Pienoismallit.net

Curtiss R3C-0

Donald Curtissin vesikaksitaso Hayao Miyazakin elokuvasta Porco Rosso.
Fine Moldsin erittäin tasokas sarja lähes suoraan laatikosta väsättynä. Osien istuvuus aivan huippuluokkaa ohjaamon väliseinien sovitteiden pikkuriikkistä väljyyttä lukuunottamatta, jotka nekin ratkesivat ohuella muovilevyllä ja laittamalla ohjaamokokonaisuus runkopuolikkaiden väliin liiman kuivumisen ajaksi. Kittiä tarvitsi tasan kahdessa kohtaa, ohjaamon aukon takareunassa sekä taaemman ponttoonitukivarren juuressa olevan hymykuopan häivyttämiseen.
Ainoina lisäyksinä liimasin jäähdyttimen takaosaan palan kupariverkkoa, väsäsin ohjaamoon sekalaisista etsiosien jämistä istuinvyöt, porasin auki auki pakoputkien päät ja konekiväärien piiput, sekä lisäsin rengas & jyvä -tähtäimen CMK:n tähtäin/navigointivalosetistä.

Elokuvan vaikutelmaa tavoillen maalattu ja viimeistelty kiiltäväksi (lue: yritetty!) ilman mitään vanhennuksia, säistyksiä tai litkutuksia. Maaleina lähinnä Xtracrylics (gloss sea blue, intermediate blue ja RLM04). Runkoraita sekä siipien ja ponttoonien keltaiset alueet oli sarjassa toteutettu siirtokuvina, mutta maalasin ne mieluummin. Kiiltävää pintaa yritin ensin Mr. Hobbyn spraylla, tulokset vähän niin ja näin. Jos ruiskii vähänkään liian kaukaa ja varovaisia kerroksia, jää pinta pinta karheaksi eikä lähellekään kiiltäväksi. Läheltä maalatessa on sitten vaarana liian paksut kerrokset ja sitä kautta valumat. Onneksi sentään silisi hyvin paksuhkoillakin kerroksilla. Siipituet menivät kertaalleen maalinpoistoon ja uudelleenmaalaukseen.
Tulin lopulta sitten siihen johtopäätökseen etten spraylla vaan saa aikaan tyydyttävää jälkeä, joten pensselöin Johnsonia monta kerrosta kunnes pinnasta tuli kelvollinen. Useassa kohtaa näkyy tosin vieläkin karheutta ja lievää appelsiinipintaa. Nostan hattua peilikiiltoisia maalipintoja tehtaileville automallareille! Harjoituksia jatketaan.

…Josko vaikka sillä Savoia S.21:lla.

P.S. Mihin luokkaan laittaisitte tämän?
Minusta ei oikein 'mitä jos…', koska kone on pohjimmiltaan ihan oikea olemassa ollut tyyppi, mutta toisaalta 'lekot 1914-38' ei oikein tunnu ihan oikealta, koska koneen pienet eroavaisuudet (lähinnä aseistus) ovat mielikuvituksen tuotetta.

P.P.S Nyt pitäisi vielä saada se sarjassa tullut about 1:35-skaalainen seisova pilottifiguuri maalattua että saisi otetta rehvakkaan poseerauskuvan koneen kanssa.

Kommentit

Todella kaunis ja kerrankin kiiltävä kone. Sileiden ja kiiltävien pintojen salaisuus lepää pitkälti kiillotussarjan käytössä. Olikos siviilikoneille oma luokka, vai muistanko väärin?
Petri Huhtala kirjoitti:
Olikos siviilikoneille oma luokka,
Hmm, tässä on kyllä konekiväärit kyljissä ohjaamon kummallakin puolella.
mun mielestä aika lelumainen mutta muuten tosi hieno
Mitja Mutanen kirjoitti:
mun mielestä aika lelumainen mutta muuten tosi hieno
Tämän pitääkin olla "aika lelumainen", koska tämä on rakennettu näyttämään esikuvaltaan, joka myös oli "aika lelumainen" - siis piirretyssä animaatioelokuvassa esiintynyt lentokone.
nii
Hieno! Juuri tämmöiseltä Porco Rosso -leffan Curtis minusta näyttää. Ihan yksi yhteen oikean Curtisin Schneider-voittajan kanssa tämä elokuvaversio ei ole. Aidossa koneessa oli mm. tukijänteet.

Jokos sulla on Porcon "Savoya" tekeillä tai tehtynä?

T. Mikko
Kiitosta! :==)

Jep, leffan kone on vähän erilainen kuin "the real McCoy", näkyvimpinä eroina juuri noiden tukivaijereiden puutos (varmaankin piirrosteknisistä syistä jätetty pois, ei ole mitään tietokoneita käytetty, tosin muistaakseni yhdessä tai kahdessa kohdassa näkyy joitain vaijereita), tottakai konekivääreiden lisäys, erilaiset pakoputket ja jäähdytin nokan alla. Tuolla lisää kuvia koneesta: www.airminded.net/r3c/r3c.html

Jotenkin älyttömän tyylikäs suunnittelu tässä R3C:ssä. Yksi melko harvoista koneista jotka ovat minusta hienompia kellukkeilla kuin pyörillä. Aika monien koneiden kellukeversioissa ponttoonit vaikuttavat jotenkin ylimääräisiltä, kuin olisivat vaan pultattu alle.

Porcon S.21 on vielä kasaamatta. Vähän oli ajatuksissa josko väsäisi Aeroscalen vesikonekampanjaan kakkosmalliksi (Curtiss eka osallistuja), siinä deadline syyskuun 1.
T.Z.U 19.4.2011 03:41 Vastaa lainauksella
mahtava elokuva ja hienosti duunattu kone