Pienoismallit.net

Hopliitti

400 eKr

Miniartin 1/16 Spartan Hoplite. Voi kyllä esittää muutakin kuin spartalaista. Mallina hyvä ja helppo kasata. Parissa kohti joutui hiomaan osia että sai saumat hyväksi. Raajojen osat vaativat hieman vääntämistä jotta välttyi pakkeloinnilla.
Mallissa pari pientä virhettä, mitkä olisivat vaatineet korjausta, mutta kun…
Yleensä rintahaarniskan alla pidettiin lyhythihaista tunikaa, jotta olkapäät välttyvät hiertymiltä. Tunikan helma oli kyllä esitetty mallissa mutta ei hioja. Enpä niitä itsekään jaksanut / hoksannut ajoissa tehdä.

Kommentit

Mielestäni Hopliitillesi sopisi paremmin jos päällä oleva tunika tai mekko olisivat puhtaasti yksivärisiä,koska uskon että tuon ajanjakson muotivärit ovat olleet yksitoikkoiset valkoinen,punainen, musta,pellavan sävyt, jne.
Ei tämänkään Hopliitin asunvärit sinällään ole pahat mutta Ranskanlipun sävyt eivät oikeen natsaa ajankohtaan.
-tämä on vain oma mielipiteeni eikä edusta yleistä mielipidettä pienoismallareiden keskuudessa.

Kuvien valoisuus tai valo saa näyttämään että hänellä olisi vaaleat sukkahousut jalassa,eli sääriin ja käsiin enemmän ihonsävyjä.
Komppaan aika pitkälti kaimaani. Kilven maalaus on vakuuttava, samoin kypäräkortisteen. Mukava nähdä näitä täällä pitkästä aikaa. Taitaa olla kolmas hopliitti palvelussa jos oikein muistan. Itselläni oli kyllä osissa enemmän kuin pientä hommaa saumojen kanssa. Varsinkin käsissä saumat olivat kuin kuivatusojia. Rakenteilla olevissa parissa Miniartin figussa tilanne ei ole ollut niin paha, mutta olettaisi että sama ongelma olisi kaikissa hopliiteissa kun osat lienevät samoja aika pitkälti.
Tuo miekka ei oikein istu käteen, mutta kilpi vastaavasti on hyvin luonnollisen oloinen.
Kiitos kommenteista. Kommentoin niitä kommenttejanne (onko liikaa toistoa??) sanomalla että eihän tuossa sinisen tunikan helmassa ole kuin kaksi värillistä koristeraitaa. Kannattaa tutkia esim vanhojen maljakkojen koristekuvia, niin näkee että lähes poikkeuksetta on ollut koristeita tunikan helmassa ja hiojen suissa. Pellava tietysti olisi ollut parempi pohjaväri, mutta kun ohjeissa oli maalattu näin (seli seli).
Sukkahousuihin en ota kantaa, koska tämä ei ole ruotsalainen tai SETAn edustaja ;-) (kuvat otettu sateisena päivänä joten siksi tuo vaaleus)
Miekka ei tosiaan istu käteen hyvin. Pitää korjata sitä.
Tuo raajojen saumojen ongelman sain korjattua vääntämällä käsien puoliskaita siten, että osat tulivat suoriksi. Ilmeisesti muotista irroitettaessa osat vääntyilee -> osat ei istu hyvin ja tulee karseet saumat.
Vai siinä salaisuus niiden käsien suhteen. No hyvä tietää jos tekee toisen vastaavan jossain kohtaa. Kiitoksia.
Koristelu ei sinänsä kai ole ongelma vaatteissa, ehkä paremminkin voimakkaat värit. Toisaalta antiikin vaatteiden väreistä ei oikeasti kovin paljoa tietoa ole. Yleisesti ainakin ollaan sitä mieltä, että esim. patsaat on maalattu hyvinkin voimakkailla ja räikeillä väreillä. Olen tekemässä (ikuisuusprojektina) Miniartin legioonalaista ja siinä maalausohjeissa annettiin tunikan väriksi syvä sininen, joka houkutti suuresti koska se olisi aika komea esitys aiheesta. Päädyin kuitenkin valkoiseen, koska se väri ainakin on dokumentoitu roomalaisten itsensä toimesta. (Sininenkään ei silti ole välttämättä väärin).
Toivon hartaasti että antiikki tulisi paremminkin esille sivustolla, mutta toki tarjonta malleissakin on vähäisempää kuin monella muulla osa-alueella.

Hmm… pakko lisätä, että vanhoja maljakkoja tutkiessa päätyy myös siihen tulokseen, että kreikkalaiset hopliitit taistelivat vain kypärään ja kilpeen verhottuna, joillakin ujoilla saattoi olla viitta… ;o)
Tässä illalla tutkiskelin näitä Miniartin figuureita ja siten näitä hoppareita…hopliitteja siis ,niin niitähän on valmistajalla vähän joka ajankohtaan ja erimaalaisia ja kaikilla on värikkäät koristeet asuissaan joten kaippa se sitten on niin että jo tuolloin vaatteissa oli värikkyyttäkin.
-komeita ovat kaikki tämän valmistajan figut,täytyykin tartttua haasteeseen ja tehdä vaikka oma hopliittihoppari.
Onhan ne komeita. Tietysti onko ne sitten niin historiallisesti totuuden mukaisia onkin jo eri asia :-)