Pienoismallit.net

ItO 79

IT-alaa ajalta kun presidentit oli vielä Kekkosia

Ensilinjan Suomalaista ilmatorjuntakalustoa kylmän sodan hyytäviltä vuosilta, ajalta jolloin presidentit olivat vielä Kekkosia ja Koivistoja.
Ohjusjärjestelmä tunnetaan suomessa ItO 79 lyhenteellä. Synnyinmaassaan silloisessa Neuvostoliitossa nimi oli Isajev S-125 Neva tai Petsora. Natokielellä nimi oli SA-3 Goa.
Malli tulee pieneksi osaksi Ilmatorjuntamuseolle tehtävää aluemalli/dioraamaa varten. Mallin luonteesta johtuen sen kummempia säistämisiä ja kommervenkkejä ei ole kasatessa tehty, vaan kasaus on tehty enemmän ja vähemmän suoraan boxista. Maalauskaavio on tietenkin suomalaistettu.
Itäblokkimalliksi sarja oli kohtuullisen hyvälaatuinen, mutta vaatii tietysti aika lailla siistimistä.

Kommentit

Kahta presidenttiä ei tainnut olla…Oli vaan Kekkonen, Kekkonen, Kekkonen,…Naapurissa samaan aikaan Hrustsev ja Brewsnev. Ainakin. Andropovia Kekkonen ei enää tainnut vastalla läiskiä, mutt miten lie ollut Malenkovin suhteen… Saattoipa kaverukset saunajuomia nautiskella. Tai oliko Urho päässyt jopa itse Josehvin kanssa vastomaan.
Mallihan on upea noin pikkuriikkiseksi. Toteutus kokonaisuudessan mainio. Miten olisi tähän pikku dioraama??? Jään liki odottamaan. Keksimättömiä ideoitahan on.
Vaikken It-mies olekkaan, niin Kekkosen aikana tehtiin ostopäätös ja hankinta, ja Koiviston aikana ItO 79 otettiin palveluskäyttöön. Käsittääkseni Koiviston ensimmäinen kausi oli vielä melkolailla kylmän sodan aikaa. Tuosta ohjuksestahan on hyvät tarinat Ahti Lapin Ilmatorjuntaohjukset Suomen Puolustuksessa kirjassa, kannattaa tutustua.
luettelo 7.6.2010 14:44 Vastaa lainauksella
Komiahan ku mikä
Heikki M Jäntti kirjoitti:
Käsittääkseni Koiviston ensimmäinen kausi oli vielä melkolailla kylmän sodan aikaa.
Niin oli, Koiviston aikana tuli palveltua, tosin ritsamiehenä eikä taivaallisissa ohiampujissa. Kylmää oli ainakin Karjalan prikaatissa :)
Sukset oli vielä puuta ja jääkärit ajeli fillareilla eikä millään panssarivehkeillä.