Pietarin radan asemarakennus
1870-luvun asemarakennus on koristeellinen


1870-luvulla suomalaiset olisivat halunneet rakentaa kaikki asemarakennukset keskieurooppalaisen tavan mukaan kivestä tai tiilestä. Pula-Suomessa piti kuitenkin tyytyä puuhun, mikä ei loppujen lopuksi ollut yhtään hullumpi ratkaisu.
Pietarin radan matkustajaliikenteen arviointi meni pahasti pieleen. Rataosan liikenne- ja matkustajamäärät olivat heti alkujaan paljon suuremmat kuin mihin asemien ja asemarakennuksien suunnittelussa oli varauduttu. Lähes kaikkia radan asemarakennuksia laajennettiin jo muutaman vuoden kuluessa niiden valmistumisesta. Alkuperäisen rakennuksen osat ja suunnittelun idea näkyvät hyvin säilyneissä asemarakennuksissa vaikkapa Pulsassa — tosin rakennus on nykyasussaan monta kertaa suurempi kuin millaiseksi se alkujaan suunniteltiin. Tyyli on kuitenkin säilynyt hyvin laajennusten yhteydessä.
Suomalaisten rautatieaiheisten pienoismallien rakentelu on lähes aina enemmän tai vähemmän ”puukolla veistämistä” — osat on tehtävä tavalla tai toisella itse. Tämä periaate pätee myös tässä tapauksessa. Asemarakennuksen pienoismallin rakentamisessa käytin valutekniikkaa ja messingin syövyttämistä. Seinien originaalit, katot, piiput, kuistin ja kivijalan veistelin polystyreenilevystä — sekä Evergreenin että Etolan valmisteista. Ikkunanpokat, ovet, kaiteet, katokset ja koristeelliset tuulilaudat piirsin aluksi piirto-ohjelmalla. Piirrosten avulla valmistettiin syövyteosat. Samalla kaikista rakennusten osista syntyi työkalut, joiden avulla aiheesta voi tuottaa tulevaisuudessa vaikkapa rakennussarjan. Omaan käyttöön syntyi kätevästi kaksi asemarakennusta.
Kommentit
Kirjaudu sisään kirjoittaaksesi kommentteja
Jos sinulla ei ole vielä omaa tunnusta palveluun, rekisteröidy käyttäjäksi.