Pienoismallit.net

Kyūshū J7W1 Shinden

Tokion puolustaja

Toukokuussa 1944 Japanin laivasto tilasi lentokonevalmistaja Kyushulta hävittäjän, joka olisi riittävän nopea ja ketterä, että pystyisi torjumaan Japania pommittava amerikkalaisten pommikonelautat. Täyttääkseen vaatimukset Kyushun suunnitelma oli varsin epätavanomainen - J7W1 Shinden (Loistava salama).

Koneessa oli työntöpotkuri perässä, päätason olivat takana, edessä oli canard-siivet. Tällä ratkaisulla saatiin päätasojen kokoa pienennettyä ja koko kone kevyemmäksi. Ja koska potkuri oli takana, voitiin koneen neljän 30mm tykin aseistus sijoittaa koneen nokkaan.

Ensimmäinen prototyyppi valmistui kesäkuussa 1945 ja lensi kolme koelentoa elokuun 1945 alussa. Toinenkin prototyyppi rakennettiin, mutta se ei ehtinyt ilmaan, koska sota päättyi muutaman päivän päästä.

Suunnitelmissa oli myös suihkumoottorikäyttöinen Kyūshū J7W2 Shinden Kai, mutta se ei lentänyt piirustuspöytää pidemmälle.

Tämäkin malli oli lojunut kaapissa useita vuosia. Mallin olin ostanut aikanaan Citymarketista jostakin edellisen laman aikaansaaman valikoimien karsintavimman aikana (muitakin sen ajan ostoksia kaapissa on vielä). Eihän tuo kovin kaunis ole, mutta toisaalta on sitä rumempiakin vempaimia taivaita rumentanut. Ilmeisesti kone on kuitenkin japanilaisia itseään jossain määrin innostanut inspiroinut myöhemminkin: www.e-onsoftware.com/showcase/spotlights/?page=5 (ja sieltä alhaalta "Video Excerpts and Stills from the Movie" alta ainakin kaksi videolinkkiä).

Malli on tyypillinen Hasegawa: ei minkäänlaisia ongelmia. Kittiä ei tainnut tarvita mihinkään, viilaa ja hiomapaperiakin vain vähän liimasaumojen viimeistelyyn. Oikein nautinnollinen rakennettava.

Kommentit

Tyylikkään näköinen toteutus, mielestäni painii sarjassa "oikealla lavastuksella luulisin 1:1 koneeksi". Omaan silmään tuo siis näyttää muutenkin aika hyvältä, niin malli kuin konetyyppi itsessäänkin.

Samalla kiitoksia linkistä, en ole moisesta animesta kuullutkaan kun ei kyseistä taidemuotoa ole viime aikoina tullut seurattua entiseen tahtiin. Pitääpä tarkistaa tuo.

ps. Itselle tästä tulee, tosin hieman kaukaisesti, mieleen myös Crimson Ckies pelin Hughes P21-J MkIII Devastator
Itselleni taas tuli saman pelin Bloodhawk mieleen. Peräsin vain puuttuu alapuolelta.
Hieno "kuujussi". Tämä kone yksilö kuuluisi kategoriaan; lentokoneet 46 -, mutta tosiaan rakennettiin jo sitä ennen,komea leko.
perttiL 13.5.2010 19:36 Vastaa lainauksella
… pertti
Teppo Toiviainen kirjoitti:
Hieno "kuujussi". Tämä kone yksilö kuuluisi kategoriaan; lentokoneet 46 -, mutta tosiaan rakennettiin jo sitä ennen,komea leko.
Laitoin tänne, kun ohjeen lyhyen historiikin ja Wikipedian mukaan lensi ainoat kolme lentoaan vuon -45 puolella muutama päivä ennen Japanin antautumista.
perttiL kirjoitti:
Maassa koneen perä on huomattavan alhaalla. Ja päätelineiden telinevarren kulma maahan on 65 astetta. Kuvien mukaan mallissa ne ovat nyt liki 90 astetta.
Kiitoksia. Tässä oli taas kerran tapaus, että rungon sisään laitettu paino ei ollut riittävä. Siitä syystä jouduin hieman tinkimään takalaskutelineiden asennosta. Ei ollut ensimmäinen kerta. … ja tuskin viimeinenkään, vaikka aina olen yrittänyt jollain lailla kokeilla, että riittääkö paino.
Tulin hankkineeksi Model Exposta tämän samaisen lentokoneen rakennussarjan - tosin isommassa 1/48 skaalassa ja tuo sama Pertin mainitsema laskutelineiden asentovirhe toistuu siinäkin. Hirvittää vaan jo etukäteen, että miten noita pitkiä laskutelineiden varsia pystyisi lyhentämään aidon oloisiksi - siinä voi sählätessä käydä sitten niin, että koneesta tuleekin ns. lentävä malli ja se onkin rakennettava telineet sisäänvedettyinä… ja sitten pitääkin taas jostakin kehittää pilotti ohjaamoon ja jonkinlainen teline mallille.

Tämä Ossin malli on kyllä nätti kuin karamelli - hieman paneelirajojen korostusta kaipailen.
Tein itse tämän samantapaisen rakennus sarjan jokin aika sitten,1:48 koossa ja samaiset laskutelineet ovat suunnilleen samoin.Jotta saisi ihan oikean näköisen,pitäisi muokata varret ja asennuskuopat uuteen uskoon,muuten tuskin pysyvät kunnolla kiinni.Nytkin tahtoo olla heppoinen kiinnitys alkuperäisenä mallia tarkasteltuani.Varmaan harvinainen "virhe" valmistajalta.Muutamista alkuperäiskuvistakaan ei takakenoa paljon erota,mutta kuten edellä jo tuli infoa,sellainen on ollut koneessa aika voimakkaana.