Pienoismallit.net

Antonov AN-12BK

Venäjän ilmavoimat

Antonov An-12 (NATO-koodinimi "Cub") on Neuvostoliitossa suunniteltu nelimoottorinen sotilaskuljetuslentokone. Sen ensilento tapahtui vuonna 1957. Sitä valmistettiin yli 900 kappaletta siiviili- ja sotilasversioina. Valmistus päättyi 1973. Nykyään monissa entisen Neuvostoliiton maissa pienet lentoyhtiöt käyttää AN-12 –koneita rahtikoneina.

Rakennussarja oli mielestäni laadultaan hyvä. Osissa ei ollut liiemmälti purseita ja ne sopivat varsin hyvin yhteen, joten kittiä kului hyvin kohtuullisesti. Paneliurat on mittakaavaan nähden liian syvät, varsinkin rungon etuosassa ja isossa sivuperäsimessä.

Malli on maalattu ruiskulla Lifecolorin akryyleillä. Paneliuria on esivarjostettu ja maalauksen jälkeen vielä vanhennus hyvin kevyellä litkutuksella ja lyijykynällä. Lopuksi ruiskutin pintaan Revellin mattalakan.

Kommentit

Kosander 11.4.2010 13:44 Vastaa lainauksella
Vaikea on kitistä mistään. Erittäin onnistunut malli. Sopivasti korostetut panelisaumat ja hyvän näköiset pakokaasuvanat. Pidän kovasti.
Komea on kone! Työn jälki on erittäin hyvää ja säistäminen ym. varjostukset ovat mielestäni mitoitettu oikein. Paljonko tällä pedolla on kokoa 1/72?
Huolella toteutettu kone voi, pidän ikkunoiden raameista maalattu hyvin.
Pernax 11.4.2010 14:43 Vastaa lainauksella
Eipä löydy moitittavaa. Kaunista katseltaavaa.
Hienoa jälkeä, joka kestää kameran lähentelyt.
Huomasin profiilistasi, että olet mallaillut vasta alle vuoden aloitettuasi uudelleen… uskomatonta.
Kalle kirjoitti:
Paljonko tällä pedolla on kokoa 1/72?
Kärkiväli on 53 cm ja pituus n. 47 cm ja korkeus sivuperäsimen kohdalla 15,5 cm.
Hyvin ja siististi rakennettu malli, ja myös maalattu ja käsitelty. Ehkä olisi voinnut tuota sinänsä monotonista harmaata väriä kokeilla sävyttää, mutta taitaa mennä makukysymyksen puolelle :) . Hauska nähdä näitäkin aiheita eli neuvostoliittolais/venäläisperäisiä kuljetuskoneita valmiina.
Alapuolen tähtimerkkejä ois vielä voinut aavistuksen "liata", mutta näin hienossa mallissa se ei ole virhe.Erittäin upea kone.
Maltilla rakennettu ja pintakäsitelty malli. Jälleen erinomainen esimerkki 1:72 mittakaavan eduista; isohko kone mahtuu järjelliseen tilaan ja detaljitasosta ei tarvitse tinkiä liikaa. Erityisesti tykkäsin antennilangoista.

Koska mallisi varmaan kritisoitavaksi asetit, vinoilen noista kyljen ikkunoista. Ne ovat hieman sisempänä kuin pitäisi? Itse olen Matchboxin Norsemaniin toteuttanut vastaavat vuolemalla sisäreunusta niin että "lasiosa" tulee ulommaksi kuin rungon pinta, sitten se kitataan ja hiotaan pinnan tasaan. Sitten kiiloitus ja maskeeraus. Jos osa on optisesti huono, kannattaa hioa vielä sen sisäpinta viilalla suoraksi, se vähentää ulospäin näkyviä heijastuksia yllättävän paljon.

Noista rutinoista huolimatta erinomainen malli. Kiitokset vielä melko tiukasti rajatuista kuvista, mallia pääsee paremmin moittimaan kunnon kuvilla;-)
Komea kone! Hienot antennilangat ja pakokaasunoet (omat heikot kohtani mallinteossa). Olen aikeissa koota lähiaikoina Rodenin An-12:n elso-mallin, joka on siis periaatteessa sama malli. Hienoa kuulla, että se on laadukasta tekoa. Onneksi olkoon hienosta mallista! Käytitkö muuten alkuperäisiä siirtokuvia? Mielestäni oman mallini punatähdet ovat aika isoja…
Silläkin uhalla, että kehuihin kyllästyt::) Hieno on lentolaite. Pakokaasujäljet mielestäni erittäin hyvin toteutettu.
Kiitoksia kaikille kommenteista ja kritiikistä.
Taavi Hiltunen kirjoitti:
Käytitkö muuten alkuperäisiä siirtokuvia? Mielestäni oman mallini punatähdet ovat aika isoja…
Siirtokuvat ovat alkuperäiseltä arkilta. Kyllähän ne tähdet juuri ja juuri mahtuvat siipiin oikeille kohdin.
Petri Ola 13.4.2010 19:12 Vastaa lainauksella
Tyylikäs malli, ja tosi huolellista työtä. Esivarjostuskin toimii - en ole montaa 1/72-mallia nähnyt jossa se olisi ollut edukseen, mutta nyt on.

Yksityiskohta, josta erityisesti pidän ovat spinnerien sinivalkoiset keskiöt. Miten teit ne? Ovat tosi symmetriset ja skarpit.

Petri
Petri Ola kirjoitti:
Yksityiskohta, josta erityisesti pidän ovat spinnerien sinivalkoiset keskiöt. Miten teit ne? Ovat tosi symmetriset ja skarpit.
Keskitin potkurin akselistaan mahdollisimman tarkasti akkuporakoneeseen. Tuetulla poralla pyöritin potkuria pienellä nopeudella, n. 100 – 150 rpm. Sitten vaan pensselillä harmaaseen spinneriin valkoinen raita ja sen kuivuttua tehdään sininen keskiosa. Helppoa kuin heinänteko.

Ari