Pienoismallit.net

Tiger I Ausf. E

Normandia 1944

Kulutetaampa muutenkin puhkikulunutta aihetta vähän lisää vielä. Kysessä siis Normandiassa myllännyt late tiikeri. Ostin kyseisen mallin tämän sivuston kautta alkuvuodesta.
Uusi asia mitä tässä kokeilin oli zimmeritin tekeminen ja tuon työvaiheen vaikein homma oli löytää kunnon työkalu, sellainen sitten rakentui mätitahnatuubin korkista ja puutikusta. Massana käytin Darwi massaa, joka muuten kuivuttuaan lohkeili joka ikisestä paikasta ja oli vaikeasti levitettävissä. Muuten rakentaminen ihan perus, ainoana lisänä Friulin telat, mg tornin katolle afv:n sarjasta ja lokarit väsäsin kokonaan uusiksi muovilevystä. Maalauksen hoidin jälleen pensselillä kuivapensselöiden, nyt se ei tosin onnistunut niin hyvin kuin tuossa King tigerissä, tosin yksi syy voi olla, että nyt oli paljon vaikeampi camo maalattavana.

Filtterit ja litkut ovat nyt ensimmäistä kertaa kokonaan akryyliöljyväreillä, eli jätin Johnson kerroksen pois, paitsi siirtokuvien alta. Pölyt ja kurat ovat Vallejon, kokeilin tällä kertaa pölytystä melkeimpä pelkällä lähes valkoisella pigmentillä, kurasin telakoneiston aika rajusti, pyrin jäljittelemään jo kuivuvaa kuraa. Tarkoitus oli myös lisätä kasvillisuutta naamioimiseksi, mutta se idea karahti karille materiaalipulan vuoksi.
Olen kohtuu tyytyväinen lopputulokseen, tälle voisi jatkossa ehkä kehitellä pientä alustaakin…
Kaikki kommentti otetaan vastaan.

Kommentit

Ainoa suurempi napina tulee varatelakenkien värityksestä. Tuo ruoste ei istu minun mielikuvaan käyttämättömistä telakengistä. Muuten hyvän mallin olet saannut tehdyksi. Syystäkin saat olla tyytyväinen lopputulokseen.
Kiitokset Mika kommentistasi! Halusin kokeilla noissa varatelakengissä tällä kertaa jotain uutta sävyä eli ei sitä ainaista mustaa. Tuo varmasti löi hiukan yli, mutta voivathan nuo olla vaikka tuhotusta vaunusta anastetut tai sinnepäin. Hakee vielä parasta sävyä. :)
Pertsaaaa 10.5.2010 20:30 Vastaa lainauksella
Kivannäköisen tikrun olet kasannut. Uskoisin, että vaunumiehillä on ollut varatelakenkinä sekä jo ajettuja, että vielä pohjamaalissa olevia telakenkiä.
PhantomII 11.5.2010 09:53 Vastaa lainauksella
Oho! Jopas on hieno Tiikeri. Näin Tiikeri-vaunuihin ja -malleihin syvällisesti perehtymättömänä sanon vaan, että hyvältä näyttää. Maalipinta ja vanhennus on just sitä, mitä meikäläisen mielikuvitus tuottaisi tästä aiheesta. Zimmeritkin näyttää mielestäni todella hyvältä.

Varatelakengät ehkä tosiaan ovat käyttämättömiksi hiukan liian ruosteiset? Toisaalta, ehkäpä ne on otettu talteen hieman käytettyinä? Taitaa olla vähän heikko teoria? Kaikenkaikkiaan hieno malli.
Kiitokset Pekko ja Phantom! Nyt tietenkin jälkikäteen tuli mieleen, että olisi voinut ruostuttaa vain nuo keulassa roikkuvat telakengät, jotka olisivat sitten ne kerran jo käytetyt, mutta jääköön nyt tällaiseksi.
AJ 26.5.2010 11:21 Vastaa lainauksella
Moi Otso,

Erinomainen Tikru Ykkönen.

Ymmärtääkseni vaunumallisi esittää sSS-PzAbt 102:n toisen komppanian adjutantin/varakomentajan vaunua, numero 242. Ko. raskas panssarivaunupataljoona (Abteilung = osasto - tässä yhteydessä pataljoona) sai ennen Normandian taistelua (29.5.1944 mennessä) 45 kappaletta minttiuutta Tiger I Späte/Late/Final versiota Zimmerlitillä vuorattuna. Joten ennen Normandian taisteluita, vaunut todellakin olivat "hohtavan" uusia ja rajujen Normandian taisteluidenkin jälkeen käytännössä ainoat kulumat vaunuissa olivat joko liittoutuneiden tykistön, vaunujen, pst-tykkien, jalkaväen aseiden ja lekojen aiheuttamien osumien/sirpaleiden jälkiä.

Ruostumaan schwere SS-Panzer Abteilung 102:n Tikrut eivät kovassa käytössä ja lyhyessä ajassa kerinneet - kaikki 45 kappaletta Tiger I Final versiota oli menetettu 1.9.1944 mennessä; toisaalta ko. raskas panssarivaunupataljoona oli tuohon päivämäärään mennessä ehtinyt tuhoamaan +250 liittoutuneiden panssarivaunua (pelkästään 2. komppania (2.Ko/sSS-PzAbt 102) tuhosi Normandian taisteluissa +61 liittoutuneiden panssaria, +19 pst-tykkiä ja +34 kuorma-autoa). Näin ollen sSS-PzAbt 102:n ns. "kill ratio" oli yli +5,5:1.

Muutamia havaintoja vaunusi maalauksesta ja merkinnöistä, edellyttäen, että sen tarkoitus on todella kuvata vaunua nro 242 edellä jo mainitussa raskaassa panssarivaunupataljoonassa.

1. Numero 242 oli vaunun tornin kyljessä sekä vasemmalla, että oikealla puolella valkoisella rajauksella/reunoituksella maalaattu (white outline), aivan kuten mallissasi, mutta tornin takana numero oli kokomusta valkoisella rajauksella/reunoituksella (black outlined white). Tämä väritys päti kaikkiin sSS-PzAbt 102:n vaunuihin.

2. Vaunustasi puuttuu pinkki salama kuvio (Blitzrune/Lightning) yksikkötunnus, joka oli maalattu jälleen kerran kaikkiin sSS-PzAbt 102:n vaunuihin - vasemmalle eteen runkoon (ajajan puoli) ja oikealle taakse runkoon (radistin/rungon kk-ampujan puoli).

3. Kaikkien sSS-PzAbt 102:n vaunujen camo oli "goottilaisen" tummanpuhuva - suuret ruskeat (RAL 8000) ja suureat oliivinvihreät (RAL 6003) segmentit peittivät miltei täysin tumman keltaisen (RAL 7028) pohjavärin. Vaunusi pitäisi olla väritykseltään pykälän verran tummempi - "goottilaisempi", muttei kuitenkaan synkkä.

4. Vaunujen kuviointi oli yksilöllinen ja piristävän erilainen verrattuna muihin raskaisiin Tikru I panssarivaunupataljooniin. Kannattaa etsiä kuvia ko. pataljoonan Tikru Ykkösistä kirjoista ja netistä - ne ovat erittäin mielenkiintoisia ja mielestäni aika hienoja. Näin ulkomuistista todettuna muistaakseni 242:n värityskuviointi oli hieman erilainen kuin vaunusi.

5. Kaikkien sSS-PzAbt 102:n vaunujen telapyörat olivat camo-maalatut, pokkeuksia tähän ei tiettävästi ollut. Vaunusi telapyörät ovat kaikki tumman keltaisia.

Kokonaisuudessaan vaunusi on hyvin rakennettu ja maalattu, mutta jos esikuvana on todella 2.Ko/sSS-PzAbt 102:n adjutantin/varakomentajan vaunu numero 242, maalaus ja merkinnät menevät hieman metsään.

Nämä eroavaisuudet pistivät vanhana vaununjohtajana silmään plus se että itsellä on työn alla/projektina eräs sSS-PzAbt 102:n Tikru I, tosin eri mittakaavassa.

Anyway, upean näköinen malli Tiger I:stä jokatapauksessa - hienoa työtä.
Kiitokset kommentista ja todella mielenkiintoisista tiedoista! Vaunu on tosiaan se mitä tarkoitat. Maaluksen tein seuraten orjallisesti Dragonin ohjeita, joissa näkyy vain toinen puoli, etuosa ja peräpää. Eli aika isolta osin hatusta vedetty camo. Telapyörien maalauksen suoritin ohjeiden mukaan, mutta jos on näin, että vaunuissa telapyörät olivat myös camomaalatut, niin Dragonin sarjassa on siis virhe. Siirtokuvat ovat siis myös virheelliset, koska ne ovat suoraan Dragonin lootasta. Yritin hakea netistä referenssejä, mutta niin onneton olen hakemaan, ettei yhtään kuvaa ko. vaunusta löytynyt. Täytyy ensi kerralla huomioida nämä mainitsemasi seikat, jos tulee lisää tuon pataljoonan vaunuja työn alle. :)
AJ 28.5.2010 12:49 Vastaa lainauksella
Moi Otso,

Vaunusi on todella erinomainen, hyvin rakennettu ja maalattu, kuten jo aiemmin sanoin.

Nuo listaamani asiat vain pisti silmään. No, se siitä.

Valitettavan useasti eri mallinvalmistajien (tässä tapauksessa Dragonin) ohjeet sekä maalauksesta, että merkinnöistä (siirtokuvat) ovat virheellisiä, aivan kuten itsekin totesit. Väittäähän Dragon mm. saksalaisen panssariässä Michael Wittmannin viimeiseksi Tikru Ykköseksi jäänyttä tuplanolla seiskaa (vaunu nro 007 - von Westernhagenin originaali vaunu) Späte/Late/Final versioksi, vakka ko. sSS-Pz Abt 101 pataljoonan komentajan von Westernhagenin samainen vaunu nro 007 oli ns. Mid versio, että se siitä Dragonin tarkkuudesta.

Toisaalta työni alla/projektinani oleva AFV/Skybow:n 1/48 skaalan Tikru I:n ohjeiden maalaus ja merkinnät (siirtokuvat) ovat myös virheellisiä. Joten ohjeiden virheellisyys lienee melko yleistä.

Hussar Productionin maalausohjeet/merkinnät (siirtokuvat) ovat toistaiseksi osoittautuneet paikkansapitäviksi - toki heidän ohjeissaan on yksiköiden nimien osalla lipsahduksia, mutta tosiaan maalausohjeet/merkinnät ovat ok.

Kirjallisuudesta sen verran Schneiderin TIC 1 & 2, Bruce Culverin kolmiosainen kirjasarja (Camo & Markings), tosin vanha jo nyt, mutta silti hyvä, Will Fey kirjat, Michael Reynoldsin kirjat, Tim Saundersin kirjat, Hubert Meyerin klassikko 12.SS-Pz Div, Wilhelm Tieken kirjat yms… ovat kerrassaan mainioita lähdemateriaaleja.

Netistä sitten löytyy oikeaa tai väärää infoa, mutta tässä muutamia saitteja (ei missään ranking järjestyksessä), joita kannattaa tavata:

www.alanhamby.com/tiger.html

www.fprado.com/armorsite/tigers-02.htm

www.lexikon-der-wehrmacht.de/Gliederungen/schwPzAbtSS/sSSPzAbt102-R.htm

102ndpanzer.webs.com/unithistory.htm

www.ss-panzer.de/Geschichte/geschichte.html

www.zweiter-weltkrieg-lexikon.de…SS-Panzer-Abteilungen/schwere-SS-Panzer-Abteilung-502.html

www.axishistory.com/index.php?id=293

ww2armor.jexiste.fr…is/Axis/2-Organization/Germany/2-Organization/sPz.Abt/sSS-PzAbt-102.htm

Toivottavasti auttaa edes jonkin verran.