Pienoismallit.net

San Francisco II

Galeon S.XVI

Ajattelin kokeilla rakennusblogin pitoa laivan rakentamisesta, kun niistä noita blogeja on aika vähän vaikkakin kyseinen blogi koskee valmissarjaa eikä scrätchinä tehtyä, kokemusta kuitenkin niin vähän ja työkalu puolikin rajoittuu askateluveitseen,sormiporaan,sahaan ja hiomapapereihin niin pysytään viel näissä valmissarjoissa. Aikataulua en ole mittinyt muuta kuin että yritän päästä, mahdollisimman hyvään itseäni tyydyttävään ja huolellisesti rakennettuun lopputulokseen.

Kyseessä Espanjalainen suurta pelkoavastustajissa herättänyt sotalaiva, tuhatkuusisataa luvun puolenvälin paikkeilta.Yksi aikakautensa hienoimmista ja tulivoimaisimmista aluksista kyseisllä aikakaudella. 3o kanuunaa ja 4 parrastykkiä, pituutta laivalla on ollut 62metriä, korkeutta 47metriä ja leveyttä 22metriä, aika mahtavan kokoinen on alus aikoinaan ollut.

merkinnät

Se olisi sitten valmis, ihan mukava oli rakennella. Itse olen lopputulokseen ihan tyytyväinen ja onhan tuo kivannäköinen koriste-esine. Kiitos kaikille blogia seuranneille.
Etumasto ja nokkapuomi on saatu paikoilleen sekä niihin purjeet ja takilointi, melkoista säätämistä noiden narujen vetämisessä, välillä joutuu kärsivällisyys koetukselle kun huomaa että naru ei kuiljekkaan sielä missä sen kuuluisi kulkea vaan jossain ihan muualla ja eikö uusiks. Onneksi tuli hankittua muutama opus joissa toi takilointi neuvotaan tekemään oikein, sarjan mukana tulleet ohjeet on noin puoliksi oikein.
Asentelin tykit, kaiteet,portaat sun muut vermeet paikoilleen, pelastus vene ja ankkurit odottavat vielä paikoilleen laittoa, sitten alkaa mastojen kasaus.
Tein kylkiin aukot tukkiluukkuja varten, asensin luukut ,kaiteet,koristelistoja, sekä gallerian. Alkaa olla ulkopuoli muutamia juttuja vaille valmiina, kohta pääsee kannelle hommiin. Päätin kuitenkin käyttäää pikkasen maalia noissa tykkiluukuissa sekä kaiteiden tolpissa tuomaan pikkaisen piristystä mielestäni muutoin olisi laivasta tullut aika synkän näköinen. Ja sovittelin sarjan mukana tulleita aivan liian isoja kannelle asennettavia tykkejä tai oikeastaan niitä"lavetteja" minkä päällä tykki lepää, Ja hain pikkaisen tietoja 1600-luvun laivoissa käytössä olleiden tykkien ulkonäöstä, ja eihän ne olleeet alkuunkaan samannäköisiä kuin…
Laudoitus urakka valmis, ja selvisin omasta mielestä aika hyvin vaikkakin meinas olla ongelmia saada noi melkeen 2mm, paksut mahonkirimat taipumaan jyrkän keulan muotoon, onneksi kuitenkin rimojen paksuus antoi mahdollisuuden rankemmalle hionnalle. Aika suuret värierot noissa rimoissa ja kamera tehostaa vielä lisää.
Lisälaidat laitettu paikoilleen, ovat sarjan mukana tulleet 3mm vaneria. Liimasin keulan kaariin balsalevystä leikatuttuja suikaleita, jotka sitten hioin keulan muotoon, on huomattavasti helpompi tehdä tuo runkoludoitus, kun on liimapintaa huomattavasti enemmän ja kylkilaudat saa asennettua tiiviimmin toisia vasten, lopputulos on että keulan laudoitus ei "pykällä" niin hirveesti ja pääsee vähemmällä hionnalla.
Runkokaaret ja kannet liimattu paikoilleen ja laudoitettu, lautojen väliin asennettu mustaa lankaa, ja naulat tehty lyijykynän kärjellä, painamalla pienet pisteet. Kannet kevyesti hiottu ja lakattu ohennetulla venelakalla 50/50.Laipioiden etuseinät paneloitu mahonkirimoilla lomittain("clinker-built").
Valeköli kiinnitetty alustaan suoruuden varmistamiseksi, muutamalla rakennuskulmalla. Runkokaaret, kansi, ja mastojen tuet odottavat paikoilleen asennusta. Ei ole koolla pilattu, rungon pituus 43cm, tästä se lähtee liikkeelle
Piirustukset,kasa rimoja ja luvattoman paljon valumetalliosia etenkin märssykorit harmittaa ois saanu olla puiset, no täytyy yrittää korvata niin paljon osia kuin pystyy tekemällä ne itse puisena. Mielenkiintoinen pieni pränttiteksti laatikon kannessa:Fabricano en china-made in china. Elikkäs meinaako sitä että artesaanitkin ovat siirtäneet tuotantonsa ns. kolmansiin maihin halvempien tuotantokustannuksien takia, no hinta kuitenkin täällä pohjolassa aika kova kyseiselle sarjalle, karvan auki 200€.