Pienoismallit.net

M3 Lee

M3 (M3 Medium Tank) oli yhdysvaltalainen keskiraskas panssarivaunu, jota liittoutuneet käyttivät toisessa maailmansodassa. Britit antoivat vaunuilleen nimen "Lee" kenraali Robert E. Leen mukaan. M3 kehitettiin vuonna 1939 tuotantoon tulleen M2-panssarivaunun pohjalta, joka oli Yhdysvaltojen liittyessä toiseen maailmansotaan vuonna 1941 aseistukseltaan ja panssaroinniltaan jo vanhentunut. Yhdysvaltain armeija halusi 75 mm tykillä varustetun uuden panssarivaunumallin, mutta vaatimukset täyttävä M4 Sherman ei kuitenkaan ollut vielä valmis sarjatuotantoon. Korvikkeeksi suunniteltiin M2:n alustalle vahvemmin panssaroitu ja rungon oikeaan laitaan sijoitetulla 75 mm tykillä aseistettu M3, lisäksi vaunussa oli myös pieni 37 mm tykillä varustettu tykkitorni. Vaunun huonoja puolia olivat muun muassa sen korkea profiili, pääaseen pieni kääntymäsektori ja niitit, joilla panssarilevyt niitattiin paikoilleen. Vaunu oli kuitenkin teknisesti luotettava ja rungon 75 mm tykki, jolla oli pidempi kantomatka kuin Panzer III:ssa, saattoi tuhota sen aikaiset saksalaisvaunut, mihin yksikään brittivaunu ei kyennyt. [wikipedia]

Jostain syystä M3 Lee on aina miellyttänyt silmääni kaikessa outoudessaan, ja kun Academy julkisti siitä sarjan vuonna 2006, niin sehän piti heti hankkia ja laittaa työn alle. Projekti kuitenkin sitten hautautui todo-kasaan tämän vuoden helmikuuhun asti, jolloin päätin tulevan Model Expon motivoimana, että nyt tämä pitää rakentaa valmiiksi. Ja deadlinen ansiosta sain kuin sainkin puserrettua sen valmiiksi asti juuri sopivasti näyttelyyn vietäväksi. Positiivista siksikin, että tämä oli ensimmäinen valmiiksi asti saatu malli kahteen vuoteen, edellinen autokaksikko nimittäin valmistui toissavuoden Expoon.

Academyn sarja on lähtökohdiltaan ihan ok perustasoa, sisältäen mm. detaljoidut sisätilat. Ylärungon kokoaminen on vaan tehty varsin haastavaksi, kun se pitää liimailla kasaan ties kuinka monesta yksittäisestä levystä ja saada sitten vielä istumaan alarungon ja sivutykin kanssa yhteen. Ei tietenkään mitenkään mahdoton tehtävä kun lataa mukaan sopivasti kärsivällisyyttä ja tarkkuutta, mutta olisi tuosta paljon mallariystävällisemmänkin voinut tehdä. Sarjaa on kritisoitu esikuvaan verrattuna esim. telapyörästöstä ja tornin muodoista sekä joistain ylärungon pikkujutuista. Itse päädyin hankkimaan Legend:n valmistaman resiinisetin, jossa oli mukana "ALCO" mallinen torni sekä takaosan varustelaatikot, jotka ovat isommat kuin sarjan mukana tulevat. Laatikoita näyttää lähdekuvien perusteella olleen ainakin kolmea eri mallia, joten riippuu ihan rakennuskohteesta, että mikä on oikea valinta. En halunnut rakentaa kumpaakaan sarjan siirtokuva-yksilöistä, joten hankin vielä Echelonin siirtokuva-arkin josta löytyy lukuisia vaihtoehtoja sekä Lee- että Grant-yksilöille (Academyn Grant-sarja odottaa myös kaapissa…). Myöskin Eduardin etsisetti oli kaupasta tarttunut mukaan.

Kaksi viikkoa ennen expoa havahduin siihen, että nyt on pakkoa siirtyä peruskasauksesta maalaukseen ja pintakäsittelyyn että mallin saa mitenkään valmiiksi määräajassa. Niinpä malliin jäi muutama pieni kauneusvirhe kun rakentamista ei ehtinyt hifistellä pohjamaalaustarkastelujen kanssa. Ruiskutin malliin perusvärin Lifecolorin akryyleillä, parilla olive drabin sävyllä. Sitten decalien alueelle kirkasta lakkaa, decalit pintaan ja sen jälkeen koko mallille satiinilakkakuorrutus. Sen jälkeen pari sävyä Migin filttereitä ja litkutus tummalla washilla. Tapani mukaan litkutin turhan ronskilla kädellä, ja sitten olikin urakkaa siivota jälkiä. Lakkabensiinillä kostutetut microbrushit kuitenkin selvittivät tilanteen parin tunnin säätämisellä. Sitten öljyvärien kanssa vähän elävyyttä ja kauhtumisen näköä pintaan. Seuraavaksi vähän chippausta vaahtomuovin palalla sekä kevyttä kuivaharjausta, ja lopuksi vielä pintaan pölyisyyden/likaisuuden/käytön näkyä pigmenttisekoitteella. Ideanani oli tehdä Afrikassa aavikon kuivissa oloissa käytössä ollut yksilö, joten en halunnut malliin kuraisuuden näköä, vaan ainoastaan kuivaa pölyisyyttä ja auringon kauhduttamaa näköä. En päätynyt tekemään loppulakkausta, koska epäilin sen muuttavan pigmenttien efektiä sekä muutenkin tappavan pintakäsittelyn elävyyttä.

Kaikenkaikkiaan ihan mukava projekti, vaikka deadlinen takia lopuksi joutuikin urakoimaan melkoisesti. Toisaalta kuitenkin halusin tehdä nuo kaikki yo. pintakäsittelyt, ja niinhän se menee että deadlinet kummasti auttavat mallien valmistumiseen. Jostain syystä kuvissa jotkut pigmenteillä käsitellyt alueet näkyvät selvästi korostuneemmin kuin luonnossa, lieneekö syy kuvaushetken valaistuksessa, kuvakulmissa vai tekniikassa. Kuvia koneelta katsottuani olin jo menemässä blendaamaan pigmenttejä rauhallisemman näköisiksi, mutta eipä nuo paljaalla silmällä katsottuna sitten enää häirinneetkään.

Kommentit

Hyvin rakennettu tankki. Eipä tässä näy minun silmääni mitään kauneusvirheitä, maalaus on hyvä ja hienosti oot saanut pintaan elävyyttä. Tankki on sopivasti säistetty ja näyttää auringossa paahtuneelta ja pölyiseltä. Kaikinpuolin onnistunut kokonaisuus ja mukavan erilainen aihevalinta.
Terv:jarno
viikon malli
Näitä ei ole täällä muistaakseni näkynytkään eli ihan kiva nähdä tämäkin rumilus mallina. Yhden academyn mallin tehneenä tiedän nuo ylärunko hommelit ja täytyy sanoa että hienosti olet sen saanut kasaan. Kaiken kaikkiaan erittäin onnistunut malli. Ai että kun teema olisi lähettänyt vielä Bogardin Sahara leffan kaupan päälle. Siirtokuviin olin kyllä sipaissut vähän pigemnttiä päälle.
T.L. 26.4.2010 19:49 Vastaa lainauksella
Hyvin mennyt kasaan, itsellä odottaa kaapissa rakentamista kaikkine mahdollisine aftermarketosineen…
Ainoa asia josta viitsin nyt sanoa, on nuo telat, jotka ovat vähän painottomat… Muuten hyvä..
Esa Heikonen kirjoitti:
Ai että kun teema olisi lähettänyt vielä Bogardin Sahara leffan kaupan päälle.
Taitaapi Sahara uncleted.jinak.cz/image/Sahara2.gif olla ainoa sotaleffa jossa tämä erikoinen tankki on mukana. Parransänkinen Bogart sopisi hyvin kannelle huutamaan. Silloin pitäisi vaan dekaalissa lukea Lulubelle :-)

Hieno malli ja sopivasti säistetty…
Ehdottomasti viikon malli! Säistys on onnistunut mahtavasti ja tankki on todella elävän näköinen!
Ihan mukava nähdä tälläinen maltilla säistetty tankki välillä. Tykkään yleisilmeestä. Olen ilonpilaaja ja sanon ettei ole viikon malli. Sitä titteliä ei pysty Pispala mallilta viemään kukaan.
Kiitokset kaikista kommenteista. Viikon mallista on kuitenkin jokseenkin ennenaikaista puhua maanantaina, varsinkin kun jo samana päivänä tänne ilmestyi muita(kin) Expossa näytillä olleita helmiä :)
toivonen 27.4.2010 13:11 Vastaa lainauksella
Kauhean pitkä selostus. En jakasanut lukea. Anteeksi. :)

Onko tämä se Lee, joka oli expossa? Jos on, niin näytti maalipinta vielä paremmalta luonnossa. Ihastelin OD:n sävyvaihtelua ja harmoniaa kovasti.

P.

ps. No tossahan se luki, että expossa oli. Anteeksi vielä tästäkin.
Selostus on pitkä, mutta ansiokas. Malli on sitäkin ansiokkaampi. Kasattu virheettömästi ja maalattu/säistetty tyylikkäästi. Voi vain kuvitella, miten hienolta tämä näytti/näyttää luonnossa! Pakko antaa(tai eihän se tietty pakko ole, mutta kuitenkin…) fem boeng ja pöllö ohtaan!l
on muuten aika hieno. itte en parempaan pystyis. (vielä) olen nimittäin aloittelija. :)
mallaaja 8.3.2012 14:30 Vastaa lainauksella
toi on niin komee että se ansaitsisi olla VIIKON MALLI!!!