Pienoismallit.net

Arado 196 a-5

Tehtävä välimerellä/Ar-196

Arado 196 oli yksi w,w,2:sen menestyneimmistä ja onnistuneimmista meritoiminta koneista, niipä Ar-196 oli myös Saksan sotalaivaston(Kriegesmarine) ykkös tiedustelukone,Konetta kutsuttiin Kriegesmarinen lentäviksi silmiksi.Arado 196 suoritti ensilentonsa Travemundessa 1937 jolloin se voitti suunnittelu kilpailussa Focke Wulf 62 koneen.Arado koneista valmistettiin sodan aikana useita eri versioita joista A-5 oli viimeinen sarja tuotantoon mennyt versio.Ar-196 koneet palvelivat kaikilla Saksan suurilla Taistelulaivoilla ja taisteluristeilijöillä menestyksekkäästi.Koneita käytettiin myös erilaisista merilento tukikohdista. Arado koneilla oli erinomaiset käsittely ominaisuudet niin vedessä kuin lennettäessäkin.Lisäksi koneessa oli varsin tuhti aseistus, kaksi 20m.m tykkiä +Mg 17 7,9m.m konekivääri eteenpäin suunnattuna.A-5 mallissa tähystäjä/radistilla oli lisäksi 2kertaa 7.9 m.m tupla kuularuisku johon oli varattu peräti 2000 ammusta.Siipi ripustimiin voitiin lisäksi ottaa 2 50Kg pommia.Koneita valmistettiin sodan aikana ranskassa ja Hollannissa kaikkiaan vajaat 600 .Arado koneen maineesta kertoo ehkä myös jotain se että,kuuluisa lehtimies Tintti lensi sillä Salaperäinen tähti albumin seikkailussa. Italeri julkaisi viime keväänä uuden rak.sarjan Ar-196 koneesta.Malli koostuu 86 pehmeään harmaaseen muoviin valetusta osasta+3läpi näkyvästä osasta. Malli on merkitty pelkästään tyypiksi A,eli kyse ei ilmeisesti ole mistään tarkasta alatyypistä. Sarja on miellyttävä rakennettava.Osat istuvat melko mukavasti .Kellukkeiden kiinnityksessä joutuu kuitenkin harjoittamaan jonkun verran kittausta tai täyte hommia esim. p.v.a liimalla.Siirtokuva vaihtoehtoja on neljälle eri koneelle.Mukana on 2 Saksalaita ,Ranskalainen ja Japsi kone. Sisus kalujen väriksi on annettu R.L.M 02.Todennäköisin väri esim rakentamassani mallissa olisi mustanharmaa 66.Joissain lähteissä mainitaan että 7r+bk olisi kaksi väri kaaviossa ja Italerin ohje olisi väärin.Netistä löytyy kuitenkin väri(värjätty?)kuva 7r+bk:sta josta näkyy yksi selitteisesti että k.o härpäke on yksi värinen yläpinnoiltaan.72 vai 73?Kenpä tietäis sen.A-5 malliin kuuluu myös tupla k.k jota sarjassa ei ole joten sen joutuu värkkäämään itse. Ohjaamon sisus kaluja on mukavasti vaikka pian varmaan on luvassa Tsekkien toimesta iso kasa jos jonkinlaista lisä hilpetööriä.Kaikkinensa hieno sarja,suosittelen.P.s pahoittelen että kappale jako häviää kuin pieru Saharaan kun klikkaan tallenna painiketta.Kaikkea ei voi näköjään saada.

Kommentit

Kerta kaikkiaan hieno malli ja elävä kokonaisuus. Figuurit ja alusta kyllä tuovat mallille lisäarvoa. Tavallaan sitovat sitä todellisuuteen. Eikös suomalaisilla ollut vastaava vuokrakoneena?
PhantomII 17.7.2010 17:28 Vastaa lainauksella
No jees, onhan hieno pikku dioraama. Äijät tuovat mukavasti eloa mukaan. En kyllä löysä huomauttamista mistään. Hieno!

Tuosta koneen yksivärisyydestä haluaisin tietää enemmän. Keskustelua siitä käydään mallaripiireissä tuon tuosta. Asiaan perehtymättömänä kysyisin, mihin perustuu ajatus koneen yksivärisyydestä yleensäkin? He 111, He 115 ja Ju88 käytettiin myös meritoimintakoneina ja ne kai olivat kaksivärikaaviossa aina? Aradoa ei tosin käytetty maatoimintakoneena, mutta silti. Valokuvissa koneet kyllä näyttävät yksivärisiltä. Mutta onko siis asiasta olemassa myös painettua sanaa vai perustuuko oletus yksivärisyydestä valokuviin?
Kiitokset kommenteista.Tässä tapauksessa tuo yksivärisyys arvio perustuu valokuvan tulkintaan.Mitään varmaa dokumenttia aiheesta ei ole löydettävissä.Jos sellaisia olisi ne varmaan olisivat tulleet julki.Saman yksikön koneista on olemassa kuvia joista ne on tunnistettavissa kaksiväri kaavioon maalatuiksi.7r+bk kyllä näyttää selkeän yksiväriseltä.En näe mitään syytä miksi näin ei voisi olla.David Donaldin toimittamassa kirjassa German Aircraft of W:W2 k.o kone on esitetty yläpinnoiltaan yksivärisenä.Toisaalta ei voi muuta kuin todeta että,kenpä tietäis sen?
Juuso 17.7.2010 20:20 Vastaa lainauksella
Malli näyttää komealta mutta suosittelen lämpimästi tekemään jonkinlaista kappalejakoa tuohon esittelytekstiin. Tuollaisenaan sitä on ikävä lukea.
Kiitokset Juusolle ja Taistolle.Juuso huom!Kuten tuon tekstin lopussa totesin kappalejako on kyllä tehty mutta jostain ihme teknisestä ongelmasta johtuen se katoaa kun tekstin julkaisee?Mikä mättää?En tiedä.Ongelman ratkaisu on erinomaisen hankalaa kun kone ei edes ole oma.Pitänee soittaa Niilo Nörtille ja pyytää apua.
Hieno malli ja hyvin tehty alusta.Se kun olisi vielä kuvaan sopivan iso,niin wow,mutta menee kyllä näinkin.Siistiä työtä.
AJ 18.7.2010 13:51 Vastaa lainauksella
Moi Opa,

Kuten herrat edellä ovat jo kommentoineet, yhdyn heihin - kerta kaikkiaan hieno malli ja elävä kokonaisuus; erinomaisesta onnistunut dio!

Kiitokset myös taustahistoriasta ja mallikuvauksesta.

Ymmärtääkseni juuri David Donaldin kirjassa "Warplanes of the Luftwaffe" on oikea väritys/maalaus ko. lekolle, aivan kuten Opa itsekin jo totesi. Näin ollen Opan malli esittää tyylikkäästi ja hienosti juuri ko. koneyksilöä.

Kerrassaan erinomaisesti toteutettu dio-kokonaisuus, jotenkin vaan kaikki kolahtaa paikolleen - todellisen näköinen! Hienoa!
Suurenmoinen. Kaunis. Onnistunut. …Mistä vesi on tehty? Tiimarissa ei vettä myydä. Tätä kelepaa katsella.
Kiitokset kannustavista kommenteista.Vesi on maalattua paperi massaa ja erikeepperiä(paljon).
Laitisen pajalta on väkertynyt läjään oikein mukavan näköinen laite alustoineen.
Pidän tätä kylläkin enemmän dioraamana kuin koneen mallina, mutta olipa miten tahansa niin kokonaisuus ja itse malli näyttää tosi hyvältä. Tämä edustaa mallituotantosi kärkipäätä. Pisteistä päätellen muutkin näyttävät tykkäävän. En keksi isoja moitteita.