Pienoismallit.net

Christine

Body by Plymouth, soul by Satan.

Aiheesta: -Kauhukirjailija Stephen King kirjoitti 1983 tarinan Christinestä, 1958 vuosimallin Plymouth Furysta, demonin riivaamasta autosta, johon koulukiusattu hissukka Arnie Cunningham rakastuu intohimoisesti ja lopulta tuhoisin seurauksin. Kirjasta teki 80-luvulla elokuvan legendaarinen John Carpenter, joka saikin ihan hyvää fiilistä tarinasta irti. Kohtaukset, joissa pahoin ruostunut ja kulahtanut Christine korjaa itseään täysin sattumanvaraisesti ovat minulle olleet tarinan suosikkikohtia, siksi valitsin dioraaman aiheeksi juuri tällaisen hetken.
Kirjassa auto on siis -58 Plymouth Fury, elokuvassa kunnostettiin ja tuhottiin Furyja, Belvederejä sekä Savoy-malleja.

Rakentamisesta: -Käytetyt sarjat, AMT Ertl Plymouth Belvedere -58, Fujimi Garage & Tools, Fujimi Drivers.
Tässä projektissa oli tekemisen riemu ja haastavuus mahtavasti tasapainossa. Sarjat olivat todella laadukkaat niin auton kuin tallinkin osalta joten kämmit ja mokat jäivät omien käsien vastuulle.
Dioraama ei ole kopio elokuvan korjaamosta, jossa onneton Arnie kunnosti Christineä, vaan pikemminkin oma tulkinta aiheesta, sarjojen tuomien mahdollisuuksien puitteissa.
Pizzan leivoin itse kitistä ja paperinpalasta, pizzalaatikon taittelin paperista. (täytteinä ovat salami, paprika ja sipuli. :D)
Pintakäsittelyssä maalit, lakat, pigmentit ja washit Vallejo, maaleina myös Humbrol. Tiiliseinä tehty Nochin valmisprofiilista. Pölyt ja liat Tamiyan meikkipaleteista.
AC/DC:n juliste leikattu omista kokoelmista.

Tämä työ oli ensikosketukseni automalleihin sekä myös dioraaman tekoon, ja vaikka itsellenikin jäi napinan aiheita sinne tänne, kokonaisuuteen olen tyytyväinen. Haluamani tunkkainen ja huonosti hoidettu tunnelma miellyttää omaa silmää. =)

Tämä väkerrys olisi ollut ikuinen haave ilman tältä saitilta saatuja apuja, joten loppuun kuuluvat kiitokset. Ensin Tomi Mynttinen & ylläpito hienosta sivustosta. J.Pokille kiitoksia erittäin tärkeästä ja hienosta yksityiskohdasta, Jarkko Turuselle iso kiitos tuon automallin löytämisestä, sekä Petri Piiralle kiitos figuurista.
Maininnan arvoinen on myös Eero Kumannon upea Dodge RAM & Shelby dioraama, josta inspiraatio tähän lähti, joten Hats off to you guys. =)

Siinäpä sitä.

Kommentit

Toni L 19.5.2010 21:37 Vastaa lainauksella
Todella hienosti suunniteltu ja toteutettu,pakko nostaa sulle kuule hattua.Ei voi muuta sanoa kun ,taidokasta jälkeä näin ensikosketuksena.Jatka samaa rataa.
Kiitos paljon. Tämä oli sen verran hauska tehdä, että aion palata näihin S.Kingin tarinoiden automalleihin toistekin. Tuppaavat vain sarjat olemaan kivikkojen takana, sen verran harvinaisen oloisia autoja tarinoissa on.
Toni L 19.5.2010 21:47 Vastaa lainauksella
Onneksi noita ´58 bevederejä ja pari ´58 fury kilpuria on haalittu kaapin perälle odottelemaan parempia aikoja.
Ilman nimeäkin olisi tunnistanut että kyseessä on juuri Christine, eli onnistunut työ! Pari pientä yksityiskohtaa pisti kuitenkin silmään.

Tallin lattialla voisi olla enemmän jotain. Esim. hiekkaa, roskaa, öljyläikkiä ja likaisia trasseleita. Toinen kohta joka korostaisi Christien taipumusta korjata itseään ovat uudet, kiiltävässä maalipinnassa olevat osat. Onhan tuossa nytkin kiiltävää lokasuojaa yms. mutta noissa osissa maalipinta saisi olla sileämpi. Ja itselle jäi kirjasta/leffasta mieleen se, että antenni oli yksi ensimmäisiä korjauksen kohteita, joten se sopisi vielä hyvin nupiksi tuohon auton perään. Joko suorana tai vandaalien toimesta rullalle väännettynä.

Mutta napinoista huolimatta työssä on juuri oikea meininki, ja Kingin Christine herää hienosti eloon.
Maalipinta juuri tuossa korjaantuneessa lokasuojassa on yksi eniten keljuttamaan jäänyt asia. En onnistunut siinä niin hyvin kuin toivoin. Tuon lattialle kasatun roippeen kanssa voisi vielä jälkikäteen herkutella, tilaa ei kauheasti ole, mutta sopisi sinne varmaan vielä yhtä & toista.
hieman on epätarkat kuvat, mutta näiden perusteella ympäristö näyttää todella aidonnäköiseltä. varsinkin neloskuvaa katsellessa voisi melkein luulla katsovansa 1:1 olevia työkaluja. hyllyssä olevat ratti, kanisterit, pukit yms sopivasti käytetyn näköisiä.
Kiitos Häpä. Kuvasin tämän raskaan työpäivän jälkeen, joten pientä rasitusta saattoi olla ranteessa. :) Kunhan vapaapäivä, ja kunnon valaistus saapuvat, niin kuvailen vähän tätä uudelleen, ja korvaan kuvia jos parempia saan.
Hieno ensimmäinen kokeilu dioraamojen ihmeellisen maailmaan. Itse en ole uskaltanut yrittää 20 vuoteen… Tunnelma välittyy hyvin, autonsa takana nuhjottavassa Arniessa jo voisi nähdä symboliikkaakin. Symmetrinen sommittelukin on ihan ok tällaiseen autotalliin, ehkä pieni vinous reunoihin toisi eloa. Toisaalta en tiedä miten vaikuttaisi kuvaavan pysähtyneeseen tunnelmaan.
Lattia voisi olla vaaleampi (betonia) ja sotkuisempi kuten Teemu mainitsikin. En ihan muista elokuvan Arnieta, sopisiko K-18 lehti pojan mielenliikkeitä kuvaamaan, tosin taitaa olla aika klisee autotallidioraamoissa.

Oleellisen yksityiskohdan olet kyllä laiminlyönyt, kapris kuuluisi ehdottomasti mukaan!
Taisi tuo Christine olla niin kiukkuinen ja mustasukkainen rakastajatar, ettei Arnien elämään juuri tytöt mahtuneet, vaikka itse olisi halunnutkin.=) Auton pirulainen yritti mm. tarinassa tukehduttaa Arnien ihastuksen kohteena olevan tyttösen burgeriin. Nyt kun katselen valmista työtä, niin vaaleampi lattia olisi ehdottomasti parempi. Damn. :P Ja neljäs täytehän olisi jo Perfetta/ Fantasia, eikä tällä reppanalla ollut koskaan niin paljon rahaa. :D
Jope L 19.5.2010 22:29 Vastaa lainauksella
Hienosti toteutettu malli. Kirjan mukaanhan tämä Arnien autohan taisi olla neliovinen. No elokuvakin kyllä oikaisi tässä kohtaa. Tässä itsessään korjaavuudessa olet kyllä mielestäni onnistunut loistavasti. Viitaten tuon kirjan tapahtumiin niin tulee mieleeen että voisiko auton kääntää keula seinään päin? Valitettavasti silloin jää kyllä tuo uudelleen eheytynyt lokasuoja vähän piiloon. Voi olla että on sittenkin parempi näin. Seuraavaksi sitten varmaan Kingin tuotantoon perustuen Buckii 8? Onkohan siitä pienoismallia on sen verran nätti peli, että kiinnostaisi vähän itseäkin.
Buick 8 olisi kyllä hieno tehdä, ja yksi kaikkien aikojen suosikeistani, se pick-upin raato novellista "Otto-sedän kuorma-auto".
Sommittelin autoa toisinkin päin, enkä raaskinut piilottaa keulan kutsuvaa ilmettä. :)
on kyllä hieno auto ja muutenki koko malli mut annoin vahingos 2.5 tähteä vaikka oli tarkotu antaa 3.5 tähteä.
J Akke 19.5.2010 23:40 Vastaa lainauksella
Hieno oivallus tehdä klasikkoleffasta noin onnistunut teos, paha lähtee kommentoimaan kun en noista mitään ymmärrä, mutta yks juttu, missäs kaikki tyhjät budweiser tölkit? eikös ne sitä kuravettä kittaa rapakon takana joka käänteessä. Nelos ja vitoskuvat aidon näköisiä ja nyt rupes vielä tekeen mieli pitsaa.
Budi-tölkit ois kyllä omiaan tuolla ryönän seassa. Pitäsköhän opetella ihan tekemään pari? =)
Tuo antiikkinen luuri-puhelin on kans hyvä, paitsi että sillä pitäis olla se seinään menevä johto. Mutta kukapa semmoista enää kännyköiden aikana muistaa ;-.)
Tosi hyvin tehty dioraama. Hyvin onnistunut tuo säistäminen ja auto on muutenkin aidon näköinen. Hyvää rekvisiittaa tallissa ja pizza ja laatikko näyttää hyville.
Vau. Loistelias teos. Paljon kaikenlaista työkalua, pitsaa yms. tekee autotallimaisen fiiliksen. Lisää tällaisia.
Vau!!!
J Pokki 20.5.2010 09:56 Vastaa lainauksella
Tämä ei ole pelkästään hienosti toteutettu, mutta työtahtisi on ollut myös ällistyttävän ripeä. Mukavia yksityiskohtia ja yleisilme. Vastaavanlaisia oivalluksia soisi näkevänsä enemmänkin.
Kiitos palautteesta. Purjelaivojen tekoon verrattuna tämä oli niin eri maailmasta, että sain kivasti uutta kipinää rakentamiseen. Siitä tuo valmistumisvauhti varmaan johtuu. :)
Sakke 20.5.2010 11:09 Vastaa lainauksella
tosi hienoo työtä ! näistä saa itseki hyviä ideoita
Tunnelmaltaan mukava dio, jota on kiva katsella. Teknisesti siitä löytyy kyllä paranneltavaa. Auto on noin kuluneena turhan ryhdikkäässä asennossa, johon alku hoitona toimisi renkaiden litistys. Yksinkertaisin tapa on hioa renkaan alapuoleen tasainen kohta, jolloin näyttää kuin renkaiden päällä olisi painoa ( nuhjuinen auto ja vetelät kumit). Seuraavaksi alustaa käsittelemällä auton asennon muuttaminen hieman kallelleen, ei liikaa mutta vähäsen. Figu on hieman tönkössä asennossa ja sen maalaaminen vaatii vielä lisää harjoittelua ( siinä en ole hyvä itsekään). 1:24skaalan figut eivät pärjää 1:35skaalan figuille laadussa. Onkohan hyviä 1:24 figuja edes olemassa? Tavaroita on hyllyssä kivasti ja niitä on sotkettu kivasti, tallit on likaisia ja niin myös tavarat. Osa työkaluista lienee muovia, mikä näkyy tiettynä materiaalin paksuutena ja sen kanssa on vain tultava toimeen tai tilattava etsi versioita. Mutta pienistä teknisistä puutteista huolimatta tämä on kivasti onnistut. Ja kyllä siitä Christine tulee ensimmäiseksi mieleen.
Kiitos palutteesta Petri. Teknisiä loogisuuksia ensi kertaa tällaisia rakentaneena missasin varmastikin useita, kuten sanoitkin. Ei uskalla alkaa paljon alustaa muokkaamaan, hyvä kun saa sen edes kasaan. :) Tietty vinous kyllä parantaisi yleistä ilmettä. Tuo figun maalaaminen on aika armotonta touhua, ensimmäinen tämän kokoluokan ihminen ja toinen figuuri noin yleensä ottaen, jota olen tehnyt. Treeniä treeniä vaan. :) Tuo työkalu-, ja muu sälä on kokonaan muovia, ja materiaalin paksuus korostui juuri pienissä asioissa,(rautasaha, meisselit ym.) Pyrin piilottelemaan kyseisiä paksuuksia "loogisiin" paikkoihin ja asentoihin, ei tuollaisia uskalla meikäläinen lähteä ohentamaan.
Tästähän voisi tulla viikon malli!!
Timo J. 20.5.2010 15:42 Vastaa lainauksella
Onpas upea, varsinkin tuo "pizatauko" tuo mukavan tunnelman.
"Bad to the bone…"

Hieno on, erityisesti viehättävät kaikki nuo pikkuiset työkalut ym. härpäkeet. Olisikos mahdollista saada Arniesta itsestään parempaa kuvaa? Minä itseasiassa suunittelin tekeväni pienoismallia Christinestä, mutta hanke kaatui mallin heikkoon saatavuuteen. Pitänee tyytyä "vanishing point" Challengeriin tai General Leehen…

"Now when i walk the streets, Kings and Queens step aside…"
Pitää vähän tehdä kuvan kokoihin muutoksia, niin saan lisättyä / vaihdettua A.Cunninghamin paremmin kuviin mukaan.

"Every woman I meet, they all stay satisfied…"
Toi on kyllä tosi hieno ensimmäiseksi automalliksi:)Se lokarin maalipinta on kyllä aika huono,ja toi kumin "tyhjentäminen" olisi ollut hyvä lisä.
Salami ei kiillä tarpeeksi…:) Ei vaineskaan, loistavaa jälkeä olet saanut aikaiseksi.
Hemmetin hieno ja hyvin aikakauteen vangitseva dioraama. tiiliseinä ja työkalut plus muut lisukkeet aidonoloisia, auto on komeasti rakennettu ja taidokkaasti vanhennettu/kulutettu. Tallin tiiliseinistä kaikuvan kasin äänen voi melkein kuulla:) Hieno ja mukavan erilainen dioraama.
Kiitoksia kaikille kommenteista, hyvät eväät seuraavaan S.King-projektiin. :)
Upeasti toteutettu dioraama. :)
AJ 30.5.2010 12:16 Vastaa lainauksella
Moi Jaska,

Mahtava idea dioraamalle, erinomainen toteutus yksityiskohtineen - mä kyllä diggaan kokonaisuutta; rohkea ja poikkeavan piristävä aihealue! Hats off to you Jaska! Selkeää näyttelykamaa ja vielä eka dioraama, huh! Enuff said.
Kiitos paljon. Hankin jo kamat seuraavaan S.King dioraamaankin. Uncle Otto´s Truck herätellään eloon. =)
paavo p. 23.8.2010 20:46 Vastaa lainauksella
Hieno on :-) Harmi vaan että tuo '58 Belvedere on mallina niin harvinainen.
Arviointiarpa heitti tänne, ja hyvä että heitti. Todella hieno! Kirjan ja elokuvan tunnelma huokuu tuosta työstä.