Pienoismallit.net

Aichi D3A1 "VAL"

Oskari Balkin lahjoittama rakennussarja

Japanilaisten lentotukialuskäyttöön suunnittelema syöksypommittaja toisessa maailmansodassa.

Kone on Oskari Balkin lahjoittamasta rakennussarjasta rakennettu. Ehtona oli, että kone valmistuu kesään mennessä. Kone myös valmistui jopa aikataulusta edellä, mutta syy siihen, miksi lisään mallin tänne PM.nettiin vasta nyt on se, että sain mallin lahjoittajalta luvan rakentaa mallille alustan. Lentotukialuksen kansi olisi varmaan ollut paljon realistisempi vaihtoehto alustaksi, mutta on kai näillä koneilla joskus laskeuduttu muillekin kentille.

Rakennussarja on erittäin pelkistetty versio koneesta ainakin sisätilojen osalta. Sisällä ei ole oikeastaan mitään muuta, kuin ohjaussauva ja penkki. Edes kyljissä ei ollut minkäänlaisia detaljeja. Rakensin molempiiin penkkeihin istuinvyöt oluttölkin kuoresta, jottei istuimet olisi niin paljaita. Muokkasin istuimia myös erittäin rajulla kädellä, sillä sarjan alkuperäiset osat olivat käsittämättöman paksua muovia. Muita muokkauksia/lisäyksiä en koneeseen tehnyt poislukien antennilanka, joka on 0,10mm siimaa.
Koneeseen on maalattu esivarjostus ja perusväri ruiskulla, muuten se on siveltimellä maalattu. Sivu- ja korkeusperäsimet tuottivat pientä tuskaa maalattaessa, mutta olen lopputulokseen melko tyytyväinen.
Siirtokuvat olivat aika huonoa laatua ja kaiken lisäksi pahasti kellastuneita. Laitoin arkin viikon ajaksi auringonpaisteeseen, joka poisti suurimmat kellastumiset siirtokuvista. Kuvat myös halkeilivat ja hajosivat erittäin kiitettävästi, mutta mikro-solin käytöllä ja paikkamaalauksilla pääsi melko hyviin tuloksiin.

Alustana toimii pieni lastulevyn pala, jonka päälle liimasin ohuen palan Finfoamia. Finfoamin päälle rakensin 0,75mm muovilevystä laatikon, johon tein pintatekstuurit kaivertamalla, liimalla sulattamalla, sekä askartelumassalla. Alustan maalasin kentän osalta ruiskulla ja maaston siveltimellä. Reunat maalasin Mastonin paukkupullolla. Puureunat ovat jonkinsorttista rimaa, jonka olen maalannut öljyväreillä nykyiseen kuosiinsa.

Kiitos Oskarille mielenkiintoisen rakennussarjan lahjoittamisesta!

Kommentit

Onnistunut malli. Mukavasti käytetyn näköinen, mutta missään ei ole mennyt säistäminen yli, ei edes chippailuissa. :) Onko nuo punaiset viivat potkurinlavoissa maalatut, kolmoskuvassa näyttää vähän "levinneiltä" tuossa yhdessä potkurissa? Alusta on hyvä ja sopii mallille hyvin ja nimikyltti on sitten piste iin päälle. Hienoa työtä!
T.L. 19.7.2010 21:32 Vastaa lainauksella
Juuri tässä on todiste siitä, mitä juniorityö tarkoittaa. Annetaan osaajalle mahdollisuus näyttää kyntensä.
Vaikka sarja on pelkistetty detailien osalta, on sinne esim. vyöt löytäneet paikkansa. (Kuvat eivät kerro, mutta uskotaan kerrankin mitä luetaan)
Komea Aichi. Ei liene vaikeaa aloittaa vaativampaa projektia ;)
PS. Oskarille 5 tähteä!!
Kompataan edellisiä. Pahaa sanottavaa en keksi, hyvin tehty, maalattu ja säistetty sekä malli että alusta. Antennilanka on passelin huomaamaton. Mielellään tällaisia katselee.
Kiitokset!

Nuo punaiset viivat potkurinlavoissa todellakin ovat levinneet ja paljon. Käytin kyllä maskeja, mutta varmaankin jälkeenpäin joitain kohtia korjaillessa maalia on tullut vähän liikaakin ja siksi jälki on nyt tuon näköistä.

Kyllä ne vyöt siellä ovat. Minun piti lisätä vielä kuva sisätiloista, jossa vyöt näkyvät, mutta kuvan lataaminen kesti niin kauan, että meni hermot ja annoin olla. :)

Chippailut ovat muuten tehty vaahtomuovinpalalla töpöttelemällä käyttäen Vallejon metallisävyjä sekä Alcladin alumiinia. Joitain kohtia on myös maalattu ohuella siveltimellä.

Vaativampi projektikin on jo aloitettu. Kyseessä on Verlindenin 200mm resiinifiguuri. Saa nähdä mitä kuraa siitäkin syntyy. :)
Rakentajan ikään nähden erittäin onnistunut malli.Kevyt säistäminenkin tehty hienosti.Alusta on myös hienosti maalattu,se vain saisi olla paljon isompi,jotta kuvassa ei näkyisi ylimääräistä ympärillä ja siksi olisi vielä realistisempi.
Hyvännäköinen malli. Juuri sopivalla tavalla rähjääntynyt. Alusta tuo kivasti eloa ja autenttisuutta tähän ja on sävyiltään hyvin linjassa mallin kanssa.
Kiitoksia taas kommenteista!

Nyt ei oikein leikannut, kun luin tuon Tepon kommentin :). Siis alustan pitäisi olla suurempi, ettei siinä näkyisi ylimääräistä ympärillä? :D Eikö sen silloin pitäisi olla pienempi…? En halunnut tehdä alustasta suurempaa juuri siksi, koska sen on tarkoitus toimia nimenomaan alustana, eikä dioraamana. Jos kyseesä olisi ollut dioraama, olisin tehnyt pohjasta reilusti suuremman ja lisäillyt figuureita tv. sinne tänne.

Tuo kone olisi ollut mielestäni paljon paremman näköinen, jos kuomun olisi jättänyt auki, mutta siinä tapauksessa sisätilat olisivat näkyneet liian paljaina katsojalle. Unohdin myös maalata kuomuun sisätilan vihreän värin, mutta se ei onneksi kovin paljoa näy, vaikka konetta katsoisikin läheltä.
Teppo lienee tarkoittanut, ettei kuvassa näkyisi tuota taustakangasta jos alusta olisi suurempi. Mutta ei kai tuota alustaa kuvausalustaksi ole tarkoitettukaan.
Malli on oikein hieno, alustan reunalistoja olisi voinut vielä vähän viimeistellä.
Hillityn ja asiallisen näköinen Val. Et vanhan sanonnan mukaan "katsonut lahjahevosta suuhun" vaan kohtelit lahjoitusta sen arvoisella tavalla tekemällä siitä hienon mallin.
Jaa sitä Teppo tarkoitti… Hyvä, että joku osaa selittää. Kyllä tuo on ihan Honkkarista ostettu kuvauspakettialustasysteemijuttuhommeli, jota pääasiassa nykyään kuvaukseen käytänkin.

Kyllä minä aina yritän mallit rakentaa niin hyvin, kuin osaan. Jos tulos ei miellytä, niin sitten rakennetaan ja maalataan uudestaan. Hyvä, että pidätte. :)
Komea Val! Alusta on todella aidon näköinen, samoin kone! Paneelirajat ovat hyvän näköiset ja chippailut sopivat koneeseen mainiosti.

Eipä voi muuta sanoa, kuin että onpa komea kokonaisuus alustoineen kaikkineen!
Onkohan tuo Shōkaku laivan koneita ? Hyvin rakennettu ja alustasta aina lisä bojoja. Maalien sävyt ovat juuri hienostuneen yksinkertaiset japanilaiseen tyyliin. Tässä on hyvä esimerkki siitä että joka malli on kokoamisen arvoinen mallin lähtökohta hieno.
Nyt täytyy Joni sanoa, että minulla ei ole harmainta aavistustakaan, minkä laivan kone tämä on. Kertoo paljon siitä kuinka paljon olen katsellut referenssejä konetta rakentaessani…

Kiitokset kehuista vielä molemmille!
Samuli Suonenvirta kirjoitti:
Jaa sitä Teppo tarkoitti… Hyvä, että joku osaa selittää. Kyllä tuo on ihan Honkkarista ostettu kuvauspakettialustasysteemijuttuhommeli, jota pääasiassa nykyään kuvaukseen käytänkin.

Kyllä minä aina yritän mallit rakentaa niin hyvin, kuin osaan. Jos tulos ei miellytä, niin sitten rakennetaan ja maalataan uudestaan. Hyvä, että pidätte. :)
Juuri niin,kuten Antti jo mainitsikin.Eikä tuloksessa mitään vikaa sentään ole,annoin vain uuden näkökulman aiheeseen.
Kommentoinpa vielä minäkin tätä mallia. Tosin hieman myöhässä johtuen viiden viikon internetin ulottumattomissa vietetystä kesälomasta. Sellaista suosittelen muuten muillekin :)

Samuli on tehnyt mallin kanssa hienon työn, kuten jo on todettukin. Toimikoon tämä kannustimena muillekin mallihyllyjensä tuulettamiseen! Vaikkapa tuttavien tai naapureiden aloitteleville mallareille.
Loistava malli, säistys kadehdittavan hienosti toteutettu :)