Pienoismallit.net

Asemanpenkki 1:87

Suomen Valtionrautatiet täytti v. 1962 100 vuotta. Merkkivuoden kunniaksi hankittiin rautateille erilaista uutta kalustoa mm. sini-valkoiset, nyt jo vähitellen katoavat, teräskoriset matkustajavaunut. Myös pienempiä ja joidenkin mielestä vähäisempiäkin uudistuksia toteutettiin. Yksi tällainen uudistus oli asemanpenkkien modernisointi. Uudentyyppiset asemanpenkit ihmisten iloksi ilmestyivät asema- ja laiturialueille jo 1950-luvun lopulla, mutta kuitenkin uudistus koski lähestyvää VR:n juhlavuotta.
Penkkien päädyt olivat metallirakenteisia, kun taas istuin, selkänoja sekä käsipuut olivat puusta. Asemanpenkit maalattiin kirkkailla ja värikkäillä maaleilla: sinisellä, punaisella, vihreällä ja keltaisella. Maalien sävyt olivat samat kuin VR:n turvalaitteissa.
Asemanpenkki on Tmi Mestarimallien tuottama messinkinen rakennussarja. Sarjassa on yhdeksän osaa, jotka juotetaan toisiinsa. Osissa on kokoamista helpottavia kohdistustappeja ja -reikiä, jotka hiotaan pois juottamisen jälkeen.
Tuote on tulossa myyntiin aivan lähiaikoina.

Kommentit

Bravo! Enää ei riitä sanastosta sanoja kuvaamaan näitä Untamon tuotoksia…
Manu. E 2.7.2010 07:55 Vastaa lainauksella
Hienoja penkkejä, niiden hankkimiseen pitää ryhtyä! Kun tässä on penkkiasiat olleet muutenkin käsillä. Olisi pitänyt odottaa hieman, ei olisi tarvinnut hankkia Weinertin vanhoja penkkejä esittäviä malleja, niitä kaarevia, rimoitettuja. Tuleekin valinnanvaraa eri aikakausille.
Värit olivat nimeltään Opastinpunainen, jne, Opastinvalkoista, -kenttäharmaata,- mustaa, oli, hyvin peittäviä, laadukkaita maaleja. Tuolla kenttäharmaalla maalattiin mm. pienet rele- ja kaapelikaapit. Kenttäharmaalla tarkoitan harmaanvihreätä.
(Ovatkohan opastinvärit samoja, jotka RAL-värikoodisto tuntee liikenneväreinä. Siten esim. punaiseksi sopisi R-museon punainen veturiväri.)
VR:n vanhan värikartan mukaan värien käyttökohteita (penkkien lisäksi) on seuraavilla tavoilla (RAL-koodeista ei ole tietoa):

Punainen
— Opastinkammet ja -kanget
— Opastimissa ja opastinlevyissä
— Dieselvetureiden ulkoseinät ja eräissä sarjoissa myös ulkokatot
— Turvallisuusväri
— Höyryputket
Keltainen
— Risteys- ja etumerkit sekä tiepuomit
— Moottorivaunun nokat
— Siirtosangat
— Tunnusvärinä tavaravaunuissa, joissa on keskuspuskin
— Merkkausväri
— Turvallisuusväri
— Vaarallisten aineiden tunnusväri
— Kaasuputket
— Polttoaineputket
Vihreä
— Turvallisuusväri
Sininen
— Vaihdekammet ja -kanget
— Ilmaputket