Pienoismallit.net

Mitsubishi A6M5a Zero

Tässä olisi ensinmäinen blogitukseni joten saattaa olla että tästä ei maailman parasta blogia synny.

Mutta, ostin mallin Model-Exposta ja tutkittuani laatikkoa jonkin aikaa en pystynyt vastustamaan kiusausta aloittaa mallin rakentaminen. Tämä Tamiyan sarja on prässätty vuonna 2008 joten odotan todella huippulaatua. Kyseessä on kuitenkin ensinmäinen Tamiyan malli. Tarkoituksena olisi rakentaa aivan suoraan lootasta näin "välipala" tyyliin. Olen rakentamassa Sadaaki Akamatsun konetta vuonna 1945 Atsugin lentokentällä.

merkinnät

Nyt pitkän tauon ja lievän rakennusinnon uupumisen jälkeen on projekti saapunut päätökseen. Eli viime merkinnästä tullut siirtokuvat, lakkaus ja muu viimeistely. Siirtokuvat olivat hyvää painoa, ohuita ja kestäviä, ei ongelmia siinä. Tein pientä maalin lohkeilua kastamalla neulan pään hopeamaaliin ja raaputtamalla saumoja. Kone on siis 302. Lentorykmetin, Hävittäjä-ässä luutnantti Sadaaki Akamatsun kone helmikuussa 1945 Atsugin lentokentällä. Kuvausolosuhteet eivät olleet jotenkaan suotuisat joten kuvissa on aika outo lila sävy.
Pitkästä aikaa tätäkin blogia päivittelemään. Maalausvaihe on nyt suorittettu, ja seuraavaksi dekaaleihin. Koneen yläpuolen vihreä on omasekoitteinen sävy Humbroleista. Sävy voisi olla hieman tummempi, mutta olen hyvin tyytyväinen tuohonkin. Alapuoli on Humbrolin 127 suoraan purkista. Moottorin suojus on Revellin 9, johon lisätty hitunen vihreätä sekaan.
Ehdotuksesta filtteröin ohjaamoa reilusti ohennetulla (oli kuin vettä) ruskealla emalimaalilla, ja litkun kuivuttua lähdin kasaamaan runkoa ja siipiä. Siivet Tamiyan sarjan osien sopivuus on aivan ilmiömäinen! Siipiin tuli kahdet erilaiset paneelit riippuen haluaako tehdä A6M5a:n vai A6M5:n. Koska olen tekemässä Sadaaki Akamatsun konetta, piti laittaa A6M5a-tyyppiset siipipaneelit. Ennen siipien yhteenliimamista piti laittaa paikalleen laskutelinekuilut, joissa Tamiya on onnistunut hienosti tuoden esiin Zerossa tyypillisesti olevien hyvin syvien laskutelinekuilujen muodot. Teen mallin laskusiivekkeen auki-asennossa. Runko Sarjassa pit…
Lähdin rakentamaan moottoria ohjaamon jälkeen. Zero Type 52:ssa oli Sakae 21 tähtimoottori ja tutkittuani pari kuvaa oikeasta motista ja vertaamalla sitten Tamiyan mottiin, niin ainoa ulospäin näkyvä asia mitä puuttuu moottorista on sytytystulppien johdot. En lähtenyt niitä lisäämään koska tarkoituksenani on rakentaa suoraan laatikosta. Maalasin moottorin aluksi Humbrol 53 gunmetalilla, jonka jälkeen kuivaharjailin kovettuneella pensselillä mustaa (Revell 9) ja vielä sen jälkeen hopealla (Revell 90). Teen mallin jäähdytyslaipat auki-asennossa näyttävyyden vuoksi ja koska sarjassa tuli sekä kiinni olevat ja auki olevat.
Aloitin kasaamisen tyypilliseen tapaan ohjaamosta. Tamiyan ohjaamo on detailjeiltaan ja sopivuudeltaan aivan mahtava! Maalasin ohjaamon perusvihreän Humbrolin 80:llä, jonka jälkeen maalasin detailit mustalla (Revell 9), punaisella (Humbrol 153) ja valkoisella (Humbrol 34). Tamiyan sarjassa tulee mukana "Stencil-dekaaliarkki" joka sisältää kaikki pikkumerkinnät ja ohjaamon mittarit. Arkilla tulee myös istuinvyöt, jotkä päätin käyttää koska ei ole parempaakaan. Onnistui mielestäni yllättävän hyvin.:-) Tamiyan siirtokuvat tottelevat erinomaisesti Micro Settiä/Solia. Lopputuloksena mielestäni parhaiten onnistunut ohjaamoni! PS. Kuvissa…