Pienoismallit.net

'What if..' Focke-Wulf 190 D-9, Utti 1946

'What if' Focke-Wulf 190 D-9, Utti 1946

Historia:

Jatkosota on kiivaimmillaan ja Suomen hävittäjäkalusto täysillä mukana kannaksen torjuntataisteluissa. Hävittäjäkalusto olisi pian loppuun ajettu ja siitä ei enää olisi vastusta suurvalloille. Jotain oli tehtävä. Suomen yleisesikunta oli hyvin tietoinen Saksan uusista hävittäjähankkeista, joilla voitaisiin lisätä iskukykyämme mahdollista uutta konfliktia silmällä pitäen. Suomi teki jo heinäkuussa ostotarjouksen tuotantoon tulevasta FW-190 D hävittäjästä, kylläkin hyvin tietoisena Saksan halusta pitää ensilinjan hävittäjät itsellään. Saksan ilmavoimien esikunta tyrmäsi moisen tarjouksen, arvatenkin, mutta Suomella olikin valttikortti hihassaan. Suomi tarjosi vastineeksi varmuusvarastoistaan huomattavaa määrää startegisia jalometalleja, joita tarvittiin mm. suihkumoottorien valmistuksessa. Tällainen tarjous oli lähes taivaan lahja Saksan sotateollisuudelle. Tarjous päätyi Hitlerille asti, johon hän vastasi välinpitämättömästi. Kuitenkin Albert Speerin ja Göringin esitettyä vaihtokaupan painoarvon, saattoi Hitler myöntyä myyntiin. Luftwaffen esikunta luonnollisesti protestoi voimakkaasti hanketta.

Ylimmältä taholta tulleen määräyksen ansiosta Focke-Wulfin Soraun tehtaan ensimmäisestä neljänkymmenen koneen tuotantosarjasta irrotettiin kaksikymmentä konetta Suomea varten. Koneet oli jo korvamerkitty III/JG54:n muodostamiseksi, mikä luonnollisesti viivästytti Gruppen muodostamista. Yksitoista konetta siirtolennettiin suomeen 18.9.1944 alkaen. Muut koneet oli tarkoitus tuoda suomeen kahdella merikuljetuksella. Kuitenkin Suomi aloitti aseellisen hyökkäyksen lapin Saksalaisjoukkoja vastaan 28.091944, jolloin Saksalaiset takavarikoivat toisen laivoista. Suomeen saapui siis vain viisitoista konetta (FW-25-FW-40). Tässä kaupassa kaikki katsoivat läpi sormien: Venäläisille koneiden määrä ei ollut huolestuttava, sillä niitähän käytettiin Saksalaisten häätämiseen Lapista (ja lopulta Venäjä voisi vaatia Fockeja itselleen…). Saksalaiset saivat hyvän vastineen koneille, joiden lukumäärä oli lopulta Luftwaffelle merkityksetön (ja kukaan Reichissa ei miettinyt ketä vastaan Suomalaiset koneita käyttäisivät). Suomi sai näin parhaan potkurihävittäjän mitä sillä ikinä tulisi olemaan.

Suomessa koneita käytettiin Saksalaisia vastaan ainoastaan tipoittain, ja niillä saavutettiin Lapin sodassa vain kaksi ilmavoittoa. Sodan jälkeen konet toimivat Utissa Me-109 G koneiden rinnalla. Kolme konetta tuhoutui kokonaan ennen viimeisen postamista 1955. Koneet saapuivat Suomeen Saksalaisessa naamiomaalauksessa. Hakaristitunnukset olivat koneissa vain hyvin lyhyen aikaa, ja luonnollisesti Itärintamatunnuksia ei tässä vaiheessa enää maalattu. Osaan koneista oli ehditty jo maalata spiraali spinneriin, joita ei Suomessa kylläkään poistettu.

Malli:
Malli on Tamiyan D-9 suoraan paketista. Plain and simple. Malli valmistui maalaukseen yhden viikonlopun aikana, eli tämä oli yksi nopeimmista malleita mitä voi olla. Pikaliimalla ja akryylimaaleilla tehtynä mallin voi tosiaan tehdä lähes viikonlopussa… Maalit ovat Lifecolorin akryylimaaleja. Tunnukset koostuvat kaverilta haalituista kokardeista ja RAF-kirjaimista koneen tunnusta varten. Mallin kanssa tuli kuitenkin kiire lopussa, joten sitä ei ole vanhennettu pakokaasujuovia lukuunottamatta (ja antennilangatkin puuttuvat).

Kommentit

Vau! Upeasti rakennettu ja maalattu malli. Tausta stoorista plussaa;) Maalaus kyllä pukee fockea hyvin ja saa koneen näyttämään nopealta ja pelottavalta. Todellista suomi hot roddia, rakennusjälki siistiä ei mainittavia puutteita. Komea ja viikonmalli ainesta.
Todella ärhäkän näköinen laite - suorastaan pursuaa ja uhkuu voimaa! Kaiken lisäksi tuo kirjoittamasi vaihtoehtoinen historiikki kuulostaa jopa melkein mahdolliselta :-)
Muutamassa kohdassa voisi olla tuo paneelirajojen tummennus hieman voimakkaampaa - nyt esim. vasemman kyljen kokardi näyttää olevan kyljessä olevan luukun päälle liimattu tarra. Pikku juttu, mutta kun tässä mallissa melkein kaikki muu on niin kaunista, niin viitsin tuosta nyt hieman motkottaa.
"Pikaisuuteensa" nähden erittäin hieno.Enpä ole itse vielä saanut 3 päivässä mallia kameran eteen,pitäisikö kiristää työtahtia, no vitsit sikseen.Tämä kone on kyllä upea.
Hieno kone ja melko uskottava taustatarina, mutta en millään kykene uskomaan, ettei valvontakomissio olisi saanut tästä vehkeestä allergiareaktioita. Olihan sen suoritusarvot paremmat kuin La-5/7:n. Todennäköisesti ne kuitenkin olisi pitänyt luovuttaa Neuvostoliittoon:)
Itseasiassa tein mallin jo kuukausi sitten, mutta lopun viimeistely ei ihan kerinnyt valmiiksi. 3-5 päivässä noita Tamiyan malleja voi tehdä ihan hyvin (varsinkin pikaliimalla). Akryylimaalit ja Johnson vuorostaan takaavat nopean maalauksen. Tosiaan tunnusten kohdalla täytyy vielä nuo paneelirajat yhtenäistää muuhun ilmiasuun…
On kyllä käsittämättömän hieno mielestäni. Ihan pistää mietimään, että pitäisikö tuo oma buildiin ilmoitettu kone jättää poostaamatta kuitenkin =D . Komeasti maalattu, ei voi muuta sanoa.
Pernax 1.4.2010 17:54 Vastaa lainauksella
Nätti ku sika pienenä. Olisikos tuo kone hiljattain tullut huollosta ? Eipä se suurempia vanhennusia kaipaa. Ite olen aina pitänyt 109:n ohella varsinkin 190 Dorasta ja Ta-152:sta.
Antennilankaa tämä kyllä kaipaisi, pakokaasuvanat on hienot.Tämä on hyvä esimerkki siitä,ettei kone tarvitse olla pahemmin säistetty näyttääkseen hyvältä pienoismallilta.
Nätti on kone. Hyvin muuten käy nuo ympyrätunnuksetkin tähän, vaikka jotenkin katse haki ensimmäisenä hakaristejä kyljistä.
Komea focke, kyl maar tuollainen on kaunis suomi tunnuksin. Paneelirajat ovat mahtavasti tehty, kyllä groupbildinkin parasta antia tämä FW.
Ma 3.4.2010 04:10 Vastaa lainauksella
Heikki on tehnyt nyt Raimo Leinon vastikkeen ja hyvin on tehnytkin.
Hitsin hieno.
Perhanan hienosti toteutettu malli/tarina! Ei löydy sanomista ainakaan minun silmilläni. Great!
Kokonaisuus toimii: tarina + malli. Camo uskottava ja nojautuu historiallisiin tosiasioihin.