Pienoismallit.net

Tarkastuskäynti

Bf-109 F-4 ennen lentoa

Dioraama kuvaa upseereiden tarkastuskäyntiä lentokentällä jossain päin Natsi-Saksan itärintamaa. Ajatus ensimmäiseen dioraamaani syntyi sattumalta Tietonikkarilla pyörähtäessäni. Sain käteeni ICM:n German Luftwaffe Pilots And Ground Personnel -paketin, josta ajatus sitten lähti. Hasegawan Messerscmitt löytyi valmiiksi omista kätköistä ja ajattelin lisätä yhtälöön vielä Tamiyan Volkswagen Type 82E Staff Car 'n.

Tulokseen olen melko tyytyväinen, vaikka dioraama on hyvin pelkistetty. Figuureiden maalaus tuotti varmasti eniten päänvaivaa. En ollut koskaan ajatellut niiden maalausta noinkin pitkäksi projektiksi, joskin ensikertalaisena maalasinkin. Yritin saada figuureihin realistista materiaalin tuntua, minkä sitten huomasinkin itselleni mahdottomaksi tehtäväksi. Alustan tein valamalla kipsiä kenkälaatikkoon, jonka jälkeen armoton hiominen ja vielä ilmakuplien kittaus. Kaikenkaikkiaan alusta oli erittäin mieluisa tehdä, sillä kipsin työstäminen oli helppoa ja vaihtelua ainaiseen muoviin. Hasegawan Bf-109 meni kasaan laatikkoa ravistellen. Osat olivat todella hyvä laatuisia, eikä kittiä paljon tarvinnut. Kone kuvastaa ansioituneen Hermann Grafin konetta 1942.

Kommentit

eetu. 22.5.2010 19:28 Vastaa lainauksella
tosi hieno dio etenkin Messerscmitt ja pohja.
Jonne 22.5.2010 19:37 Vastaa lainauksella
Hieno, hyvin onnistunut dioraama kaikenkaikkiaan. Volkkari ja mersu hivelee silmää.
Eino Salo 22.5.2010 19:52 Vastaa lainauksella
Erinomaista jälkeä ainakin näin ei harjaantuneen katsojan silmissä. Ainoa asia mihin muutosta vielä touhuaisin on tämä muutoin hienosti toteuttu kipsialustasi. Se tuntuu hieman liian kliiniseltä ollaakseen itärintaman lentoon lähtö tatami. :) Toivottavasti julkaiset jatkossakin tuotoksiasi, käden jälkesi on ihailtavaa.
Minun silmääni on kokonaisuus todella onnistunut! Kokonaisuudesta mainittakoon, että tämä on sellainen "dioraaman näköinen dioraama" :) Pidän värityksistäsi, niin lentokoneen, auton kuin miehistönkin suhteen. Vaikka olet mitä ilmeisimmin nähnyt paljon vaivaa, (tai sitten olet todella lahjakas luonnostaan) on todella mukavaa huomata, että diossasi mallit ja hahmot ovat laadukkaita "pienoismallien" näköisiä, eikä tässä tuotoksessa ole haettu mitään nk. "yltiö-realismia" vaatteita sudittu 20:llä sävyllä tai upseerille ruvettu tekemään nenäkarvoja pensseleistä leikatuista harjaksista. Kaiken kaikkiaan todella mukava katsella!!!
JJ Hilska 22.5.2010 23:52 Vastaa lainauksella
Tosi hieno kokonaisuus. Dioraamassa on "meininkiä". Kokonaisuuden kruunaa betonilaattojen raoista kasvavat ruohotupsut.
Kokonaisuutena alusta, auto, leko ja figuurit sopivat hyvin yhteen. Kaikki mielestäni maalattu ja kasattu samalla tyylillä siististi. Dioraamana jotenkin jää hieman kuitenkin turhan kliinisen puhdas ja siisti kokonaisvaikutelma.
Alustana betonilaatta ei tietenkään ole se helpoin kohde, saada se näyttämään mahdottoman elävältä:)
Hienoa , että lentokalustoakin alkaa näkymään alustalle aseteltuina.
Kiitoksia kannustavista kommenteista! Olen ollut hieman laiska lisäilemään kuvia omista tuotoksistani, mutta nyt hymyilytti sen verran kommentteja lueskellessa, että voisin jatkossa aktivoitua tälläkin saralla. Hienoa, kun kuulee asianmukaista ja positiivista palautetta. Tästä on mukava jatkaa.
Anton on tehnyt näppärän dion. Vähän kun laittaisit jotain pölytystä tuohon maahan ja varsinkin volokkariin, niin olis varmaan vielä parempi. No, makuasioitahan nämä on. Joka ntapauksessa HIENO!
Tally-ho 24.5.2010 21:41 Vastaa lainauksella
Todella hieno dioraama. Sekä mersu, että Kupla ovat erittäin hyvin onnistuneet. Täytyy jossain vaiheessa tehdä omakin dioraama!
Hyvä dioraama. Mutta mitenkäs on tuon mersun maalauskaavion laita? Ainakin minun ruudullani tuo kaavio on jotenkin noin RLM 70 ja joku? ei RLM 75 eikä RLM 02, vaan jotain siltä väliltä. Oikeasti kaavio kuuluisi olla RLM 74 / 75 ja rungossa vielä RLM 02 täpilä edellisten lisäksi. Mersun siipien johtoreuna on standardikaaviossa aaltoileva ja tuossa tekemässäsi mersussa on vasenta takasiipeä lukkunottamatta standardikaavio.

Antennilankaan olisi hyvä laittaa eristimet, "punos"ja radiohaaroitus eristimineen runkoon. Lasiset lentovalot on myös helppo valmistaa koneeseen ja se käy ihan tavallisella kirkkaalla valurangasta veistämällä ja siipiin muotoon hiomalla. Aihioon porataan 0.5mm reikä ja johon sitten tiputetaan vihreä / punainen tilkka maalia ja liimataan kiinni loppuhiontaa varten. Rengastelineisiin voi tehdä helposti hydrauliikkaletkut ohuesta kuparilangasta; 1:48 on jo sen suuruinen kone, että pienempiäkin yksityiskohtia on hyvä lisätä.

Hasegawan MT 109F on muuten nokaltaan liian siro, asia joka on korjattu uudemmissa G-2 ja G-6 sarjoissa. Valitettavasti vanhojen F-mallin kabiinit eivät sovi uusiin ja leveydeltään oikeampiin G-2 koneisiin, joista pieneillä korjauksilla voisi muuten F-4 tehdä, joten hyvää MT 109-F sarjaa ei ole markkinoilla saatavilla. ICM-Mt 109F on projekti ja kannattaa varautua siihen, että erityisesti moottorin kanssa tulee vaikeuksia.
Dioraama on mielestäni erittäin hyvä etenkin ottaen huomioon tekijän iän. Saksalainen hävittäjäkaavio ei ole kaikkein helpoin "ymmärtää" ja toteuttaa. Kuten Perttu sanoikin värit pitäisi olla 74/75, lisänä 02 tai 70 tai kumpikin tai ei kumpaakaan. Tai jotain muuta rintamalla lisättyä. Kannattaa tutkia kuvia koneesta jota rakentaa.
Vaikkei maalaus muistuta Hermann Grafin konetta on siinä kuitenkin yritystä, se voisi aivan hyvin olla jossain toisessa koneyksilössä. Joskus näkee erittäin hyvinkin tehtyjä malleja joissa kuitenkin maalaus (ko kaavio) on jonkinlainen karikatyyri aiheesta.

Yksityiskohtia malli ei mielestäni kaipaa, saisihan tässä mittakaavassa varmaankin lento-ja mittarivalot palamaankin jos haluaa.

Muutama ihmetyksen aihe;
-Mitä mekaanikko tekee? Voin olla väärässä mutta muistaakseni mersussa ei ollut tuolla kohtaa mitään toimenpiteitä vaativaa.
-Lentäjänä pukisin varjon lähempänä ohjaamoa. En muista nähneeni tätä haalariasua hävittäjälentäjillä mutta kukapa jokaisen lentäjän päivittäistä asua voi tietää.
-Muistaakseni VW kuplaa tehtiin ennen sotaa vain kourallinen. Sen tilalle sopisi paremmin Kubelwagen tai melkein mikä tahansa siviiliauto àjalta ennen 1940.

Neuvostoliitolla oli hyvinkin suuria lentotukikohtia joten laatoitus sopii hyvin ellei lähdetä etsimään historiallista tukikohtaa touko- kesäkuulle 1942.

Mutta kuten alussa sanoin; hyvä dioraama.
Mersun maalauskaavio todellakin on virheellinen, kuten tarkkasilmäisimmät kuvista tihrustivat. Sanotaanko näin, että maalauskaavio on maalattu "sinnepäin". Todellista tarkastelua värien suhteen en tehnyt vaan kaavion tummempi harmaa on huolimatonta värien sekoittelujen tulosta. Puolustuspuheena käytän taiteilijan vapautta, joka ei valitettavasti lohduta minua tässä vaiheessa enää yhtään. Kiitos loistavista virheiden/puutteiden poimimisista! Jatkossa nämäkin asiat (toivottavasti) ovat korjaantuneet seuraavissa tekeleissäni.