Pienoismallit.net

Otto-sedän kuorma-auto

"Stephen Kingin autot"-mallailu jatkuu

Aiheesta: -Stephen King kirjoitti novellikokoelmaan "Ennen aamunkoittoa", (skeleton crew, 1983), tarinan "Uncle Otto´s truck", jossa Otto Schenckin veljenpoika löytää Otto-setänsä kuolleena talostaan, ruumis täynnä moottoriöljyä.
Kaveri alkaa epäillä Otto-sedän tiluksilta löytyvää vanhaa autonraatoa ja sen osallisuutta kummallisiin kuolemiin. Aiemmin Otto-sedän kuoma George McCutcheon oli kuollut ruhjoutuessaan auton alle.
Sekä Otto-setä, ja myös novellin päähenkilö Quentin alkavat tarinan aikana epäillä järkeään, koska auton raato tuntuu päivä päivältä olevan lähempänä taloa..
Kaikista S.Kingin novelleista tämä tarina on vedonnut minuun eniten hyvin aavemaisen ja omituisen tunnelmansa vuoksi. Matkustellessa ympäri Suomea on monta tällaista vanhaa raatoa tullut tienvarsilla vastaan, ja aina niistä tulee mieleen tämä hienon kummallinen novelli.

Rakentamisesta: - Olemattoman referenssin vuoksi tein tästä täysin oman tulkinnan. Tarinassa autoksi mainitaan 1920-luvun "Cresswell truck", eikä juuri muuta.
Tietonikkarista löysin Revellin sarjan ´29 Ford Pickup 3 in 1, josta oli mahdollisuus tehdä kolme erilaista versiota Fordin vanhasta pikkarista. Näistä osista kasailin itseäni eniten miellyttävän sekasikiön, jonka sitten ruhjoin ja vanhensin muistuttamaan pellolle unohdettua vanhaa auton raatoa. Tarinassa mainitaan auton massiivinen, uhkaava keula, joka muistuttaa avonaista kitaa tms. Siihen sarjasta löytyi mielestäni varsin hieno mahdollisuus.

Laitoin keulan alle vanhan George McCutcheonin kohtalonsa kohdanneena makaamaan.
Maisemoinnissa puu sekä ruohot Fallerin tuotantoa. Alusta hobby pointista.
Maalit, washit ja pigmentit Vallejoa, pölyt Tamiyaa ja pastellitomua. Kiviä, puuta, oksia takapihalta. Puun lehdet oreganoa.

Täytynee vielä harjoitella tuota pitkän ruohikon tekoa, näyttää vähän kankealta ja "väkisin väännetyltä". Kuittaan kuitenkin työn valmiiksi ja ehkä parantelen ruohikon asentoa ajan kanssa.

Kivaa oli suunnitella ja tehdä tällaista. Auto miellyttää omaa silmää, maaston tekoa pitää vielä harjoitella.

Stephen King tuntuu kammoavan jostain syystä autoja, (monen muun asian lisäksi), pitänee etsiä seuraava projekti herran mittavasta tuotannosta.

Että sellaista tällä kertaa, jos vaikka nyt jatkaisi tuota laivan rakentamista.

Kommentit

Kantri 3.8.2010 17:46 Vastaa lainauksella
Auto on upee. Tuo maasto tökkii, liian siistillä olemuksellaan verrattuna autoon. Kivaa vaihteluu tällaiset. Tosi siisti, siis positiivisessa mielessä 8)
Varmaan palaan tähän dioon jossain vaiheessa tekemään lisätyötä tuon maaston osalta. Ensimmäinen kerta, kun luontomaastoa mallailin. =)
Mielenkiintoinen dioraama! Itse luin juuri äskettäin tuon Kingin tarinan. Mutta eikö tarinassa ollut kuitenkin hiukan suuremmasta kuorma-autosta kyse vai muistanko väärin? Jokatapauksessa hienosti vanhennettu Ford.
Tuo on minulle jäänyt aina vähän epäselväksi, onko kyseessä pick-upin raato vai isompi kuorma-auto. =) Jotenkin olen muutaman kerran novellin lukeneena aina mieltänyt sen pickupiksi. Varmaan tähän kalustoon paremmin perehtyneet voivat tietääkin, tekikö Cresswell 20-luvulla isompaa kalustoa.
Loistava työ. Varsinkin tuo auto. Sen verran uskallan kritisoida, että auton lokasuojien päällä oleva "kissanhiekan" voisi korvata jollain muulla kököllä. On liian irtonaisen näköistä muuhun. Figuurin housun saumat joutais myös pois. Korostuu.
Auton olet tehnyt kyllä tosi hyvin. Aihekkin passaa.
Tuo Cresswell on kyllä merkkinä ihan outo, enkä löydä kuuklettamallakaan mitään tietoa Cresswelleistä, liekkö Kingin itse keksimä? :)
Joo en löytänyt itsekään kyseisestä merkistä mitään tietoa. Liekkö King itse keksinyt, en tiedä…? =)
Kaunista! En löydä kyllä mitään moitteen sijaa. Itsellekkin kyseinen Cresswell on kyllä arvoitus. Tämä Revellin pick up sarja taas tullut tässä kesän aikana huomattavasti tutummaksi. Yritän saada siitä pakettiautoa kalteri-ikkunoin kasattua.

Eipä tuosta tosiaan muuta voi sanoa kuin, että on vanhentaminen sinulla hyppysissä. :)
Kiitos paljon Toni. Itse asiassa ensimmäinen näin reilusti vanhennettu malli. Tuossa Christinessa oli toki sitä hommaa tarjolla, mutta ei sentään näin raadoksi asti. =) Itsekin olen tyytyväinen tuohon autoon.
Tunnelmallinen kokonaisuus. Auto on aivan mahtavasti vanhennettu. Mukavasti erilaisia ruskean ja ruosteen sävyjä. Puhkisyöpynyt pelti ja muut vauriot on realistisia ja skaalan mukaisia.

Maastoonkin on paneuduttu ja moninaisuutta löytyy ehkä liiankin kanssa. Eriväriset heinätupot vierekkäin hiukan pistää silmään. (Erilaiset) heinät kannattaa vastaisuudessa sekoittaa keskenään ennen liimausta.
Minusta nämä kaupalliset ruoho/heinätuotteet kannattaa myös aina maalata ruiskulla kevyesti hunnuttamalla.

Seuraavaa King - projektia odotellen :-)
Kiitos Petri palautteesta. Tuota heinähommaa tehdessä tuli kesken kaiken mieleen: "Entä jos sekoittelis erivärisiä heiniä ennen liimausta??" =) Näin se työ ensikertalaista opettaa… Ruiskua en omista, (vielä), ja maastoa tehdessä tuli mieleen, että juuri ruiskulla saisi kivasti eloa nurmimaastoon.
Auto on kyllä tosi realistisen näköinen. Tekemistä on varmaan riittänyt, maasto ehkä hieman monotoninen mutta muuten loistokas dio.
Tuossa auton romuttamisessa tuli mieleen Petri Huhtalan hyvät kommentit Christine-dioraamasta, ja niistä rohkaistuneena uskalsin muokata mallia oikein urakalla. Tekemistä siinä riitti, ja varovasti piti edetä, ettei mene ohi skaalan tai tule liiaksi särjettyä tai vääristä paikoista yms.
Realistisen maaston aikaansaaminen on näköjään oma taiteenlajinsa, hauska ja haastava sellainen. :) Seuraava olkoon parempi.
Hyvin olet autossa nyt onnistunut. Ei siitä pahemmin moitittavaa löydy, vanhentaminen on selvästi sisäistetty eikä siihen tarvitse puuttua. Vanteita olisi voinut reunoista hieman ohentaa. Lasinsiruiksi näin vanhaan olisi kannattanut käyttää isompia muovista leikattuja paloja, nykyiset murut kielivät karkaistusta lasista jota ei taidettu noin vanhoissa autoissa vielä käyttää. Mutta kokonaisuutena auto on erittäin hyvä, eikä siitä voi olla pitämättä. Alusta ei tosiaan ihan näytä kuuluvan samaan kuvaan, mutta siitä nuo edelliset kommentaattorit tietävät enemmän. Tämä pistää kyllä odottamaan seuraavaa projektia.
Tuon lasimurskan ajattelin niin, että romu on ollut niin kauan sään ja muiden voimien vaikutuksen alla, ettei isompaa lasinsirua enää ole jäljellä. Vanteissa oli sellainen episodi, että mallissa oli mukana sellaiset vanteenpuolikkaat, joiden päälle ohjeiden mukaan vedettiin renkaat ja niiden sisäkehälle valkosivut. Alusta asti kuitenkin tiesin että tähän malliin ei tule renkaita vaan ruostuneet vanteet, joten liimasin valkosivuja kuvaavat muovirenkaat toisinpäin vanteiden puolikkaiden takapuolelle ja kittasin välin umpeen.
Malleissasi tapahtunut mielestäni huikea muutos. Pari viimeisintä hienoa jälkeä ja valtavirrasta poikkeavat aiheet.
Pysy valitsemallasi tiellä :-)
Kiitos Esa. :) Ehkäpä se on siinä, että alkaa pikkuhiljaa näpit olemaan edes jossain määrin omien ideoiden tasalla, uskaltaa yrittää näitä itseä kiinnostavia aihealueita enempikin. :)
Hieno malli, paljon hyviä yksityiskohtia; katto, etupuskuri, sisustus jne jne. Ainoat asiat joihin vastaavia raatoja oikeassa elämässä nähneenä pistävät silmään ovat ovien, etenkin pelkääjän oven vaurio. Miten ihmeessä se olisi syntynyt elävässä elämässä? En tunne Kingin kirjaa mutta omasta mielestäni tämä kaipaisi vanhoja huonoja renkaita alleen, itse en osaisi niitä toteuttaa enkä niiden puutetta moitikkaan. Kaikenkaikkiaan oikein hieno toteutus.
Tuossa vaurioiden teossa otin lähtökohdaksi teeman, että tämä romu on ollut vuosikymmeniä säävaihteluiden, haahuilijoiden, vandaaleiden ja muiden vastaavien armoilla, joten hyvin vähän ehjää olisi enää jäljellä. Siitä juuri johtuu myös tuo renkaiden puute, ne ovat lahonneet jo kauan sitten pois.
Eikös se Otto-setä myynyt ne Cresswellin renkaat ja auto makasi pukeilla. :)
VV kirjoitti:
Eikös se Otto-setä myynyt ne Cresswellin renkaat ja auto makasi pukeilla. :)
Näin muuten taisi olla.
J Akke 5.8.2010 17:27 Vastaa lainauksella
Lyhyestä virsi kaunis: kertakaikkisen upee.
Kiitoksia vain kaikille kommenteista.
Tosi hieno!Millä tuo jättikokoinen reikä katossa on tehty?Hienosti on tuo ruostekin tehty!
Katon reikä on tehty sulattamalla muovi pehmeäksi, jonka jälkeen puhkaisin katon sivuleikkurin kahvan päällä painamalla. Sen jälkeen lämmitin painaessa venynyttä reunamuovia ja venytin sen näyttämään puhjenneelta katolta.
Ma 15.8.2010 16:26 Vastaa lainauksella
Siis Jaska.
On UPEA malli.

Mikä on S.Kingin kirja minkä mukaan teit mallin ?
Kirjailijalla on erittäin hienoja kirjoja jos vain pitää tyylistä.
Kiitos Frank. Kirjahan on novellikokoelma "ennen aamunkoittoa", jonka novellista "Uncle Otto´s truck" tämän tein.
Liian harvoin mä muistan kurkistaa tänne dioraamaoastolle, mutta nyt onneksi katsoin. Todella hienosti vanhennettu pikkari! Tekee mieli lukea ko. novelli, jonka olemassaolosta mulla ei ollut ennen tietoakaan. Mä en osaa arvioida heinikoita, mutta ruoste on mullekin tuttua ja tässä se näyttää oikein hyvälle.
MInä haluaisin tietää vähän tarkemmin että miten liimasit tuon oreganon noihin puihin lehdiksi.. olen yrittänyt tehdä lehtiä ja neulasia pariin panssaridioon, muttakun ei jumankauta ota onnistuakseen…
Tuo puu on Fallerin valmistuotantoa. Ostin sen Tietonikkarista. En ole tehnyt siihen muuta kuin hiukan väripesin sitä tummanvihreällä, ja maalasin uudelleen runkoa.
Edit: Pudonneissa puunlehdissä, joita löytyy sekä auton katolta, että maastosta ja auton sisältäkin hiukan, käytin oreganoa.
mahtava
Veksi 24.3.2012 18:44 Vastaa lainauksella
Oletpa aidon oloisen dioraaman kasannut. Tuonkin kirjan olen ehkä lukenut.
Varsinkin autonrähjä on ihan aidon näköinen.
Nyt en muista kirjaa ihan tarkalleen, mutta miten se juoni meni.
Jos auto on nuin ruostunut, niin ukkeli olisi varmaankin aika paljon kapeampi jaloistaan. Siis jos on samaan aikaan auton alla ollut, kun auto on jätetty tuohon.
No S. Kingin romaaneissahan taisi olla just tällaisia kummajaisuuksia.
Kiitos Veksi palautteesta. Tarinassa auto oli jo rähjääntynyt ennen kuin vanha George loppunsa kohtasi. Kummajaisuuksia herralta kyllä löytyy, kolmas King-projekti on tuossa työpöydällä valmistumassa.