Pienoismallit.net

Sturmi 531-17

Kunnianosoitukseni veteraaneille

Sturmi 531-17 oli suomalaisten ainoa M.A.N. -tehtaan valmistama ja kahlausvarusteltu vaunu. Sen kohtaloksi tuli tuhoutua 15. kesäkuuta 1944 Kuuterselässä. Vaunu sai kaksi osumaa jotka tekivät vaunun liikunta- ja taistelukyvyttömäksi. Kun vaunu jäi vihollisen voimakkaan asevaikutuksen alaiseksi puolustuskyvyttömänä, räjäytti vaununjohtaja sen estääkseen 531-17:n päätymisen sotasaaliiksi.

Olen tuntenut kyseisessä tilanteessa vaunua ajaneen ja siinä haavoittuneen veteraanin jo yli 40 vuotta. Poikasena kuuntelin monet kertomukset tämän mökkinaapurin saunan lauteilla. Noista kertomuksista olen saanut syvällisemmän ymmärryksen sodan todellisuudesta kuin muuten pelkkiin kirjoihin pohjautuen olisi ollut mahdollista.

Muutama vuosi sitten rakensin tämän mallin muistoksi kyseiselle veteraanille. Nyt ajattelin huomisen veteraanipäivän kunniaksi laittaa sen näytille tänne. Toivon sen toimivan kaikille muistutuksena siitä, että veteraaneja on vielä keskuudessamme yllättävän paljon, heidän ansaitsemastaan arvostuksestamme ei varmaankaan tarvitse ketään muistuttaa.

Mallista lyhyesti. Rakensin sen nopeasti tehden vain välttämättömät suomalaistukset ja pakoputkiston. Edellisen vaunumallin olinkin rakentanut yli 20- vuotta aikaisemmin. Malli on maalattu Humbrolleilla siveltimellä ja vanhennettu 1980- luvun opein kuvaamaan lähinnä Enson paraatiasua.

Toivoisin panssarimiehiltä kommentteja ja vinkkejä koska aion joskus rakentaa itselleni saman vaunun Cyber-Hobbyn sarjasta. Kuvia olen käsitellyt vähäisillä taidoillani, toivottavasti siitä kukaan ei pahastu. Malli ei ole arvosteltavana vaan muistuttamassa tuosta huomisesta liputuspäivästä.

Kommentit

Ei valittamista. siisti maalaus.
Tero Tyni 26.4.2010 22:28 Vastaa lainauksella
Kaunis Sturm, näin "old school" -maalattu ilman likaa ja sotkua. Mikäs siinä, tätä katselee ilokseen. Hyvä muistaa veteraaneja, tekivät ison työn.
Mika H kirjoitti:
P.S. CH:n malli on kyllä hyvin saatavilla esim. Saksasta, ota yhteyttä jos tarvitset vinkkejä
Tuo malli minulla onkin jo hyllyssä kiitos K-kauppiaan. Lähinnä kaipaisin vinkkejä noista 531-17:n omalaatuisuuksista ja CH:n sarjan mahdollisista ongelmista.
Hieno malli ja hieno asia! Olis mukava päästä haastattelemaan vielä noita Sturmiveteraaneja jossain. Kiinnitti huomiota tuo pakoputkisto. Olikohan kaikissa Suomisturmeissa tuollainen, vai vaan tässä yksilössä? Muualla en ole ko. rakenteeseen törmännyt. Itsekin Suomisturmia väsäämässä (1:6), joten olis hyvä saada tämäkin yksityiskohta mahd. oikeaksi.
Tuo pakoputkisto ja ilmaluukut takana kuuluvat siihen kahlausvarustukseen ja ovat scratchina rakennetut tähän yksilöön. CM:n sarjassahan nuo tulevat valmiiksi mukana.
Todella hyvältä näyttää tuo maalaus, ei uskoisi että olet siveltimellä sutinut! Myös suomalaistukset ovat onnistuneet mainiosti. Pientä metallista kulumaa sinne tänne kun lisäisi niin korostaisi vaunun raskasta ja teräksistä olemusta. Ei sen vaunun aina tarvitse olla suosta nostetun näköinen. (tuon kun muistaisi itsekin)
toivonen 27.4.2010 13:32 Vastaa lainauksella
"Toivoisin panssarimiehiltä kommentteja ja vinkkejä koska aion joskus rakentaa itselleni saman vaunun Cyber-Hobbyn sarjasta."

CH: sarja on hyvä. Jäähdytysilman ulosviennin sulkuläpät (pakoputken molemmin puolin) kannattaa jättää pois ja korvata verkoilla (M.A.N. -sturmeissa ei läppiä kaiketi ollut asennettuina). Moottorikannen venttiilihattuihin ei tule porata Pz III ausf.M tyyppisiä reikiä, vaika Doyle on ne Spielbergerin kirjan piirustuksiin lisännytkin.

Sarjan avohampaiset telat ovat oikein #17-vaunuun.

P.
Kiitos vinkeistä. Telat olinkin huomannut ja tyytyväisenä todennut sarjan sisältävän nuo avohampaiset palikat.
Teemu Siltanen kirjoitti:
Ei sen vaunun aina tarvitse olla suosta nostetun näköinen.
En aikanaan vaunumalleja juurikaan sotannut vaan ainoastaan S Painen opeilla Wash ja Dry-Brushing tuli opittua. Tätä en edes harkinnut sotkevani kun siitä tuli enemmän muistoesine ja varmaan paikalla itse olleella voi olla muistikuva paraatiin valmistautumisesta perinteisellä armeijatyylillä kalustoa jynssäämällä. Taisteluunhan tämä sitten meni melkoisen puskan peittelemänä.
Pitää varmaan harkita opettelumallin rakentamista ennen tuon CH:n sarjan tuhoamista, on yllättävää miten erilaista on rakennella maakalustoa lentokoneisiin verrattuna kun mittakaavakin on aivan erilainen.
Komeasti rakennettu sturmi. Maalaus on onnistunut tosi hienosti , jeps! Ei se aina tarvi todellakaan olla yltäpäältä ravassa. Kaikinpuolin hienoa jälkeä hienosta kulkineesta:)
Komiasti toteutettu Suomi-Sturmi. Taas oppi uutta, kun noi sukellusvehkeet eivät aiemmin ole sattuneet silmään. Kuvatkin ovat selkeitä ja oletuskuvan tausta erityisen onnistunut! Hieno! Vaunuhan on vielä siistissä kunnossa, koska se on vasta menossa rintamalle!
Seppo Valjakka kirjoitti:
Kuvatkin ovat selkeitä ja oletuskuvan tausta erityisen onnistunut!
Tausta on Sveitsistä! Kuva on otettu käyttämällä maisemakalenteria mallin takana. Kuvaa on käsitelty pehmentämällä telojen kosketuspinta alustaan. Jouduin kuvaamaan kiireessä (ja käytössäni on 7 v ikäinen turistikamera) huonossa valossa ja yritin säätää valaistusta kuvankäsittelyllä mutta jotenkin se muuttuu tummemmaksi täällä pmnetissä.

Varsinainen sukellusvenehän tämä ei ollut vaan se oli tehty Pz III M:n ylijäämäalustoille. Tuo vaunu oli kai tarkoitettu Venäjän jokien ylitykseen, kahlaussyvyyttä en tiedä. Ilma otettiin kahlattaessa taisteluosaston kautta moottorille ja käsittääkseni nuo takaseinän luukut (jäähdytysilman poisto?) suljettiin, ainakin niissä on tiivisteet. Pz- spesialistit korjatkaa jos olen ymmärtänyt toimintaperiaatteen väärin. Pakoputken tötterö on kai venttiili joka päästää kaasut ulos muttei vettä sisään. Jostakin syystä se on vaaleampi kuvissa, tietääkö joku?

Tämä projekti tosiaankin oli enemmän muistoesine ajatuksella rakennettu ja semmoisena erittäin antoisa kokemus.