Pienoismallit.net

A6M5c Zero

Laitetaanpa kesän kunniaksi foorumille suoraan laatikosta rakennettu Nakajiman tehtaan Zero. Ainoa lisäys ovat teipistä leikatut istuinvyöt, antennilankaa ei laatikosta löytynyt.
Mallin kokoamista voi kehua helpoksi näin tehtynä, toisaalta sen oikeellisuutta ei suuremmin tutkittu. Kittiä ei juuri kulunut. Detaljeja löytyy mm ohjaamosta mainiosti. Tätä mallia voisi suositella mallarinuransa alkupäässä olevalle, toisaalta tarvittaessa siitä haastettakin löytyy taitojen kasvaessa.
Värityksessä pyrittiin löytämään Nakajiman tehtaan käyttämä, yleisemmästä terävän vihreästä poikkeava yläpinnan sävy, itse sekoitellen. Samoin moottorin peltien värissä pitäisi olla aavistus sinistä. Maalit ovat HobbyColorin akryyleja. Kulumien tekemistä harjoiteltiin suolaamalla ja veitsellä pintamaalia raaputellen. Pintamaalin alla on vanhan alumiinin sävyjä lakalla peitettynä. Sävytystä ja säistämistä tehtiin öljyvärein ja Tamiyan meikeillä. Entiseen tapaan haettiin malliin realistista, ei niinkään taiteellista vaikutelmaa.
Kuvat on otettu ilman lamppuja ikkunan ääressä valoisassa huoneessa, yksi jopa suorassa auringon valossa. Osa niistä on monivalotuksia jotka on yhdistetty HDR-ohjelmassa niin että valo- ja varjokohdat saadaan sopivaan kontrastiin. Kuvaa voi tässä käsitellä niinkin että värisävyt eivät vääristy - vastikään oli foorumilla esimerkkejä rajummasta käsittelystä.
Malli on Antin ja papan rakentamon kevättalven tuotos - ei ryppyotsainen sellainen.

Kommentit

Komea Zero. Pidän kumumista ja viimeistelystä. Sopivan kulahtaneen näköinen, mutta ei silti liikaa. Juuri uskottavalla tasolla. Spinnerin väriä hiukka ihmettelen, mutta jatkan sen ihmettelyä myöhemmin kirjallisuuden parissa.
Antenilangasta en osaa sanoa, pitäisikö edes olla. Aika useinhan noista riisuttiin radiot pois, tosin taisi olla enemmän alkupään Zerojen villitys se.
Timo Rasimus kirjoitti:
Spinnerin väriä hiukka ihmettelen, mutta jatkan sen ihmettelyä myöhemmin kirjallisuuden parissa.
Spinnerin ja potkurin lapojen pitäisi olla punaruskeat. Ohjaamon värityksen kuuluisi olla vihreä, vaikka onkin Nakajiman kasaama kone.
Mukavasti kulutettu Zero.Taisteluissa rähjääntynyt ja hienot pakokaasuvanat,ei liian mustatut.
antti s 7.7.2010 22:30 Vastaa lainauksella
Spinneri ja potkuri ovat koneessa ja ainakin omalla monitorilla tumman punaruskeat eli oma sekoitus japanilaisten propellisävyä. Tämä tehtiin Hasen ohjeen mukaan. Ohjaamon väriä mietittiin vähän enemmän : sarjan maalausohje ehdotti khakin väriä ( joka voisi olla nykyistä hiukan vihreämpi ) ja nettilähteistä tuli käsitys että ohjaamo voisi olla joko tämä tai vihreä. Jompi kumpi lienee oikea …
Itse mallin suhteen ei minulla ole mitään erityisempää moittimista. Varsin hyvän näköinen ja "japanilaisittain" vanhennettu, eli maalit hyvin lohkeilleet. Mutta kun olen aina kuullut vain Mitsubishi-Zerosta, niin ottaa silmään tuo Nakajima nimi valmistajana. Totta on, että huomattava osa Zeroista valmistui Nakajiman tehtailla. Mutta jos se olisi oikea nimi, niin kyllä tähän mennessä jo kaikki mallin valmistajat (varsinkin Hasegawa ja Tamiya) olisivat valmistaneet Nakajima-Zeron. Koneen moottori oli kylläkin Nakajiman suunnittelema ja valmistama Sakae, josko tämä seikka sitten aiheuttaisi jotain sekaannusta itse koneen nimessä. Mutta, kuten todettu, itse malli on hieno.
antti s 8.7.2010 11:14 Vastaa lainauksella
Kauko : olet varmaan oikeassa ja poistin " Nakajiman " kokonaan.
Malli oli meille oudossa pahvinruskeassa lootassa jossa oli vain mittapiirros koneesta kannessa ja takana lueteltuna kaikkien Zeke/Zero/Rufe -tyyppien tekniset tiedot pääosin jaappanin kielellä. Mitähän lähtöä tämä Haaparannalta löytynyt paketointi on ? Luultavasti sama kone löytyy nykyisin kauniimmassa paketissa.
Komea Zeke, itseäni säväyttää hyvin toteutettu maalinkuluma. Ei ole mitään valittamista, ehdottomasti viikonmalli ainesta.
T.L. 8.7.2010 16:44 Vastaa lainauksella
Kulumat toteutettu loistavasti. Pientä fibaa väreissä, mutta eipä tuo minua haittaa.
Komia on. Näenkö väärin, vai onko tuohon tuulilasin yläosaan(neljäs kuva) jäänyt maskiteippi vai kuuluuko siinä olla jonkinlainen panssarilevy tai jotain? Maskilta se kyllä näyttää. Mallihan on maalauksineen tosi hienosti toteutettu!
antti s 15.7.2010 21:40 Vastaa lainauksella
Hupsista… Maskiteipin palahan tuulilasin päältä löytyi ja poistettiin