Pienoismallit.net

Hawker Tempest mk. V

Tälläistä Suomi-kalustoa olisin halunnut nähdä...

Historiaa:

Elettiin loppusyksyä vuonna 1946. Toinen maailmansota pauhasi edelleen Keski-Euroopassa eikä loppu ollut vieläkään ihan käsin kosketeltavissa. Myös Suomen ja Neuvostoliiton välinen jatkosota oli edelleen käynnissä vuoden 1944 lähes sodan lopettaneista rauhanpuheista huolimatta. Rauhansopimuksen suunnittelu kuitenkin sai aikaan Saksan ja Suomen välien rikkoutumisen ja hetken Suomi kävikin käytännössä kahden rintaman sotaa entisen liittolaisensa tavoin. Tilanne kuitenkin johti länsivaltojen ja Suomen välien lämpenemiseen siinä määrin kuin vain mahdollista.

Niimpä vuoden 1945 marraskuussa Britannian Pääministeri Winston Churchill lähestyi henkilökohtaisesti Marsalkka Mannerheimia hyvin kannattavan, mutta epävirallisen sopimuksen kanssa jonka mukaan Britannia alkaisi epävirallisesti tukemaan Suomen ponnisteluja Neuvostoliittoa ja sen ajamaa kommunismin sanomaa vastaan. Sopimus sisälsi kalustopäivityksiä lähes laidasta laitaan, kevyistä pommikoneista aina käsiaseisiin asti. Näistä ensimmäisenä suomeen saapui Tammikuussa 1946 10 kappaletta (myöhemmin vielä toiset 10) Hawker Tempest hävittäjiä, koneet kuljetettiin Norjan ja Ruotsin kautta Suomeen. Virallisen näkemyksen mukaan Koneet toimitettiinkin Ruotsin Ilmavoimien käyttöön, joka sitten päivän ne omistettuaan päätti myydä ne eteenpäin Suomelle. Tämän lisäksi samankaltaisella tavalla saapui mm. Sherman Firefly panssarivaunuja sekä pommikonevariaatiota DeHavilland Mosquitosta. Vielä tähän päivään mennessäkään Suomen ja Englannin välistä sopimusta ei ole vahvistettu ja yleisen tiedon mukaan maiden välille julistettu nimellinen sota olisi ollut voimassa aina 2. Maailmansodan loppuun, Heinäkuuhun 1947, asti.

Tosin itsensä Winston Churchillin päiväkirjoista löytyy Tammikuun 1946 kohdalta selvä viittaus kyseisiin Tempesteihin: "The fighters were sent towards the Kingdom of Sweden today just as agreed upon. But in my mind I, without the slightest amount of doubt, am sure that they'll end up just a bit further to the east"

Konetta:

Kyseinen kone on Luutnantti Erkki "Erkka" Haataisen lentämä yksilö "valkoinen kutonen" HT-46 kesäkuulta 1946. Kone kuului HLeLv 27:aan ja oli hyvin aktiivisessa käytössä aina sodan loppuun saakka, johon mennessä koneella oli saavutettu 11 varmistettua ilmavoittoa.

Mallia:

Ärräpää ärräpää ärräpää. Tuli sitten lopulta kuitenkin ihan mukiinmenevä kasa muovia, vaikka välillä kyllä meni peukalo suuhun tämän kanssa. Rakennus-sarja itsessään on mielestäni aika mainio, paneeliurat ja yksityiskohdat löytyy ja kitattavaa on vain nimellisesti. Oma toteutus onkin sitten vähän valjumpi, eli kuten tuossa mainitsin niin ongelmia tuli, varsinkin kun kyseessä oli ensimmäinen leko ainakin 5 vuoden tauon jälkeen. Tuli myös kokeiltua säistämistä ensimmäistä kertaa, figujen kanssa leikkiessä nuo "efektoinnit" kun ovat periaatteessa aika erilaista hommaa. Harmittamaan jäi eniten paikoittainen maalipinnan paksuus ja siirtokuvien hopeointi kirkaslakasta huolimatta. Myös pinnan kirkkaus jäi vähän hämmentämään kun kuitenkin vedin mattalakan pintaan lopuksi. Maalattu vallejon väreillä pensseliä käyttäen, siirtokuvat pääosin inScale 72:n hurri-arkilta ja sieltä täältä loput. No oli miten oli malli on nyt valmis ja odotan innolla (myös hieman peloissani, myönnetään) sen saamia kommentteja.

ps. Tiedän, että tämä tuli postattua muutaman tunnin verran myöhässä eikä tähän oikeuttavaa selitystä oikeastaan ole, nukkumatti yksinkertaisesti kosti viime yön mallailun ilta-unilla =( . Jos tämä jotakuta häiritsee niin tuntekoon oikeudekseen rankaista sanoilla.. tai teoilla, osoitteen saa pyydettäessä.

Kommentit

Petri M 2.4.2010 09:00 Vastaa lainauksella
No ei noissa kuvissa kyllä näytä maalipinta yhtään liian paksulta. Onnistunut malli nätistä koneesta.
Onnistunut tuotos. Siiven tyvien kulumat tehty mielestäni hyvin.
Hieno tempest, en näe maalipinnassa mitään vikaa. Värisävyjen rajat hyvin tarkat ja jotenkin tähän koneeseen juuri sopivat suomen värit. Paneelirajat tuotu esiin hyvin, Academy laatua suosin itse tätä valmistajaa hinta/laatu suhteessa.
Mixa Aho 2.4.2010 11:16 Vastaa lainauksella
Näpsäkän näköinen malli.
Itse olisin pari asiaa tehnyt toisin - olisin maalannut koneeseen enemmän suomalaista sotamaalausta kuvaavan kaavion, eli rajannut mustat toisin.
Jo ennen kesää 1944 tuli määräys keltaisen nokan yläpuolen ylimaalaamisesta, tämänkin olisin mieluusti mallissa nähnyt.
Ja kolmantena - olisin miettinyt jonkun muun rekkarin, vaikkapa TE- tai TP-. HT-tunnus kun oli Ilmavoimissa käytössä Hanriot H.232 -koneessa.

No, What-If mallissa on tietty tekijällä käytössä melkoiset taiteilijan vapaudet :)
Kiitoksia kovasti jo tähän menneistä kommenteista. Ehkä tuo värin paksuus ei sitten näy niin pahasti lopulta, kelataisissa rintamatunnuksissa se lähinnä onkin, mutta kuitenkin.

Mixa, on kyllä pakko myöntää, että viestisi osoittaa aika hyvin kuinka pientä minun tietoni ilmavoimin toiminnasta on. En nimittäin täysin tajua miten Suomalaisten oma kaavio eroaa tässä käyttämästäni, en myöskään tiennyt vuoden 1944 määräyksestä. Meinasin kyllä, tästä tietämättä, aluksi jättääkin keltaisen vain ala-ja ylävärityksen rajaan asti, se vain näytti hieman oudolta joten päädyin tähän ratkaisuun. Tunnuksista nyt ei ollut hajuakaan jos ollaan rehellisiä =D
Koneethan maalattiin jo Hawkerilla Englannissa. Britit hukkasivat alkuperäisen ohjeen värisävyjä lukuunottamatta ja sovelsivat sitten lehtikuvien perusteella jotain sinne päin, eikä tehtaalta lähdön jälkeen ehditty enää parantelemaan, kun piti joutua sotimaan, eikö niin? :)
A Lappalainen kirjoitti:
Koneethan maalattiin jo Hawkerilla Englannissa. Britit hukkasivat alkuperäisen ohjeen värisävyjä lukuunottamatta ja sovelsivat sitten lehtikuvien perusteella jotain sinne päin, eikä tehtaalta lähdön jälkeen ehditty enää parantelemaan, kun piti joutua sotimaan, eikö niin? :)
Niin siis aivan hmm.. juu niinhän siinä kävi =D

*psst* kiitooos =D
Erinomaisen hieno Tempesti ja sootri.Nyt herää epäilys tuleeko omasta Tempestin mallista sittenkään Clostermanin konetta?
Pidän siitä, että kone on maalattu englantilais-tyylisesti suomalaisilla väreillä. Yhdistelmä mielestäni vaan jotenkin toimiin. Tuo koneeseen enemmän persoonallisuutta kuin pelkkien hakaristien kylkiin lätkiminen.
Erikoinen konevalinta Suomi aiheesta, nätti toteutuskin vielä.Saakos kysyä tähti/pistetilannetta,kun itsellä ne eivät näy ?
Kiitoksia kaikille edellä kommentoineelle, hyvä jos koneen ulkomuoto miellyttää silmää. Tuosta maalauskaaviosta sen verran, että brittien kuvio on aina olllut mielestäni tyylikkään näköinen, enkä tosiaan edes tiennyt suomalaisten omasta, niin luonnollisestihan sitä sitten vain vaihtoi kaavion värejä.

Tähtien keskiarvo näyttäisi tällä hetkellä olevan 3.13, ainakin omaan silmään ihan mukava lukema. Tosin pakko myöntää, että tuo yksi kakkonen tuolla vähän ihmetyttää. Mielellään noihin haluaisi sitten tekstinä selityksen, kun mielestäni kuitenkin malli on vähän parempi kuin 2:en arvoinen ja olisi muutenkin mukava tietää miten malleja voisi sitten tulevaisuudessa parantaa. Mutta turha tuosta on nurista, tähdet kun saa tarkoituksella näkymään anonyymeina ja onhan jokaisella oikeus mielipiteeseensä.
Tempestin mallia on pakko kommentoida, kun se on ainoa 2. ms yksipaikkainen hävittäjä jonka voi Spitfeuerin kanssa laittaa samalle psykologiselle asteikolle.
Siisti maalaus sopii mielestäni Tempestin "purposeful" muotoihin ja kieltämättä suomalainen vihreä-musta "warpaint" sopii tuittupäähän. Sotilassaappaiden kulutusjäljet siiventyvissä ovat hieman epäsuhdassa yleiseen siisteyteen?

Churchill- lainaus on erinomainen!
Oskari Balk kirjoitti:
Tempestin mallia on pakko kommentoida, kun se on ainoa 2. ms yksipaikkainen hävittäjä jonka voi Spitfeuerin kanssa laittaa samalle psykologiselle asteikolle.
En tiedä ihan täysin mistä asteikosta puhut, mutta kyllä konetyyppi tuli valittua juurikin sen takia, että tuon, ah niin, sulavalinjaisen Spitfiren jälkeen tempest on mielestäni se seuraavaksi tyylikkäin, ainakin liittoutuneiden puolelta, on siinä lyhytnokkaisessa FW:ssäkin jotain tyylikästä.
Oskari Balk kirjoitti:
Sotilassaappaiden kulutusjäljet siiventyvissä ovat hieman epäsuhdassa yleiseen siisteyteen?
Jotenkin tuntuu, että kuluneisuus ei ole ihan täysin välittynyt kuvista, tai sitten vain makueroista kyse.
Oskari Balk kirjoitti:
Churchill- lainaus on erinomainen!
haha kiitos, pakkohan se oli sinne pistää, aamuyöstä kun tuntui niin fiksulta ja hienolta =D aamulla tosin ei ehkä niinkään…
Aleksi Puro kirjoitti:
[En tiedä ihan täysin mistä asteikosta puhut
Omasta psykologiastani:-) 1970- luvulla Korkeajännityksissä kovimmat koneet olivat Spitfire ja Tempest. Ja kun niiden ulkonäköä ja tekniikkaa edelleen ihailen niin siinäpä se. Ei tätä osaa selittää tuon täsmällisemmin.
Oskari Balk kirjoitti:
Omasta psykologiastani:-) 1970- luvulla Korkeajännityksissä kovimmat koneet olivat Spitfire ja Tempest. Ja kun niiden ulkonäköä ja tekniikkaa edelleen ihailen niin siinäpä se. Ei tätä osaa selittää tuon täsmällisemmin.
Heh, kyllä ne spitit ja typhoonit/tempestit oli vielä 80-luvun lopun ja vielä 90-luvun puolen välin paikkeillakin aika kova sana korkkareissa, että eiköhän ne ole omaankin konemieltymykseen osaltaan vaikuttaneet. =D

Tavallaan samassa veneessä siis, että eiköhän tuolla selityksellä ymmärrä.
[quote="Aleksi Puro"]

Tähtien keskiarvo näyttäisi tällä hetkellä olevan 3.13, ainakin omaan silmään ihan mukava lukema. Mutta turha tuosta on nurista, tähdet kun saa tarkoituksella näkymään anonyymeina ja onhan jokaisella oikeus mielipiteeseensä.
[/quote Kiitos Aleksi tilannetiedosta,Itse aikoinaan perustelin,miksen halunnut kommentoida yhtä mallia ja kun en sitä kommentoinut,oikeuteni tähtien antamiseen,sekä muiden mallien tähtitilanteen näkymiseen vietiin ilman mitään varoitusta.No kiitos kuitenkin vastauksestasi.
T.L. 3.4.2010 13:19 Vastaa lainauksella
Nätti, kuin sika pienenä. Säistys ei ole ampunut yli, kuten yhdessä kuvatekstissä olet mieltä.
Tero Lammimetsä kirjoitti:
Nätti, kuin sika pienenä. Säistys ei ole ampunut yli, kuten yhdessä kuvatekstissä olet mieltä.
Samaa mieltä Teron kanssa,aika hillitty ja sopiva säistys.Keskiarvotähtiensä arvoinen malli vähintään.