Pienoismallit.net

Hawker Fury II

Balkanin vuorten yllä

Ensimmäiset Fury I koneet tulivat palveluskäyttöön Englannissa keväällä 1931. Jugoslavian Kuninkaalliset Ilmavoimat hankkivat ainakin kymmenen Fury II- konetta vuoteen 1937 mennessä ja valmistivat itse samana vuonna 40 konetta lisenssillä. Koneet olivat varustettu 745 hv:n Rolls-Roycen Kerstel XVI-moottoreilla. Saksan (myös Italian ja Bulgarian) hyökätessä Jugoslavian kimppuun 6.4.1941 Furyt olivat jo auttamattoman vanhentuneita Me-109:a vastaan ja kärsivät huomattavia tappioita tuhoutuen lähes kaikki tavalla tai toisella vajaan pariviikkoisen kamppailun aikana. Ne onnistuivat tuhoamaan muutaman vastustajan, joista ainakin kolme törmäämällä.
Malli on Amodelin tuotantoa ja tarjoaa perinteiseen tapaan alkajaisiksi osien siivoamista. Ei nyt kuitenkaan aivan niin paljon kuin esim. kyseisen valmistajan Me-109:t ja I-16:t. Maaleiksi annetaan Humbrolin 29 ja 30 yläpinnoille ja nehän ovat ainakin suunnilleen samat kuin RAF:n senaikaiset värit. Alapuoli sen sijaan lähes kaikkialla yleinen taivaan sininen 65, joten sen suhteen kuljettiin omia teitä eikä matkittu englantilaisia. Jugoslavian sen aikaiset kansallisuustunnukset olivat varsin näyttävät ja tuovat eloa malliin takiloinnin lisäksi.
Mallin olisi tietysti voinut sijoittaa osastoon Lentokoneet 1914-38, mutta kun se kerran osallistui II MS:n sotatoimiin, niin menköön näin.

Kommentit

Hyvin onnistunut malli! Erityisesti takilointi onnistunut hienosti ja yleisilme muutenkin siisti. Mutta onko ohjaamon sisäpuolen seinät maalaamatta? Eipä sillä tosin tässä mittakaavassa ole mitään väliä. Arvostelumahdollisuutta et ole laittanut mutta kolme tähteä antaisin.
Uskoisin sisäpuolen värin olevan jokin vaalean harmaan sävy.Nätti kone kyllä.
Kyllä ohjaamo on maalattu ohjeiden mukaan harmaalla Humbrol 64:llä.
Kauko Suntioinen kirjoitti:
Kyllä ohjaamo on maalattu ohjeiden mukaan harmaalla Humbrol 64:llä.
No ei sitten mitään, näytti vaan niin maalaamattomalta.
Heikki 27.7.2010 16:11 Vastaa lainauksella
Hyvän näköinen malli 30-luvun kaunottaresta. Fury on yksi suosikkikoneistani. Minulla ei ole kokemusta Amodelin malleista, joten osaatko sanoa miten tämä suhteutuu Matchboxin Furyyn? Jälkimmäisiä on kaapissa useita odottamassa inspiraatiota.
Tämä on siisti ja nätti malli Furystä.Tervetullutta vaihtelua tuo Jugoslavian ilmavoimien väritys ja tunnukset.A-Modelin mallit eivät tunnetusti ole sieltä helpoimmasta päästä mutta hyvää jälkeä Kauko on jälleen saanut aikaiseksi.Mielenkiintoinen yksityis kohta on tuo radion antennilankojen viritys.Samanlainen oli käytössä myös Brittien Bristoll Bulldog M.K2 koneessa.
Pikkasen hyvä!

t. Mikko
Erittäin nätti Fury. Amodel on hyvähermoisen miehen mallivalmistaja, mutta hienoja niistäkin saa. Takilointi aina plussaa. Pidän, ugh.