja nestemäsitä juoksutetta.

N-Detailin sarja on hyvin suunniteltu. Osat sopivat taivuttelun jälkeen hyvin yhteen ilman suurempia viilailuja — tosin valkometallista valettua alustaa on raspattava sivuiltaan kovemmalla kädellä, jotta kori mahtuisi alustalleen. Pienoismalli on todella pieni, mikä aiheuttaa rakentamiseen omat mielenkiintoiset haasteensa.

Maailmalla tuotetaan syövyttämällä pilvin pimein mielenkiintoisia rakennussarjoja mitä ihmeellisimmistä aiheista. Metallirakennussarjojen kokoaminen avaa aivan uuden ulottuvuuden pienoismallien rakenteluun — kannattaa kokeilla.

Kommentit

Kaikkea sitä näkeekin (ainakin lasit päässä)! Kerrankin todellinen PIENOISmalli. Peltien taivuttelutaitoasi ihailen, kun tuota katsoin.
J Pokki 4.8.2010 10:57 Vastaa lainauksella
Pieni ja hieno on, mutta täällä odotellaan jo sitä H0-muunnossarjaa Rivarossin Kalleen…
huutaa figuuria :-)
J Pokki kirjoitti:
… täällä odotellaan jo sitä H0-muunnossarjaa Rivarossin Kalleen…
H0-sarjan osalta kaikki muu on jo valmiina, mutta siirtokuvat vielä puuttuvat.
Komea laitos. Itse kun inhoan jo etsiosien käsittelyä pohjattomasti (vaikka niiden hyödyllisyyden paikoittain myönnänkin), niin jo ajatus tuon tekemisestä saa kylmiä väreitä niskaan… Voisin helposti kuvitella, että hosuvalla ja huolimattomalla taivuttamisella tuosta saisi hyvin helposti täyden suden. Markalla kunnioitusta! Kaunista työtä kiinnostavasta mallista hyvällä maalauksella. Mitä siitä enempää sanomaan.
Katsoin ensin, että mitäs täällä auton sulakkeita esitellään?! =D Upea toteutus sadistisesta mittakaavasta. :)
Oikea pienoismalli sananmukaisesti. Kiva nähdä rautatiemalleja pitkästä aikaa. Tämän skaalan malleissahan on se aivan loistava puoli, että vaikka sarjoja kerääntyisi kaappiin odottelemaan, niin ne ei vie paljon tilaa…
Muutenkin sopivaa vastapainoa räjähdysmäisesti yleistyville "isoismalleille".
mallaaja 26.5.2012 08:45 Vastaa lainauksella
montako osaa mahtaa tässä mallissa olla… hieno on!!!