Pienoismallit.net

He 111 H-6

Osasto Kuhlmeyn matkakone

Eiköhän tänne useampikin osasto Kuhlmeyn matkakone mahdu?

Pitkästä aikaa mukavasti soljunut projekti, ei jäänyt junnaamaan oikein missään vaiheessa. Pääsyinä varmaankin enimmäkseen aihepiiri (muissa kuin Suomi-tunnuksissa oleva kone, vaikka aihepiiri lähellä onkin), laadukas rakennussarja, sekä aftermarkets-sälän maltillinen määrä.

Kyseessä siis galleriasta päätellen suosittu Revellin uudelleenpaketointi Hasegawan Heinkelistä. Vaikka laatikon kansikuvan värikäs yksilö jonkin verran houkuttelikin, pitihän se Kurt Kuhlmeyn Suomeen kuljettanut yksilö rakentaa.
Jos ei kuomumaskeja laske aftermarket-osiksi, tässä mallissa käytin ainoastaan ohjaamoalueen paranteluun Eduardin zoom-etsiarkin.

Koska parempiakaan tietoja en koneen värityksestä löytänyt, seurasin Revellin ohjetta.
Näin siis ulkopintojen kohdalla, yksityiskohtien kohdalla oli paikoin aika villiä settiä; sisätiloihin ehdottettiin esimerkiksi yleissävyksi oliivinvihreää (olettaisin RLM02:sta tavoitellun?). Tässä H-6:n kohdallahan pitäisi olla jo RLM66. Hasegawan H-6 -sarjan ohje oli muuten tämän lisäksi parempi mm. siinä että ulkoisia pommiripustimia käytettäessä huomautettiin jättää sisäiset ripustimet pommeineen käyttämättä, päiväkäytössä olleista yksilöistä poistaa nokan MG FF -tykistä liekinsammutin.
Hasegawan ohjeita konsultoidessa tuli pakostakin pistettyä merkille myös kuinka Nipponinpojan tiivimpi, lyhyempi lähestymistapa kasausohjeissa miellyttää ainakin allekirjoittanutta Revellin näkemystä enemmän. Hasegawan 12 vaihetta on peittoaa selkeydessään miten päin vain vain Revellin lähestulkoon jokaikisen mahdollisen osakokonaisuuden omaksi numeroiduksi vaiheeksi pilkkoman 26-vaiheisen kolossin. Mutta eipä tuo juurikaan rakentelua haitannut kuitenkaan.

Niiden parin kuvan perusteella joita ko. koneyksilöstä sattui vastaan, valitsin sarjasta pakoputket tyyppiä "suora", asensin yläviistoon osoittavan pyrstö-kk:n, sekä laitoin nokkaan konetykin sijasta kk:n.

Edellämainitun jo Eduardin pienen etsiarkin lisäksi avasin pakoputket, porasin auki konekiväärien piiput, liimasin etsiverkkoa öljynjäähdyttimiin, hioin moottorien ilmanottoputkien sisäreunoja ohuemmiksi, tein takarungon alle uuden antennin kuparilangasta sekä tein ohuesta metallilangasta jarruletkut laskutelineisiin.

Malli maalattu pääosin Xtracrylicsin RLM-maaleilla, sekä Vallejon ja pienemmässä määrin Citadellin akryyleillä. (viimeksimainitun valmistajan washit totesin hyviksi pakokaasuvanojen ruiskutteluun)
Siirtokuvat sarjan omat, Saksanmaan yleiseen käytännön mukaan puuttuneet hakaristit ovat Xtradecalsin arkilta. Antennilanka peruukkihiusta, eristepylpyröitä simuloitu PVA-liimatipoilla.

Kommentit

On kyllä sanattomaksi jättävä malli, katselen kuvia uudestaan ja uudestaan. Malli on todella hienosti ja huolellisesti rakennettu taitoa löytyy kuten olemme huomanneet edellisistäkin malleista. Oma Kuhlmey heinkel kalpenee aivan vitivalkoiseksi tämän rinnalla.
Maalaus on aivan upea hyvä tulkinta koska varmuutta ei ole miten kone oli sitten kulunut/maalattu. Yksityiskohtia yksityiskohtia, minusta tästä pitäisi äänestää viikonmalli olen ehdottomasti sitä mieltä.
Kosander 19.4.2010 22:48 Vastaa lainauksella
Aivan loistavaa jälkeä. Kaiken muun hyvän lisäksi mainitsemasi pakokaasuvanat ovat tosiaan hyvän näköiset. Olet ilmeisesti käyttänyt paria sävyä. Ovatko ko. washit suoraan purkista sopivan ohutta litkua pakokaasujälkien ruiskutukseen?

Tosiaan erittäin onnistunut kokonaisuus.
Onpa hieno lentävä lapio, työvaihekuvia olisi ollut mukava nähdä. Täytyypä tutustua noihin washeihin.
PhantomII 19.4.2010 23:19 Vastaa lainauksella
Jes, hieno! Maalaus ja vanhennus juuri minun makuuni. Miellyttää silmää. Koska muuten saksalaiset alkoivat käyttää tuota varhaista low visibility- maalausta, siis peruskaavio+ vaaleanharmaa?
Henkka H 20.4.2010 01:43 Vastaa lainauksella
Näitä tekijämiesten malleja on sitten mukava katsella ja huokailla. Huokailla kun on niin ryökäleen hieno malli.
Lystikästä oli mielestäni lukea Heinkelin kasauksesta tehtyä juttua, jossa tämmönen nyt tehtiin tuosta vain, ilman sen enenpää dramatiikkaa.
Meikäläisellä varmaan menisi useampi kuunkierto, että pääsisi edes joskus lähellekkään tätä tasoa.
Itselläni sama malli kesken samalla aiheella. Tätä katsoessa tulee mieleen että taitaa olla paras paikka omalle härpäkkeelle tuo pöydän alla oleva mappi-ö
Aivan perhanan hienosti tehty malli mielenkiintoisesta aiheesta! Syvä virtuaalinen kumarrus ja hattu pois päästä! Osaatko sanoa, mistä löytyisi tuo vaalean vihreä F-kirjain mittakaavassa 1/48? Olen kahlannut tuntikausia netissä ja ei vaan löydy, eikä ole sellaisia koneita, joilla voisi noita kirjaimia tehdä itse. Joka tapauksessa malli on todella upea!! 4.5 poeng ja pöllö ohtaan!
Aivan upee malli! Luulin että on 1/48! Hankala maastokuvio jonka oot hoitanut tyylillä kotiin. Suurta plussaa siistit lasit ja viimeistely!
Maailman suurinta pilkunviilausta, mutta potkurivirta sotkee aina pakokaasuja potkurin pyörimissuuntaan päin siiven päällä. =)

Mutta siis täydellinen malli.
Eetu on varmaan tsiigannut noi pakokaasut valokuvista…He 111 vanoissa ei kiertoa, sillä siiven profiilista johtuen virtaus on suora ja erittäin laminaarinen siiven yläpinnalla. Ilmavirrankierto potkurista ja sen vaikutus pakokaasuihin ei siis kierrä vanoja. Jos tuulitunnelissa potkurin takavirtausta tutkii niin huomaa että ilmavirran kierto on lähes olematon…
Rakentaja toteaa vaan kylmän viileästi, että "porasin auki konekiväärien piiput". Ei hyvänen aika - siis MITEN ja MILLÄ tuo tehdään tässä 1/72 skaalassa?
Todella hieno, kyllä maalaus vaikuttaa lopputulokseen aika paljon.
Niko J 20.4.2010 16:16 Vastaa lainauksella
Siis aivan uskomaton! Tuo kuviointi on onnistunut eritttäin hyvin.
Hieno ja onnistunut malli. Kaikki on mukavasti tasapainossa, eikä virheitä minun silmä löydä. Todella siisti kokonaisuus, maalaus varsin näyttävä ja onnistunut.
Tämä on kyllä hienoin Heinkelin malli mitä tällä sivustolle on tästä aiheesta nähty.Malli on on saanut ylistystä ja suitsutusta ja täytyy sanoa että olen saama mieltä kirjoittajien kanssa.Ihmettelen myös tuota 1:72 konekiväärien "auki poraamista"?Täytyy vaan hämmästellä kun itselle tuottaa vaivaa jo 1:350 taistelulaivojen isojen tykkien aukaiseminen. Noh,poria ja poraajia on monenlaisia puhumattakaan teristä.Ovatko nuo vaalean harmaan täplä ja harsokuvion alla olevat värit kenties RLM 72/73 vaiko 70/71 ,tai kenties sitten jotain ihan muuta?Malli on joka tapauksessa hyvin onnistunut ja hieno esitys Kuhlmeyn He-111 koneesta.Well Done Eetu.
Esko Rusi 20.4.2010 17:50 Vastaa lainauksella
Kyllä on upea. Siistiä työtä,oikeastaan mitään työnjälkeä ei näy,ei naarmuja hiomisesta eikä liimajäänteitä. Ei kyllä uskoisi 1/72 malliksi.
Hahaa löysinpäs aivan "törkeän" virheen tuosta mallista!! Alapuolen kuvassa etuampumon sauma irvistää aivan sanoin kuvaamattoman törkeesti. Malli on pilalla. Nyt tästä ei pisteitä heru neljää puolta enempää:)
Pernax 20.4.2010 20:18 Vastaa lainauksella
Jahas kaikki ylistykset onkin jo sitten listattu. Todella loistava malli. Itse ihmettelin kanssa tuota piippujen auki poraamista, mites pieni poranterä sulla oikein on käytössä ?
En enää toista ylläolevia ylistyksiä vaikka samaa mieltä olenkin. Jotain negatiivista: tykkäsin Blenheimistäsi vielä enemmän:)
Yksinkertaisesti hieno.
Uljaan näköinen lentopeli. Taas kerran todella hienoa työtä!
Kiitoksia kommenteista, olen otettu.
Lainaus:
Kaiken muun hyvän lisäksi mainitsemasi pakokaasuvanat ovat tosiaan hyvän näköiset. Olet ilmeisesti käyttänyt paria sävyä. Ovatko ko. washit suoraan purkista sopivan ohutta litkua pakokaasujälkien ruiskutukseen?
Jep, tässä käytin kahta sävyä, devlan mud ja babab black. Kyllä nuo washit suoraan purkista ohentamattakin ruiskusta menevät läpi, mutta tuntui että aavistuksen verran ohentaminen ei olisi varmaan pahastakaan. Pitää testailla.

Näin pienemmässä skaalassa käytettyä kk:n piippujen auki poraamiseen yleensä 0,3mm:n terää. Pienin mitä yleensä poranteräseteissä löytyy, tottakai aina ensimmäisenä katkeamassa. Itse poraamiseen (tai siis lähinnä piipun pään aukaisuun ala Dragonin gen2-aseet, ei tarvitse olla syvä reikä, kunhan vaikutelma syntyy) ei minulla sen kummempia niksejä ole, paitsi että neulalla kannattaa pistää piipun pään keskelle merkki, muuten ei reiän poraamisesta keskelle tule yhtään mitään.
Lainaus:
Osaatko sanoa, mistä löytyisi tuo vaalean vihreä F-kirjain mittakaavassa 1/48? Olen kahlannut tuntikausia netissä ja ei vaan löydy, eikä ole sellaisia koneita, joilla voisi noita kirjaimia tehdä itse.
En valitettavasti osaa sanoa. Vähän kumma, yleisestä (malli)maailmanmenosta päätellen luulisi että kaikki melkein mitä vaan Luftwaffe-kamaa olisi jo tehty. 1:48-koossa tuo kirjain alkaa olla jo säällisen kokoinen, voisi olla mahdollista toteuttaa maalamalla. 1:72-kokoisesta kirjaimesta 1,5-kertaisia suurennoksia (esim. valokopio), ja niiden avulla leikkaamaan maskitepistä sabluunoita. Kirjaimen vaaleanvirheä on käsittääkseni RLM25.
Lainaus:
Ovatko nuo vaalean harmaan täplä ja harsokuvion alla olevat värit kenties RLM 72/73 vaiko 70/71 ,tai kenties sitten jotain ihan muuta?
70/71-kaaviohan se. Revellin ohjeen mukaan maalasin, kuulemma koneessa oli oikeasti sekalaisia vihreitä afrikkamaalauksen peittona, mutta koska niistä ei löytynyt tarkempia tietoja, vedin ohjeiden mukaan peruspommarikaavion. Vähän otin taiteellista vapautta noiden vihreiden kanssa: 70 on Xtracrylicsia, 71 taas Vallejolta. Xtran 70 ja 71 ovat sävyltää sen verran lähellä toisiaan (niinkuin käsittääkseni pitääkin), että pelkäsin kontrastin jäävän turhan pieneksi kaavion jäädessä talvimaalin alle.
Tuon laikukkaan ylimaalauksen tein simuloimaan kulunutta talvisuojamaalausta (Vallejon off-whitella, mikäli jotakuta kiinnostaa). Päädyin valkoiseen Valtosen Osasto Kuhlmey -kirjassa olevien hyvin kuluneessa talvimaalissa olevien Stukista kuvien perusteella, joissa tuo kulunut valkoinen näyttää hyvin samankaltaiselta kuin Kuhlmeyta kuljettaneessa He 111:ssa.
Tuskin se lähinnä yökoneissa käytetty vaaleanharmaalla (jostain muistan lukeneeni RLM76:sta) tehty ylimaalauskaan täysin mahdoton vaihtoehto ole.
Lainaus:
Hahaa löysinpäs aivan "törkeän" virheen tuosta mallista!! Alapuolen kuvassa etuampumon sauma irvistää aivan sanoin kuvaamattoman törkeesti. Malli on pilalla. Nyt tästä ei pisteitä heru neljää puolta enempää:)
Niin tuo "kuplan" ja muun etulasituksen? Niinpäs onkin! Aijai, olevinani sain sen etukappaleen teipin kanssa liimattua kunnolla, mutta alapuoli tekikin temput. Hyvä huomio.
PhantomII 21.4.2010 20:59 Vastaa lainauksella
Vielä hieman maalauskaaviosta: en tiedä miten oikeaa tietoa tämän koneen kohdalla, mutta olettaisin yläpuolen vaaleanvärin olevan vaaleanharmaata, ehkä valkoista? Talvimaalauksen jälkiä tuskin ovat, koska kun katsoo koneen valokuvaa esim. SIH-sarjan Saksalaiset Lentokoneet Suomessa-kirjassa, näyttää vaalea väri lähinnä vartavasten noin maalatulta, eikä kuluneelta talvimaalaukselta. Talvimaalaus kuluisi kai isompina alueina epätasaisesti, eikä jättäisi selviä, tavallaan säännöllisiä laikkuja ja viiruja. Näin esimerkiksi, jos verrataan Suomi-koneiden kuluneita talvimaalauksia. Eli eräänlainen low visibility- kaavio?
Tätä katsellessa tulee kyllä äitiä ikävä… siis siinä mielessä kun vertaa omaan Junkersiin… Älyttömän tarkkaa työtä, ei voi muuta sanoa
Marazuk 2.5.2010 00:10 Vastaa lainauksella
Huhuh… eipä löydy kuule sanoi muuta ku et törkeen upee Heinkel!!
Jaska k. 2.5.2010 17:56 Vastaa lainauksella
todella upea kone. onnistunut todella hyvin!
Jere L 8.12.2010 16:42 Vastaa lainauksella
kyllä on hieno! varsinki ohjaamo sisältä