Pienoismallit.net

I-400

special edition

1942 Japani alkoi suunnitella sukellusvenettä joka kykenisi kuljettamaan kahta lentokonetta ja jonka toimitasäde olisi yli 60 000 km ja 4 kuukautta. Aluksi tarkoitus oli rakentaa 18 sukellusvenettä. Sodan edetessä määrää väheni materiaali- ja resurssipulan vuoksi viiteen ja lopulta vain kolme 400- sarjan venettä valmistui. Näihin mahtui kuitenkin 3 Aichi M6A Seiran kellukekonetta 800kg pommilla ja 8 torpeedoa.
Joidenkin tietojen mukaan tarkoituksena oli seilata intian valtameren ja Afrikan eteläkärjen kautta USA:n itärannikolle, jonne Seiran koneilla olisi hyökätty amerikkalaisten yllätykseksi. Oletuksena lienee ollut ettei Seiraneita tarvinnut pakata takaisin sukellusveneeseen, vaikka niissä vinssi olikin. Lopulta mikään näistä veneistä ei ollut sotilaallista merkitystä.
I-400 sarjan sukellusveneet olivat maailman suurimmat sukellusveneet ( 122m pit, 12m lev), vuoteen 1959, jolloin amerikkalaiset rakensivat ydinsukellusveneet USS Tritonin ja USS George Washingtonin.

Tamiyan mallista ei ole pahhaa sanottavaa. Lentokoneet voi rakentaa joko kaikki sisälle tai kuten minä tein 2 sisälle ja 1 ulos.

Kommentit

Näyttävä malli. Hienoista käytön tuomaa likaa ja kulumista kaipaisin, vaikka näillä ei kai paljon ajeltu. Harmi, kun yhtään ei ole säilynyt meidän päiviin.
Hieno malli mittakaavaan nähden, hienosti toteutettu tuo läpinäkyvyys niin sukellusvene tyypistä teitämättömillekin tulee ilmi mikä ihme ase tämä olikaan. Sukeltavatukialus mallin aihe jo antaa hyvät bojot, jenkit vissiin sai näitä sotasaaliiksi ja varmaan tuumailivat että mitä muuta sieltä Japanin mantereelta olisi voinnut löytyäkään.
Nuo pienet lentokoneetkin on tehty hyvällä taidolla, hieno malli.
Upea malli mielenkiintoisesta esikuvasta. Mielestäni yksi toisen maailmansodan erikoisimmista laitteista.
Jonne 19.5.2010 14:11 Vastaa lainauksella
On kyllä hieno. Käsitykseni mukaan jenkit tosiaan sai näitä sotasaaliiksi ja tutkiskelun jälkeen ne lienee tuhottu. Alkuperäinen ajatus oli VISSIIN japanilaisilla se että aluksella olisi livahdettu meksikonlahdelle ja tuhottu panaman-kanava (en tiedä olisiko sillä ollut sotilaallistamerkistystä? vai olisiko se tehty ihan vi**uillakseen)
Jonne kirjoitti:
Alkuperäinen ajatus oli VISSIIN japanilaisilla se että aluksella olisi livahdettu meksikonlahdelle ja tuhottu panaman-kanava (en tiedä olisiko sillä ollut sotilaallistamerkistystä? vai olisiko se tehty ihan vi**uillakseen)
Hyvä kysymys. Panaman kanavan sulkuja pidettiin pitkään USA:n laivaston strategisesti haavoittuvimpana kohtana. Gatunin sulkujen tuhoaminen olisi saanut aikaan suurtulvan kanavan itäpäähän ja tehnyt kanavan pitkäksi aikaa käyttökelvottomaksi. Tämä olisi käytännössä eristänyt USA:n Atlantin ja Tyynenmeren laivastot toisistaan, koska alusten siirrot olisi pitänyt tehdä paljon pitempää, hitaampaa ja vaarallisempaa Cape Hornin reittiä pitkin.

Olen itse lukenut väitteen, jonka mukaan I-400 oli suunniteltu juuri tämä tarkoitus mielessä.

Hauskaa on, että torpedohyökkäyksen sulkuja vastaan visioi julkisuudessa Saksan keisari Vilhelm II jo I maailmansodan aattona, vähän ennen vuotta 1914. Hän lähetti USA:n presidentti Wilsonille kirjeen, jossa varoitti Japanin mahdollisesti havittelevan sulkujen tuhoamista torpedoa kuljettavien lentokoneiden avulla.