Pienoismallit.net

Bleriot XI

Italialaisten tiedustelukone v.1915

Laiteteenpa peliin hieman eksoottista herkkua I MS:n taivaalle. Ostin tämän mallin Riiasta vuosi sitten tarjouskorista. Mallin valmistaja on eksoottinen "Jaroslavin kemian tehdas", eli puhutaan siis tässä tapauksessa entisessä Neuvostoliitossa 1980-luvulla tuotetusta pienoismallista. Sen pitäisi kuvata Louis Bleriot,n konetta, jolla hän ylitti Englannin kanaalin 1909. Mutta minäpä en tyytynyt siihen, vaan ajattelin tehdä mallin, joka kuvaa italialaisten käyttämää konetta Turkin-Italian sodassa 1911-12. Tämä ajatus ja toteutus tyssäsi siihen, että en löytänyt (eikä myöskään kangaspuu-expertti Mikko Saarela) kyllin hyviä referenssejä Italian ilmavoimien tunnuksista kyseisessä sodassa. Niinpä päätin tehdä mallin, joka kuvastaisi konetta v.1915 tilanteessa, jossa Italia julisti sodan Keskusvaltoja vastaan. Siinä vaiheessa Italialla oli käytössä huomattava määrä Bleriot'eja tiedusteluun ja koulutukseen. Tässäkin tilanteessa jouduin kuitenkin arvailujen syvään valtamereen.
En voi vakuuttaa, että juuri tällainen Bleriot olisi ollut olemassa. Italian Ilmavoimat käyttivät I MS:ssä pyöreitä kokardeja, joten päättelin, että käyttivät jo 1915. Italian Ilmavoimien museon katossa riippuu Bleriot, jonka siipien alapuoli on maalattu juuri näin ja sivuperäsin on maalattu Italian lipun väreillä. Niinpä malliini tuli tällainen ulkoasu, saattaa olla todellinen tai sitten ei aivan. Mutta en laita "what if"-osastoon.
Itse malli oli helppo kasattava. Runkorimat ovat kieltämättä liian paksuja mittakaavaan nähden, mutta se on mallin valmistajan virhe, jonka korjaaminen olisi ollut liian hankalaa. Tässä mallissa moottori on Anzani, mutta todennäköisesti 1915 siinä olisi ollut jo joku voimakkaampi moottori. Vaan kuka sen tietää, olivatko kaikki italialaisten Bleriotit varustettu jollain tehokkaammalla moottorilla.

Kommentit

Lieneekö vanha Frogin sarja jonka ainakin Novo myös julkaisi jossakin vaiheessa…?
Jopas onkin eksoottisemman näköinen kangaspuu. Hienosti rakennettu ja maalattu, runkorimat on kieltämättä hieman järeät mutta sehän ei ole rakentajan vika. Mukavan harvinainen aihe valinta, takilointi on tehty nätisti. Ovatkohan olleet minkälaisia lentää kun ulkomuoto on melko hurja, mutta tavallaan kaunis:) Komea leko kaikinpolin.
Terveisiä Kauko Riiasta,kävin 2 viikkoa sitten.Uzavas oli hyvää.Olisipa silloinkin ollut joku "ihmekori" ,mistä löytyisi samanlaisia aarteita.Onpa erikoinen löytö ja hyvin olet koneen rakentanut.Vaijerit on erityisen hienosti ja sopivan kokoisetkin varmaan.Tällaista mallia en ole missään ennen nähnyt.Tässä myös riittävästi totuuspohjaa lentokoneet osioon.Hieno.
Joo, Turkin-Italian sodan aikaiset merkinnät ovat vielä vähän hakusessa, mutta olen saamassa aiheesta lisää materiaalia. Itselläni on samaisen sodan italialainen Nieuport IV valmisteilla. Viehättävän mallin olet saanut aikaan neuvostosarjastasi, joka ei tainnut olla ihan "nykyvaatimusten mukainen". Vaan Bleriot XI:n kanssa ei ole paljon valinnanvaraa missään mittakaavassa, vaikka klassikkokoneesta on kyse. Ei edes Kanaalin ylityksen 100-vuosipäivä männytsuvena poikinut uusia rakennussarjoja aiheesta! :-(

t. Mikko