Pienoismallit.net

Suomalainen Spitfire MkIa

Ltn Taisto Suomalaisen nimikko "Lentävä Kalakukko" syyskuussa 1940

Suomi- Group Build tekeleeni.
Tarkoitus oli kokeilla minulle perinteistä tapaa rakentaa malli eli Airfixin 1:72 lentokone maalattuna Humbrolilla ja kasattuna tuubiliimalla ilman mitään itse tai muiden valmistamia lisäosia. Antennilanka tuli kuitenkin lisättyä. Lisäksi rakentamiseen pitäisi riittää 10- vuotiaan kahden illan vapaa-aika jonka arvioin (ainakin 1970- luvulla) olevan noin 10 tuntia… Asiantuntijat voisivat kommentoida 2010- luvun tilannetta! Toki mallin laatua parantaa se että kokonaistyöaika koostui 15 min - 60 min jaksoista eli Humbrolikin ehti välillä kuivua. En laita arvostelua päälle, mutta kommentteja ottaisin mieluusti vastaan.

Historia

Sodan sytyttyä kaksi Hitlerin esikuntaupseeria näki mitä Puolan miehittämisestä lopulta seuraisi Saksalle. He päättivät pysäyttää Hitlerin suunnitelmat mutta kun kantti ei riittänyt vetämään liipaisinta, he luovuttivat salaa kaikki Norjan ja Ranskan sotaretken suunnitelmat briteille. Tietojen avulla Britannia ja Ranska murskasivat Saksan laivaston Norjan retkellä ja maavoimat Ranskassa ja Alankomaissa. Luftwaffe pidettiin maassa saatujen tietojen avulla suoritetulla laajalla ilmavoimien ja kommandojen yhteisoperaatiolla polttoainehuollon tuhoamiseksi. Saksassa syttyi kapina ja se taipui aselepoon 8. kesäkuuta 1940.

Stalin näki toukukuun 1940 lopulla Saksan alkaessa sortua tilaisuuden ottaa Itämeri hallintaansa miehittämällä Ruotsi ja Norja. Hän uskoi virheellisesti länsirintaman jumiutuvan samanlaiseksi asemasodaksi kuin 1914 eikä siksi pelännyt länsivaltojen väliintuloa. Hyökkäys eteni Suomen läpi Kemin tienoilta Kiirunaan asti. Samalla vahvat joukot sitoivat Suomen pääjoukot Joensuu-Virolahti seudulle. Vastoin odotuksia britit ja ranskalaiset avasivat toisen rintaman ja ruotsalaiset ja ranskalaiset joukot pysäyttivät hyökkäyksen. Samalla suomalais-englantilainen hyökkäysmuodostelma katkaisi puna-armeijan huollon Oulusta lähtevällä hyökkäyksellä. Venäläiset menettivät 12 divisioonaa kalustoineen.
Pelivuoro siirtyi briteille ja Winston Churchill näki tilaisuuden tuhota vihaamansa kommunismi. Britit päättivät suorittaa Suomen etelärannikolta maihinnousun Viroon ja edetä sieltä Leningradiin. Saksalaiset joutuivat samaan aikaan aselevon mukaisesti sitomaan joukkojensa rippeillä venäläisjoukkoja Puolassa ja suomalaiset hyökkäämällä Karjalan kannakselle. Maihinnousu oli suunniteltu syyskuun loppuun 1940. Sen valmisteluina aloitettiin operaatio Chastity Belt jossa brittien laivasto ja RAF estivät venäläisten pääsyn Kronstadtista merelle. Samalla operaatio Sorkkaraudassa suomalaiset Blenheim, Battle ja Hampden laivueet murjoivat Viron rannikkoa maihinnousun valmisteluna. Luonetjärveltä ja Malmilta toimivat RAF:n Wellington ja Stirling laivueet tuhosivat Leningradin seudun rautateitä ja sotilasteollisuutta.

Ilmavoimat saivat toukokuusta 1940 alkaen konelahjoituksia tälle ristiretkelle USA:sta, Italiasta, Japanista ja Britanniasta. Koneita oli enemmän kuin miehiä ja Ilmavoimat oli pakotettu ottamaan vastaan maahan tulvivia vapaaehtoisia pilotteja ympäri maailmaa. Miehiä tuli ainakin Etelä- ja Pohjois-Amerikasta, Etelä-Afrikasta, Japanista, Espanjasta ja Italiasta. Ilmavoimiin perustettiin lukuisia uusia laivueita, osa lähes kokonaan ulkomaalaisista miehistä.

Kommentit

Ompas komia Suomi-spitti! Kulahtaneisuudesta ja shakkiruudukosta plussaa. Kyllä olis ollut erittäin uskottava ilmestys suomen taivaalla.
Hieno suomi spitti, kaunis hakaristeilläkin. Maalaus on kulahtanut ehkä omaan makuun liikaakin mutta toteutus on taitava. Shakki kuviosta plussaa ja tarina hauska.
KimmoR 11.3.2010 17:50 Vastaa lainauksella
Tarinankertojana vedät jo vertoja Raimolle.. ;) Onhan konekin hyvin onnistunut.
Mainio vekotin,shakki ja matti noille ruudukoille, komeat vanhennuksetkin.Tykkään kovasti.
T.L. 11.3.2010 19:42 Vastaa lainauksella
Tuolla kuviolla tuli "tornitus".. :)
Pernax 11.3.2010 19:48 Vastaa lainauksella
Hyvä tarina ja siististi maalattu kone.
Meni ensin ihan täydestä. :) Vasta kommenteista katselin että ai onkos tämä "mitäjossia". Erittäin hieno, lentämisestä mitään tietämättömälle vielä uskottavakin malli.
No huh olipas harvinaisen uskottava ja hyvä tarina:) Lekohan on siistiä työtä, väritys sopii mukavasti ja rakennusjälki on hienoa ku ottaa koon huomioon. Sanoisin että näyttävä spitti.
Omaperäinen ja hyvin rakennettu malli. Mukava nähdä, että vaikka ei ole lähdetty rakentamaan täysin mielikuvituksen pohjalta, voi mallin saada silti näyttämään aivan joltain muulta kuin tyypilliseltä. Upeaa jälkeä =)
Operaatio Rubber Duck - jestas, että sai nauraa vedet silmissä! Aivan loistavaa tarinaa ja loistava Spitti. Tämän mallin kohdalla minulle tuli sellainen omituinen tunne, että olet käyttänyt referensseinä kuuluisan TK-kuvaajan, Kalle-Kaljami Harhaluoto-Puuntakasen sodanaikaisia harhakuvia - niihin minäkin usein turvaudun :-)
Kauhtunut on ulkoasu, mutta komeasti tehty.
Hyvin kirjoitettu tarina, johon lukisi miellellään jatkoakin. Myös malli on hienoa työtä ja toimii tekstin kuvituksena mainiosti.
Mahtava stoori ja hieno Spitti.Vai että puujalat palo saunan kiukaassa,naurattaa vieläkin.Kai tuota väritys kaaviota sinivalko kuvioin saa lainata ?Haluan samanlaisen Spitin omaan hyllyyn.
Raimo Leino kirjoitti:
Operaatio Rubber Duck - jestas, että sai nauraa vedet silmissä!
Niin tuo Chastity Belt vetääkin yleensä naaman vakavaksi…
Joni Lupunen kirjoitti:
Maalaus on kulahtanut ehkä omaan makuun liikaakin
Niin minustakin mutta kesällä -40 sota ja saunaillat söivät miehiä ja koneita rajusti;)
Opa Laitinen kirjoitti:
Mahtava stoori ja hieno Spitti.Vai että puujalat palo saunan kiukaassa,naurattaa vieläkin.Kai tuota väritys kaaviota sinivalko kuvioin saa lainata ?Haluan samanlaisen Spitin omaan hyllyyn.
Ei ole tekijänoikeusongelmaa, eikun rakentamaan. Eikös muuten kukaan tunnistanut että tällä brittien yhteysupseerilla oli kyllä oikeakin esikuva?
Teemu Siltanen kirjoitti:
Hyvin kirjoitettu tarina, johon lukisi miellellään jatkoakin.
No Neuvostoliittoahan ei enää ole :-O
Upeasti kulahtanut Spitti! Ja tarinakin taitaa olla puolen Euroopan toiveuni… Mitäköhän suomalaiset olisivat saaneetkaan aikaiseksi, jos olisi ollut aikanaan käytössä Spitfirejä? Ilmeisesti pohdittaisiin, että pitäisikö Suomen ja Kiinan välisiä rajamuodollisuuksia höllätä kaupallisista syistä.
kyllä on hieno spitfire.
Juke 29.6.2010 08:25 Vastaa lainauksella
Törkeen hieno!
hieno on, miltäköhän näyttäs hurricane tuollasessa ruudukossa?