Pienoismallit.net

Fiat G.50

FA-1

Juuri valmiiksi saatu Fiat G.50 "körmyniska ahven" Special Hobbyn sarjasta rakennettuna.

Kone itsessään ei varmaankaan tarvitse sen kummempaa esittelyä.

Maalauksessa käytin pahvilappuja pehmentämään maalirajoja.
Muutin myös vihreän sävyä hieman enemmän oliiviin päin ja tummempana, joka aikaisemmin minulla ollut, ehkä liian "lehtivihreään" kallellaan.

Aikaisemmin olen lakannut täysin mataksi, mutta tämän jätin kokeeksi silkinkiiltoiseksi, itsestäni tuntuu, että on jotenkin aidon oloisempi pinta.

Kumma homma kun nuo hakaristit edelleen tulee kuviin vaaleampina, kuin todellisuudessa ovat, joten menee osin kameran "piikkiin", tosin on nämäkin Special Hobbyn mukana tulleet merkit hieman vaaleammat kuin niiden pitäisi olla.

Kommentit

Tosi siisti spesiaali hoppi Fiiu.Eipä mitään huomautettavaa löydy itseltäni.
Silkin kiilto on näköjään onnistunut valinta. Erinomaisen aidon oloinen Fiat. Ei juuri muuta huomautettavaa, kun että likaa/poakokaasuvanaa vahvemmaksi. Siis minun mielestäni. Voihan olla, että tämä on tullut huollosta ja pesty hyvin. Hieno! Niin, piti kysymäni, notta oliko millainen koottava? Sattuiko osat hyvin toisiinsa? Ittellä odottaa hyllyssä sama peli kasaamista.
Nätti Fiatti. Mahtaakohan tuo sarja olla sama, jota ainakin Pacific Models (?) paketoi aikanaan. Siinä oli muistaakseni moottorin pellitys osin resiiniosista. Samoin moottoripellitysten rajat olivat kuin kyntöauralla vedetty.

Tuo vihreä väri näyttää minun silmääni varsin onnistuneelta - mistä sekoitit sen vai tuliko jostain valmiina?
Maalin kulumista olit jäljitellyt maltillisesti, tosin FA:t olivat joskus tosi ränsistyneen näköisiä. Säistäminen on taitolaji, jossa menee helposti överiksi.

Pari seikkaa askarruttaa: Fiatin siivissä, siivekkeissä, oli niin ylä- kuin alapuolelle vastapainot, vähän saman malliset kuin Mersussa. Mallistasi en niitä erota. Toinen juttu. Ohjaamon sisäväri näyttäisi olevan vaalean harmaa. Alkuperäinen italialainen väri lienee ollut vaalean harmaan vihreä. No, onhan tuo FA-1 saattanut käydä läpi perukorjauksen, jossa se on purettu atomeiksi ja maalattu sisältä ja ulkoa… Alapuolen kansallisuustunnuksen läpi paistaa keltainen. Ikuisuusasia, mutta siirtokuvan pohja kannattaisi maalata valkoiseksi.

Oikein hyvä.

Mauri P
Mikkelistä
Komea kone komeasta esikuvasta. Maalausjälki hyvää ja lakkaus näyttää sopivan hienosti, maalirajat mukavan pehmeät. Rakennusjälki hyvää ja asiallista, Ehkäpä aavistuksen rankempi säistys? Kaikinpuolin hieno fiiu.
Mixa Aho 8.6.2010 09:52 Vastaa lainauksella
Special Hobby ei ole sama kuin Pacific Coast, siinä ei ole resiinikoulinkeja.
Aikaisemmin tämän mallin on julkaissut Flying Models. Pacificin malli on puolestaan valettu Secterin muoteilla, samaa on löytynyt myös Hasegawan laatikosta. Resiiniset koulingit ovat siis Flying Modelsin ja Special Hobbyn laatikoista löytyviä.

Tämä Special Hobbyn/Flying Modelsin malli on sinänsä ihan hyvä. Eniten työtä teetättänee telinekuilun ja siiven rajan häivyttäminen, ovat kuin eri planeetalta. Omaa kokemusta ei sen enempää mallista olekaan. Jari B:n rakentelujuttu mallista oli Pienoismalli-lehdessä 5/2007.
SB on kämmännyt maalausohjeiden kanssa, sillä FA-1 ei ole koskaan ollut tuollaisessa maalauskaaviossa, kuin tämä kone on.
Reijo P 8.6.2010 17:29 Vastaa lainauksella
Kiitokset kehuista ja kommenteista.

Vastailen tähän yleisesti esittämiinne kysymyksiin tästä projektista.

Sarja oli kaikin puolin helppo kasata, ainut asia oli tuo Mixa Ahon mainitsema pyöräkuilu, joka vaati jonkin verran sovittamista, että mahtui siivenpuoliskojen väliin ja sitä piti kittailla melko runsaasti kun jäi "rotankoloja".

Maalin olen sekoittanut itse, jonka referenssinä käytin Suomen Ilmailumuseossa olevan Gloster Gamecock rungossa jäljellä olevaa kangasverhoilua, jonka valokuvasin muutama viikko sitten siellä käydessäni.

Tarkoitukseni on vielä jossain vaiheesa tehdä 4-5 erillaista toisistaan hieman poikkeavaa värisävyä ja maalata ne muovilevyn paloihin ja mennä uudelleen vertaamaan paikanpäälle mikä sävy olisi kaikkein lähimpänä.

Sitten ne siivekkaiden vastapainot. Kyllähän ne siinä siivessä näkyy, tosin ovat väärin laitettu, kun niistä jokaisesta puuttui varret, joten "pampulat" ovat suoraan siiven pinnalle laitettu, no on tuokin varmaan parempi kuin ei niitä ollenkaan.

Ohjaamon väri on ns. hatusta temmattu kun ohjeista ei oikein auennut minkä värinen sen pitäisi olla.
En varsinaisesti pyri näissä omissa malleissa täyteen autenttisuuteen, ettei mene hyvä harrastus tressin puolelle.

Noi vanhennukset on niitä makuasiota. Itse olen omaksunut sellaisen keskilinjan eli pitää olla, mutta ei liikaa, tosin olihan noita hyvinkin rapistuneeseen kuntoon päässeitä koneyksilöitä, kun kirjoista kuvia olen katsellut.
Tuo maalaus näyttää oikein hyvältä, maalirajat ovat onnistuneet hyvin, kun eivät ole niin terävät. Tuota täytyy soveltaa omaankin lentokoneeseen.

Vaikea muuten on kauheasti arvioida, kun ei näistä mitään ymmärrä, mutta siistiä työtä kaikenkaikkiaan.