Pienoismallit.net

Vought F-8E Crusader

From Old Hanoi to East Berlin...

Cdr Dick Bellinger oli erikoisempi tapaus hävittäjälentäjänä. Hän taisteli jo 2. maailmansodassa USA:n Armeijan lentojoukoissa pommikonepilottina, lensi Korean sodassa ja US Navyyn siirtyneenä Vietnamissa. Ilmeisesti armeijataustansa takia hän käytti kuvien mukaan armeijan maastokuvioista lentohaalaria, lieneekö ollut ristiriitoja asiasta esimiehien kanssa. Saavuttaessaan 9. lokakuuta 1966 ilmavoiton MiG-21:sta hän oli jo 42- vuotias. Pudotus lienee toiminut hyvityksenä hänen omasta alasampumisestaan: 17 heinäkuuta 1966 MiG-17 oli vaurioittanut Bellingerin Crusaderia tykkitulella niin pahoin, että äijä joutui turvautumaan heittoistuimeen. Ilmeisesti tuon MiG-21:n pilottikin jäi henkiin, ainakin Pohjois-Vietnamin Kansan Ilmavoimien kaatuneiden pilottien listalla lähin merkintä on vasta 22. marraskuuta 1966 (30- vuotias ltn Dang Van Hung).
Mallini kuvaa tuota MiG-21:n pudottanutta yksilöä. Tällaisesta soturista on kyse tällä kertaa…Involved Again!

Crusaderin ensilento 25.3.1955 antoi US Navylle suorituskykyisemmän hävittäjän kuin USAF:illa oli. F-100C:n 822 mph ennätys elokuulta 1955 rikkoontui elokuussa 1956 maagisella 1000 mph ylityksellä (1015 mph). Brittien Fairey Delta 2 tosin oli nopeampi (1132 mph). Koneilla tehtiinkin useita nopeusennätyksiä 1950- luvulla.
Tositoimiin F8U (syyskuusta 1962 F-8) osallistui ensimmäisen kerran 1958 Libanonin interventiossa. Nopeus tuli tarpeeseen ja maine alkoi muodostua Kuuban ohjuskriisin aikana, kun tiedusteluversiot seurasivat N-liiton puuhailuja Kuubassa nopeutensa turvin.
Työsarka Kaakkois-Aasiassa alkoi niinikään tiedustelulennoilla Laosiin. Kesäkuun kuudentena 1964 ensimmäinen F-8 pilotti joutui turvautumaan heittoistuimeen vihollisalueella. Moni muu seurasi esimerkkiä vuosien mittaan.
Ilmasota Pohjois-Vietnamin alueella alkoi todenteolla jenkkien kostoiskulla (Pierce Arrow) torpedovenetukikohtiin vastauksena kiisteltyihin Tonkinin lahden tapahtumiin elokuussa 1964. F-8 oli mukana heti alusta alkaen suorittaen hävittäjä-, rynnäkkö- ja tiedustelutehtäviä hyvällä menestyksellä. Kone toimi usein pienemmiltä 2. ms aikaisilta tukialuksilta joita Phantom II ei kyennyt käyttämään. Merijalkaväki käytti konetta myös maakentiltä välittömään tulitukeen omille maavoimilleen.

Malli on siis Hasegawan sinänsä hyvästä rakennussarjasta väännetty. Höysteenä on Airesin ohjaamo ja asekuilu, muutama Eduardin fotoetsi ja Aviprintin loistavat siirtokuvat. Pikkutekstit otin H:n omalta arkilta ja laatuero oli selvä. Maalattu Xtracolourin emaleilla. Ainoat muutokset ovat Hasegawan outojen mokien korjaukset. Suihkuputki on asennettu sisemmäksi kuin tulisi suoraan lootasta ja kuomun korvakkeita on suurennettu. Mallin kuomun korvakkeet ovat niin pienet ettei kuomu mahtuisi kääntymään auki. Netistä löytyy tämän korjaamiseksi ohjeet esim Hyperscalesta.

Crusaderit vaihtelevat kuvissa sottaisuudeltaan huomattavasti. Maakentiltä toimivat koneet kulahtivat äkkiä mutta myös tukialuksilta toimineista osa on varsin epäsiistejä. Toisaalta monet koneet ovat hyvinkin siistejä. Itse päätin kokeilla esivarjostusta ensimmäistä kertaa tähän tekeleeseen. Lisäksi sottasin koneen omaan makuuni rankasti. Lopputulos herättää minussa edelleenkin ristiriitaisia tunteita. Kaikenkaikkiaan mukava kerosiininkatkuinen projekti kun vielä valitsi taustalle sopivan jenkan soimaan!

Juhalle suurkiitokset loistavista valokuvista, "ammattilaisen" työskentelyä oli ilo seurata.

Kommentteja toivon, varsinkin negatiivisia. Niistä voi ottaa sitten oppia jos Vigilanten saan joskus alulle.

Kommentit

Hienoa työtä!
Aivan käsittämättömän hieno! Siistiä työtä! Miellyttävä katsoa sinun tuotoksiasia.
Pernax 30.3.2010 19:27 Vastaa lainauksella
Mallia ei voi kuin kuvailla yhdellä sanalla: Upea ! Keksi tässä nyt sitten negatiivista, no ainakin allekirjoittanut tulee kateelliseksi mallia katsoessa.
Ei tämmösiä saa tänne esille laittaa! Nurkissa lojuu alotettuja autoja ja pyöriä ihan riittävästi, ja sitten tällainen tulee yllykkeeksi, alota nyt yksi lekokin!
Älyttömän siististi toteutettu ja säistetty. Toi laivaston simppeli kaksivärikaavio sopii näihin laitteisiin kuin nenä päähän.
Petri M 30.3.2010 19:54 Vastaa lainauksella
Ei valitettavasti löydy mitään moitittavaa.
Hieno kone, maalattu tyylillä ja tarkasti. Avonaiset luukut ovat aina mahtavia tuo yksityiskohtien teko vaatii taitoa.
Komea malli, johon tutustun tosin tarkemmin vapaapäivilläni. Nyt pitää lähinnä tyytyä antamaan suuret kiitokset ja kehut kunnon historiikista, sekä pilotin että koneen osalta. Juuri tuollaisten kirjoittaminen tuo malleille sitä lihaa luiden ympärille joka saa katsomaan mallia aivan toisella asenteella.
Lainaus:
Ei valitettavasti löydy mitään moitittavaa.
Vai ei muka! Onhan tässä ainakin se SUURI vika ettei pääse sanomaan mitään!

Eli siis aivan loistava malli. Upeaa työtä.
Petri Ola 30.3.2010 20:59 Vastaa lainauksella
Hieno malli - ainoastaan mittakaava pisti silmään :)

Lähikuvassa tykeistä USA:n kansallisuustunnuksen alla näkyy hieman appelsiinipintaa, muuten tosi hyvän näköistä jälkeä. Hasegawankin dekalien kanssa muuten pärjää ihan hyvin kun käyttää lähes kuumaa vettä.

Petri
Upee!! Kohdalleen osunutta vanhennusta ja siirtokuvatyöskentelyä. Lähikuvissa jättöreunatkin oikean näköisiä. Miinuksia… no ohjaamon nappulat hiukan epämääräisiä ja sotkuisen näköisiä.
Ampiaisvyötäröllä (Cocispullo efektillä) haetaan pienintä mahdollista poikkipinta-alaa ilmanvastuksen minimoimiseksi. Jostain aeromystiikan opuksesta löytyy varmaan akateemisempi selitys asialle.
Jani A. 30.3.2010 21:38 Vastaa lainauksella
Tämäpä on erityisen huomiota herättävä tekele. Viikon malliksi valitsisin! Käy ihan kateeksi.
On kyllä upea malli.Viimeinen kuva hienoin.Kuva ,jossa kuomu auki ja istuin läheltä on myös kuin aidosta otettu.Jos itse tekisin samanlaisen,kenties moottorin uloin pellitys olisi vaaleampisävyinen ja sävytetty eri asteiseksi metalliväriksi,muuten perfect.
Erittäin hienoa työtä! Hyvin otetut kuvat tuovat mallin todella esiin. Yksityiskohdat on tehty taiten ja huolella. Airesin ohjaamokin istuu täysin saumattomasti kokonaisuuteen. Erityisesti heittoistuin on hieno. Ja kyllä tuo säistäminen ja esivarjostaminen kuitenkin tuo lisää eloa malliin.

Kun pyysit kritiikkiä, niin litkutus on paikoin hiukan levinnyt. Esim. tuossa pyrstökuvassa näkyy urien ympärillä valumia, jotka olisi voinut pyyhkiä pois. Jos pyyhkii puolikuivaa litkutusta kuivalla kankaalla/pumpulipuikolla saa nuo valumien reunat pehmennettyä jolloin tuohon uran ympärille jäävä tumma alue sulautuu saumattomasti ympäristöönsä.

Mutta pikku nipotustahan tuo on näin hienossa mallissa.
Aivan ääliömäisen komea! Hunters-teksti tuolla siiven etureunan keskellä on kuin piste kauniin iin päälle! Jos joku tämän ohittaa viikon mallin valinnassa, niin se onkin jo sitten varsinainen ilmestys.
Nyt laittoi Oskari sellaisen koneen että saan keräillä alaleukaani pöydältä. Aivan tolkuttoman hienoa jälkeä, ja juuri passelisti vanhennettu sellaiseksi elämää ja toimintaa jo jonkun aikaa nähneeksi. Noista ruutikaasujäämistä on muuten saattanut PC jakaa hieman palautetta mekaanikolle…:)
eriitäin hieno ja toivottavasti on nähtävissä expossa! Ois hieno nähdä livenä, etenkin vanhennukset. eivät välttämättä pääse täysin oikeuksiin kuvissa. laadukkat kuvat ja hyvä stoori :0)
Tykkään, Crusader on yksi niistä karun komeista koneista, ajalta jolloin ne olivat vielä kunnon patarautaa eikä mitään komposiittia. Jos jostain pitää väkisin ulista, niin runkoluukun reunasta on siirtokuva repsahtanut ja ohjaamossa on maalaus osittain vähän suttuista (ne pirulliset lähikuvat…)
Kuitenkin todella hienoa työtä.
Mekaanikkona lienee ollut Mr.Bean :)
www.youtube.com/watch?v=b9xR2MI2KQo#t=03m00s
Todella hienoa työtä, kaikki näyttäisi omaan silmään olevan kohdallaan. Tykkään erityisesti vanhennuksesta, sopivasti actionia nähneen näköinen. Plussat myös itse malliesittelystä, mukavaa että viitseliäisyyttä on riittänyt kirjoitteluunkin, paljon mielenkiintoista nippelitietoa on mahtunut mukaan…!
En viitsi ylempänä olevia olevia ylistyksiä toistella, joten yhdyn edellisiin kommentteihin. Ohjaamo lienee hyvännäköinen detaljeineen luonnossa, eikä näytä sotkuiselta. Kuva ohjaamosta on suurennettu ja näin vääristää tavallaan detaljointia.

Maalipinta ja vanhennus mielestäni viimeisen päälle oikeassa suhteessa. Eikä paneeliviivatkaan pomppaa silmille. Squadronin F-8-kirjasessa esim. Arizonassa kuvatut koneet ovat juuri "vanhentuneet" näin.
Kiitokset kaikille kommenteista! Jälleen sain kaipaamiani rakentavia (ja varsinkin maalaavia) kommentteja, niistä on apua uusissa yritelmissä. Kukaan ei maininnut vinoa pitot- putkea nokassa, tuli pieni vaurio kuvattaessa;-)

Timo & Eero: itselleni paras osa mallin rakentamisessa on saada jokin "henkinen yhteys" esikuvaan ja sen käyttäjiin/kohteisiin ja historialliseen kontekstiin. Tässä projektissa oli lisäbonuksena se, että (stereotyyppinen populaarikulttuurin värittämä)"äijämäinen" mielikuva pilotista ja koneesta oli lähes 1:1.

Petri: Hyvitin hairahduksen 1:72:sta aloittamalla tuon keskustelun:-) Appelsiinipintaa kuvissa itsekin ihmettelin, ei oikeastaan näy luonnossa. Hasen tarroissa huonompaa oli paksuus mutta Aviprint tämän kokemuksen perusteella on siirtokuvien Amaronea eli hyväkin taso hieman rinnalla kalpenee;-)

Teppo: Yritin juuri tuota sävyeroa kahdella Alcladin sävyllä mutta en osannut. Efekti katosi vain johonkin. Puolustan itseäni että oli ensimmäinen kokeilu tuolla myrkyllä.

Antti: Molemmissa olet oikeassa. Selittelyä: jätin siirtokuvan paikkamaalaamatta kun ajattelin että tulipa leikatessa bonuksena maalin lohkeiluefekti luukun reunaan mutta ei se nyt enää näytä hyvältä. Suti kouraan? Keltaisella maalatut detaljit peittävät huonosti, en maalannnut uudestaan kun pelkäsin liian räikeää maalausta. Olisi pitänyt maalata toiseen kertaan ja sitten himmentää harmaalla sotketulla lakalla. No seuraavalla kerralla sitten.

F-4: Itse kuikuilin lähinnä erinomaista Wings of Famen F-8 artikkelia värikuvineen. Oli kyllä syntisen helppoa kerrankin yritttää jäljitellä maalausta suoraan värikuvista.

Ja se jenkkahan oli www.youtube.com/watch?v=9xmRt_2Aia0, kukaan ei sitten viitsinyt kommentoida vaikka tuon stoorin henkistä maisemaa kuvittelin kuvaavani ;-)
Komeen näköinen yksityis kohtia on hienosti lisätty. Siirtokuvatvatkin näyttävät hyviltä ovatko sarjan mukana tulleita vai jonkun muun valmistajan tekemät?
Tapio Kallio kirjoitti:
. Siirtokuvatvatkin näyttävät hyviltä ovatko sarjan mukana tulleita vai jonkun muun valmistajan tekemät?
Siis Aviprintiltä isommat merkinnät ja Hasegawalta pikkutekstit.
AJ 12.4.2010 12:11 Vastaa lainauksella
Moi Oskari,

Aivan mieletön malli - täysin ansaitusti viikon malli; komppaan edellä olevia.

Kiitokset hyvästä historiikista, huippukuvista ja mallin kuvauksesta plus tietysti huippumallista!

Ei tästä mallista mitään negatiivista voi sanoa - kerrassaan loistava lekomalli!

AJ
Olli Tiihonen kirjoitti:
Näyttää paremmalta livenä…
Kiitos kehuista!

Liian vähän jäi aikaa mallien ihmettelyyn mutta seuraavalla kerralla sitten yritetään paremmalla menestyksellä. Tervetuloa PM-Netin maailmaan!