Pienoismallit.net

Jatkatte tästä Juustilan suuntaan…

Kesäkuun alkupuoli -44

HUOM! 30.3 lisätty pari uutta kuvaa. Palautteen perusteella lisäsin dioraamaan hieman tavaraa, ja korjasin muutamia kohtia. Suurin lisäys on noin 1/3 latoa pellon nurkkaan. Korjasin myös sähköpylvään tuen vastaamaan paremmin todellisuutta, ja lisäsin metsänreunaan yhden pienen koivun. Mosurit saivat panostaskut.

Kaikissa kuvissa (kuten esim. ilmakuvassa) muutokset eivät ole näkyvissä.

Blogissa aiemmin esittelemäni Stugin ympärille valmistui tuskien jälkeen Venäjän suurhyökkäyksen alkuun ajoittuva dioraama.

Olisin erityisen kiitollinen rakentavasta kritiikistä, enkä pelästy suoriakaan sanoja.

Kommentit

Kerrassaan hieno dioraama, suomiaihe on aina hyvä. Omasta mielestäni puut ja kasvillisuus toteutettu huolella ja ovat aidon oloiset. Tien hiekka ja pikkukivet luovat aitoa tunnelmaa pölyisestä suomalaisesta metsätiestä.
Figuurit tuovat aina sitä inhimillisyyttä esiin ja tässä sitä on, voin kuvitella tunnelmaa tuohon.
Kai tämä osallistuu expoon minusta hienoin dioraama hetkeen.
Joni Lupunen kirjoitti:
Kerrassaan hieno dioraama, suomiaihe on aina hyvä. Omasta mielestäni puut ja kasvillisuus toteutettu huolella ja ovat aidon oloiset. Tien hiekka ja pikkukivet luovat aitoa tunnelmaa pölyisestä suomalaisesta metsätiestä.
Figuurit tuovat aina sitä inhimillisyyttä esiin ja tässä sitä on, voin kuvitella tunnelmaa tuohon.
Kai tämä osallistuu expoon minusta hienoin dioraama hetkeen.
Kiitokset Joni. Tarkoitus olisi tuoda tämä Expoon, mikäli vain saan jotenkin järjestettyä mallin paikalle.
Todella hienoa työtä! Joni kiteytti juurikin tuon pölyisen pikkutien tunnelman… toivotaan et saat tämän Expoon!

Muoks: Nyt vasta hokasin et tää on 1/72!!! =O
Minäkin luulin ensin 1:35 -skaalaiseksi… onpas kyllä hienoa jälkeä.
Pa 10.3.2010 06:44 Vastaa lainauksella
Todella upea näin pieneksi dioraamaksi.
Hemmetin hienoa jälkeä pienessä mittakaavassa. Maastosta tykkään eritoten, eikä kalustossakaan ole moittimista.
peukut ylös, mahtavaa jälkeä!
Mies on tuttu niin voidaan sanoa erityisen rumasti, tää on ihan p…;D No ei. Mainio oikeasti ja varsinkin skaalaan nähden toteutus on loistava. Pari juttua pisti silmään. Toi heinikon väri tossa aidatulla alueella on jotenkin ouduon vihreä osittain ja roikkuvat sähköjohdot on pikkasen turhan paksuja skaalaan nähden. Harmi ettei tätä nähty Tampeel livenä, mihinkää hyökkäysvaunujuhlille helsinkiin jaksa kukaan tulla.;)
Lyhyesti kommentoituna:Hienoa työtä, toimiva kokonaisuus, erityisesti luonto miellytti silmää.
Jos jostain pitää nipottaa niin sommittelu on ehkä vähän liian symmetrinen, mutta se on puhtaasti makuasia ja katsojan silmässä.
Terve,
onpas kyllä hieno dio. En näiden kuvien perusteella huomaa mitään moitittavaa. Itse olisin kaivannut lähinnä enemmän ukkoja täyttämään tienristeystä mutta makuasia:)
Hyvä dio, hyvin aseteltu osat suhteessa toisinsa. Ehkä muutama sentti pois reunoista. Erityisplussaa maaston korkeuseroista. Hieno!
Pekka N.
AKK 10.3.2010 09:19 Vastaa lainauksella
Loistavasti onnistunut pikkudioraama. Viikonmalli ainesta.
Hyvä Teemu, kyllä meidän kylällä osataan. Sait sitten vihdoin ton valmiiksi ja pirun hyvähän siitä tuli. Pitää tulla livenä pällistelemään!
Tommi
Huippuhieno!!
Hieno! Erityisesti tykkään maaston toteutuksesta. Erittäin aidon näköinen. Ajoneuvot ja ihmisetkin näyttävät kivoilta. Hieno suoritus!
Realistinen ja hyvin skaalanmukaisesti mallinnettu maasto. Piuhat saisivat tosiaan olla hiukan ohkaisemmat ja pellon vihreä sävy voisi ella enempi kallellaan keltaiseen.

Dioraama kaipaisi ehkä lisää figuureja ja/tai yhden ajoneuvon lisää… Maasto on aavistuksen suuri kaluston ja figuurien määrään nähden.

Esillepano on ensiluokkaista reunojen viilutuksineen…

Kokonaisuutena hyvä viimeistelty kokonaisuus!
Kiitokset kaikille kommenteista, tuli hyviä parannusehdotuksiakin!

Kuten monet sanoivat, tuo pellon vihreä väri on kaamea, täytyy yrittää tehdä sille jotain. Tyhjästä tilasta oli myös puhetta. Mietin jossain vaiheessa että risteyksessä voisi olla tulossa pari siviiliä vaikka lehmän kanssa vaunua vastaan, mutta sitten alusta alkoi puolestaan näyttää liiankin täydeltä. Voisi kokeilla lisätä vielä figuurin tai pari. Pistetään mietintään.

Sähkökaapeleiden paksuus on ongelma, tuo materiaali (kuparisäie) oli ohuinta piuhaa mitä löysin. Olisiko parempi jättää johdot kokonaan pois?

Tuurin Tommi ideoi että tästähän voisi tehdä pienoisrautateiden tyyliin moduuleilla laajennettavan. Itseäkin ajatus innosti, ja saattaa hyvinkin olla, että teen toisen saman kokoisen dioraaman, joka on liitettävissä tämän jatkoksi.
Tässä dioraamassa on tavoitettu hienosti suomalaisen 40-luvun tien ja maiseman tunnelma. Upea kokonaisuus ajoneuvoineen ja figuineen 1/72 mittakaavaan tehtynä.
Näyttää niin kiinnostavalta että pakko on kommentoida vaikken mitään uutta sanokaan. Hieno toteutus ja erityisesti minua miellyttää se, että maisema näyttää suomalaiselta.
Kritiikkinä on tosiaan tuo sommittelun tietty symmetria, tosin se häiritsee ainoastaan ylhäältä katsoessa mikä onkin luonnoton katselusuunta. Paitsi Il-2 pilotille? Muista suunnista otetuissa kuvissa sommittelu on mielestäni ok. Dioraaman "rajausta" olisi voinut tiukentaa muutaman sentin tiiviyden lisäämiseksi? Tavaraa on sinänsä sopivasti. Tai olisiko dioraaman keskipisteen siirto Sturmin oikeasta etukulmasta eteen ja oikealle parempi? Tulisi enemmän tietä menosuuntaan päin ja mainittu pelto pienenisi. No tällaisia kommentteja tyypiltä joka on viimeksi kyhännyt dioraaman 1980- luvulla…
Hieno on joka tapauksessa, parasta "Suomi- tunnelman" välittyminen myös maastosta.
JJ Hilska 10.3.2010 16:39 Vastaa lainauksella
Tunnelmaltaan tämä dioraama on aivan ensiluokkainen, toki tekojälkikin on hienoa. Erityisplussan saat tuosta tienviitasta. Vahva perustuminen historiaan on hatunnoston arvoista.
Jos nyt jotain pientä lisää voisi toivoa, niin dioraamaa voisi "suomalaistaa" vielä vaikka jollain amerikkalaisella henkilö/kuorma-autolla. No mistä 1/72 sellainen - siinähän se pulma.
JJ Hilska kirjoitti:
Jos nyt jotain pientä lisää voisi toivoa, niin dioraamaa voisi "suomalaistaa" vielä vaikka jollain amerikkalaisella henkilö/kuorma-autolla. No mistä 1/72 sellainen - siinähän se pulma.
Kuten tuossa aiemmin kerroin, on suunnitelmissa tehdä tähän dioraamaan toinenkin osa, joka liitetään tämän taakse. Siihen osaan olisi mahdollisesti tulossa Opel Bliz kuorma-auto, joka varmaan sopii myös suomalaiskalustoksi?
JJ Hilska 11.3.2010 14:04 Vastaa lainauksella
Teemu Siltanen kirjoitti:
Kuten tuossa aiemmin kerroin, on suunnitelmissa tehdä tähän dioraamaan toinenkin osa, joka liitetään tämän taakse. Siihen osaan olisi mahdollisesti tulossa Opel Bliz kuorma-auto, joka varmaan sopii myös suomalaiskalustoksi?
Sopiihan se ihan hyvin. Tässä tapauksessa voisi ehkä Blitzistä tehdä siviiliversion. Tässä keskustelussa on sitä aihetta vähän käyty läpi; Blitz
Hieno dioraama pikku mittakaavaan.
Ainoa mikä häiritsee on tyhjä tila tiellä ja pellolla. Periaatteessa asetelma olisi mahtunut puolet pienempään alustaan hieman poikittain. (sanoo tyyppi jolta aina leviää alusta käsiin)
Pellon vihreä voisi olla vähän vaaleamman/kirkkaamman vihreä. Kyseessähän on kesäkuun tuoreet heinäpellot:) Ehkä puiden alla voisi olla muutama ohuempi puska?
Lisää tälläisiä!
Tuo pellon tyhä tila ja sen väri on häirinnyt itseänikin. Olen ajatellut kokeilla miltä siinä näyttäisi lehmä tai pari, silläkin uhalla että ne saattavat syödä asetelman uskottavuutta. Väriä ainakin yritän säätää vielä johonkin suuntaan. Voisi myös testata lisätä muutaman figuurin kävelemään vaunun edelle ja katsoa miltä näyttää.
JJ Hilska 15.3.2010 12:55 Vastaa lainauksella
Joo, nuo lehmät kyllä voisivat syödä dioraaman todenmukaisuutta. Suurhyökkäyksen jaloista karja taisi olla evakuoitu ja toki karkulaislehmiä jossain kai harhaili, mutta lehmät laitumella toisi vahvasti asemasodan tuntua, kun tässä pitäisi olla ihan toinen meininki.
Näin minäkin ajattelin, lehmät tekisivät tunnelmasta liiankin rauhallisen. Aivan alkuperäinen ajatus oli että pellon kulmassa olisi ladon nurkka. Siksi pellosta tulikin noin suuri. Taidan kuitenkin palata siihen alkuperäisideaan, ja värkätä sen ladon…
Ei siellä kulmilla varmaan mitään lehmiä rauhassa märehtinyt. Retkuun menin minäkin. Luulin ensin 1/35 tai 1/48! Vaikka kui kasselee, ei sanomista löydy. On vaan pirun hienosti toteutettu toi maastokin eikä malleissa ja ukoissa ole moitteen sijaa. Ainut asia on se , että olisi voinut olla joitain yksityiskohtia lähikuvana, mutta noinhan noita dioja kassellaan, sillä normaalisilmällä. Niin, ehken litkutusta maastoon enempi?! Makuasia, kun on tuota pölyäkin! Tosin valokuva ei kerro aina live-totuutta. Voi vain kuvitella, miten hienolta toi näyttää livenä! Great!!
Kiitokset taas kommenteista. Taidan palautteen perusteella vielä vähän hypistellä tuota ennen Expoa.
Hieno dioraama suomen kohtalon hetkestä.Pikku skaalan työksi loistavavasti toteutettu, lintu on mukava yksityiskohta. Hyvin oot saanut kahlittua tommoista sotaisaa fiilistä, puut ja ympäristö tehty nätisti ja huolella. Minun silmään hyvinki toimiva kokonaisuus. Alusta viitseliäästi viimeistelty:)
Terv:jarno
Pernax 17.3.2010 23:12 Vastaa lainauksella
Todella siististi toteutettu dio. Muutama päivä sitten vilkaisin nopeasti ja silloin menin vipuun ja oletin skaalaksi 1/35, mutta vasta äsken huomasin muiden kommenteista tuon oikean skaalan. Tiet on todellakin siististi tehty, tulee tosiaan mieleen maaseudun hiekkatiet. Johdot tosiaankin ehkä hiukan liian paksut, oikeastaan siinä omasta puolestani moitittavat asiat. Minun silmään ei oikeastaan tuo dion koko pistä silmään, sillä siinä on kuitenkin monia hienoja yksityiskohtia. Piti oikein etsimällä etsiä tuo jarnon mainitsema lintu. Jos vinkkejä kaipaat niin olisikos yksi figu lisää viittomaan tuonne alaspäin johtavalle tielle sopiva ja ehkä tuohon sähköpaalun juurelle puskaa kaipaisi, mutta itse en tuolle pellolle mitään laittaisi.
tosi hieno
Annetaan nyt järisyttävää kritiikkiä: sähköpylvään pönkkä (tukipuu) on liian lyhyt ja väärässä kulmassa orteen nähden. Pönkkä ylettyi jo 20-luvulta lähtien joko pylvään huippuun saakka tai välittömästi orren alapuolelle. Sota-aikana ja sotaa ennen rakennuksille vedettiin yleesä vain valovirta (kaksi johtoa) ja ne olivat ohutta tavaraa. Nelijohtiminen (kutentässä) oli keskijännitteen käytössä ollut linja-muoto (eli linja syötti muuntamoita) joten nämä sähköjohtimet ovat ihan sopivan vahvuisia siihen käyttöön. Pönkkä laitetaan aina linjamutkan sisäpuolelle, samaan suuntaan orren kanssa -> uusi pönkkä ja laita orsi samaan kulmaan pönkän kanssa, niin ei ole enää kellään valittamista sen suhteen.
Muuten lo-istavaa työtä.
Kiitos Tapio hyvistä neuvoista koskien sähköpylvästä. Nykäisin tolpan jo irti, ja teen siihen muutoksia, jotta vastaisi enemmän todellisuutta.

Muitakin muutoksia on vielä tulossa. Ladon harjakaisia vietettiin tänään, ja ainakin yhden figuurin taidan vielä lisätä.
Mihin meinaat ladon saada mahtumaan? Tullee ilmeisesti tuohon nurmitetulle alueelle… odotamme mielenkiinnolla lopputulosta
Eihän koko latoa tarvitse alustalle tunkea. Kulma riittää…
Lato, tai oikeastaan 1/3 latoa, tulee aivan tuon pellon ulommaiseen nurkkaan.
Upea on dioraama kyllä. Mittakaavan pienuus hämmästyttää, sillä tuo näyttää äkkiseltään isommalta. :)
Nyt tuo aakkonen miellyttää sähkömiehen silmää. Ja ladon myötä koko dion ilme parani. Nyt jos vois muuttaa arvosanaa, antaisin täyden kympin nollasta vitoseen asteikolla :-)
No jopas jotakin…Uusissa kuvissa on paremmat (lämpimät) värisävyt ja ladon myötä yleisilme parani huomattavasti. Muuttui kertalaakista kolmepuolikkaasta neljäpuolikkaaseen :-)

Lato on sitäpaitsi onnistunut upeasti! Hyvä idea jättää auki toiselta puolelta.

Heinän väri näyttää nyt oikealta. Ehkä syö realismia, mutta jokin elikko sopisi vielä syömään heinää tohon ladon ja aidan väliiin…
Kiitos. Kokeilin erilaista valaistusta näitä kuvia ottaessa, enkä muokannut sävyjä enää kuvankäsittelyssä mitenkään. Värit ovat omastakin mielestä paremmat. Ladon auki jättäminen on vähän kaksipiippuinen juttu. Valkoista tuastaa vasten lato näyttää hieman irralliselta koska valkoinen pääsee paistamaan oviaukon ja seinien raoista läpi. Tummalla taustalla toimii paremmin.

Pellolla möllötti jo yhdessä vaiheessa lehmä, mutta mielestäni kantturan läsnäolo teki dion tunnelmasta hieman liian rauhanomaisen. Eiköhän elikot oltu jo evakuoitu kauemmas etulinjasta tuossa vaiheessa. :)
Vaivan arvoista tuunausta! Lato sopii hyvin paikalleen, ja uusissa kuvissa värisävytkin ovat enemmän alkukesään sopivat.
mistä teit alustan?
Uretaanilevystä.
ok, ja onko hiekka oikeaa vai mistä teit?
Uretaanilevy on päällystetty seinäkitillä ja maalattu sen jälkeen kauttaaltaan vaalean ruskealla. Maalin kuivuttua tieosuudelle on sivelty ohennettua Erikeeperiä, jonkä päälle on siroteltu seulottua hienoa hiekkaa. Kuivumisen jälkeen ylimääräinen hiekka on ravisteltu pois. Myöhemmin pintaa on sävytelty muutamalla eri sävyisellä pastellijauheella. Metsän pohjassa on hiekkaa, paria erilaista ruohosirotetta, pieniä juuria ja kiviä yms.
ok nyt tuli selväks :D