Pienoismallit.net

Tiger I

Mittlere Produktion

merkinnät

Sain kuin sainkin tämän mallin valmiiksi Itärintama 1941–1945 -ryhmärakentelun alkuperäiseen aikarajaan sekä Nordic Challenge -mallikilpailuun mennessä. Ihan viimeisen päälle en ehtinyt aivan kaikkea nysvätä, sillä viimeiset siveltimenvedot sudin kilpailuun kiikuttamista edeltävänä yönä kello kahden aikoihin. Muutaman tunnin ehdin sen jälkeen jopa nukkuakin — muistutus siitä, miksi en aikoinaan pitänyt hirveästi näyttelyissä kiertämisen mukanaan tuomista deadlineista. Olin kuitenkin ihan tyytyväinen lopputulokseen, joten en enää Nordic Challengen jälkeenkään jaksanut alkaa tehdä mitään isompia paranteluja, vaan tyydyin vain lisäämään…
Vaikka tarkoitukseni oli tehdä pelkkä malli ilman alustaa, huomasin miettiväni jatkuvasti enemmän ja enemmän, millaiselle alustalle Tiikeri sopisi. En ole vieläkään aivan varma, millaiseksi alusta lopulta muodostuu, mutta jonkinlaista metsäympäristöä olisi tarkoitus esittää, enkä välttämättä lisää mitään rakennettuja elementtejä. Päätin aloittaa rakentamalla pienen kuusen vaunun rinnalle. Se kun ainakin sopii mainiosti kasvustoltaan hieman tylsälle itärintamalle. Kuusen runkona käytin ohueksi vuoltua cocktail-tikkua, joka oli juuri sopivan pituinen. En halunnut tehdä kuusesta liian korkeaa, jotta se ei vie huomiota itse mallilla. Oksat tein…
Siirtokuvat valitsin Dragonin mallin mukana tulevalta arkilta. Valinta kohdistui s.Pz.Abt. 510:n vaunuun "122", jossa käytetty päätteellinen kirjasinmalli oli mukavasti erilainen kuin saksalaiskalustossa on totuttu. Ikävänä puolena tässä vaihtoehdossa oli tosin se, että vaunuissa ei ollut lainkaan palkkiristejä rungossa. Kansallisuustunnukset olisivat olleet kuitenkin mielestäni melko tyypillinen ominaispiirre Tiikereissä, joten olisin mielelläni nekin lisännyt. Mallin mukana tulevat siirtokuvat oli painettu mukavan ohuelle kalvolle, joka teki siirtokuvien kanssa työskentelystä miellyttävää ja helppoa. Micro Set- ja Micro Sol…
Kuumat, kosteat ja hikiset kesäsäät ovat motivoineet aivan muihin aktiviteetteihin kuin mallailuun, mutta tämä projektikin on edennyt silti sen verran, että Tiikeri on saanut juovat turkkiinsa. Päätin kuin päätinkin siis sutia pintaan vielä naamiomaalauksenkin ja valitsin tämän omaa silmääni melkoisesti miellyttävän vaihtoehdon, eli epämääräisiä vihreitä raitoja harvakseltaan ympäri vaunua. Tämä valinta sijoittaa mallin ajankohdaksi kevään 1944. Naamiomaalauksen toteuttamisessa kokeilin öljyvärejä, jotta modulaatioefektit eivät peittyisi alle. Vasta jälkeenpäin, jo öljyvärien kuivuttua, tuli mieleeni, että olisin mitä luultavammin päässyt…
Vaikka edellisen ruiskumodulaatiovaiheen jälkeen vaunu näyttikin hieman liian kesyltä, en kuitenkaan lähtenyt ruiskumaalauksia enää korjaamaan, vaan luotin siihen, että saan öljyvärikäsittelyllä lisättyä tarpeeksi kontrasteja. Ensin korostin koholla olevia sekä muuten mielenkiintoisia yksityiskohtia Vallejon akryyleistä sekoittamillani vaaleankeltaisilla sävyillä. Jo näiden käsittelyjen jälkeen lopputulos alkoi olla lähempänä tavoiteltua, ja korostettuani aiemmin tummemmiksi ja vaaleammiksi maalaamiani kohtia öljyväreillä näytti tulos vieläkin vakuuttavammalta. Zimmerit-pinta aiheuttaa tosin hieman ongelmia nättien värisiirtymien tekemisess…
Jatkoin valoilla ja varjoilla leikittelyä ruiskuttamalla pääasiassa vaakapintojen alareunoihin kevyesti tummempaa sävyä, jonka sekoitin lisäämällä XF-60-perussävyn sekaan tumman ruskeaa, sinistä ja hieman mustaa. Sinistä siksi, koska varjoissa olevat sävyt näyttäytyvät aina kylmempinä. Seuraavaksi sekoitin vaaleamman sävyn lisäämällä perussävyyn valkoista ja keltaista. Vaaleammissa sävyissä käytän keltaista puolestaan siksi, että se tuo lämpöä ja pelkällä valkoisella vaalentaminen tekee sävyistä liian harmaita. Vaaleampaa sävyä ruiskuttelin vaakapintojen yläreunoihin sekä isompiin koholla oleviin yksityiskohtiin. Lopuksi sekoitin vieläkin…
Pohjamaali Pohjamaalasin vaunun ensin kauttaaltaan Tamiyan mattamustalla. Musta ei ole kovin hyvä sävy paljastamaan erilaisia virheitä pinnassa, mutta koska rakentaminen oli ollut melko suoraviivaista lähes suoraan laatikosta -meininkiä, ei odotettavissa ollutkaan, että pohjamaalaus paljastaisi mitään yllätyksiä. Musta toimii mainiona pohjana luoden samalla värin syvimpiin varjokohtiin. Perusmaali Seuraavaksi ruiskutin varsinaisen perussävyn, joksi valitsin Tamiyan XF-60:n suoraan purkista. Mielestäni tämä on oikein hyvä perussävy dunkelgelbiksi tulevat käsittelyt huomioonottaen. Ruiskutin sävyn yläviistosta siten, että syvimmät varjokohdat…
Tämä Dragonin pikkuskaalan Tiger I on laadukas, mutta ei aivan erinomainen rakennussarja. Ensivilkaisu valurankoihin nostaa odotukset korkealle, mutta tarkempi tutustuminen paljastaa joitakin puutteita. Yleinen valujälki on kuitenkin terävää eivätkä osat vaadi juurikaan siistimistä tai kittaamista. Parempaan lopputulokseen pääsee, jos uhraa Revellin myöhäisen Tigerin ja pihistää siitä joitakin osia. Janne Ikoselle suurkiitokset Revellin mallista, jonka ansiosta sain Dragonin mallin yleisilmeen kohoamaan melkoisesti. Pyörästö Pyörästö on toteutettu fiksusti slide molding -tekniikalla. Kaikki tela-, johto- ja vetopyörät on valettu ilman…