Pienoismallit.net

Krauss&Maffei Feldwerkstatt

Konversio Tamiyan sarjasta

Malli on tosiaankin Tamiyan sarjasta Sd.Kfz.7 jota aloin muokkaamaan joskus 90-luvun lopulla. Nosturi on Azimuthin tuotantoa ja telat/pyörästöt Modelkastenilta. Pisteosia miljoonalaatikosta ja paljon omavalmistetta.

Eli aparaatin kyhääminen alkoi alkuperäisen mallin silppuamisella ja lavarakenteiden suunnittelulla. En muista enää, mistä älynväläys tuli, mutta siitä sitten aloin tekemään.
Alkuperäinen matkustamo/kori katkaistiin etupenkin takaa ja korvattiin lavalla. Samalla jatkoin runkoa aavistuksen. Ajokin keulaan rakensin "työstason" ja vinssijärjestelmän. Lavalle tuli tunkit, pyöräkiilat, kaasupullot ja työkalulaatikko. Toki lavan takalaitan toimii tikkaat.

Lava on tehty jostain ps-muovisesta "kattopelti"-levystä, laidat puurimasta ja alumiinista, työkalulaatikko on puusta. Tikkaat on puurimaa ja jokainen puola on erikseen sorvattu.

Projetki valmistui loppukokoonpano/detaljointi/maalausvaiheeseen joskus vuosituhannen taitteessa ja jäi sille tielleen kunnes tammikuussa 2010 otin taas työn alle. Alkuperäiset ideat olen jo unohtanut ja täytyikin sitten hieman soveltaa osin detaljoinnin ja kokoonpanon kanssa. Malli kuitenkin valmistui melko nopeasti, kun otin riuskan otteen tekemiseen.

Yritin kovin miettiä, miten saisin muuten kovin tylsänoloiseen malliin hieman elämää, joten päätin sijoittaa lavalle (alkuperäisestä suunnitelmasta poiketen) figuurin ja lisää irtosälää.
Kaasupullon letku vedettynä lavan yli työpisteeseen, jossa Albert ihmettelee telaketjun pätkää. Mitä lie kaveri säheltänyt, kun oman laitteen telapyörä roikkuu nosturissa, ilman ulompaa kumirengasta ja todellakin omaa telaa muutama lenkki lavalla. Jotain täytyy oikesti olla pielessä, kun on vääntörautaa ja isoa lekaa kaivettu normaalin työkalupakin rinnalle. Tässä siis elävöitys lyhykäisyydessään.
Viimeisenä lisänä tein vielä pressun ohjaamon taakse korikotelon päälle. Osin mausteeksi, osin peittämään pari virhettä, jotka olin tehnyt silloin 10 vuotta sitten ennen maalausta. Pois silmistä, pois mielestä! ;)

Figuuri on muistaakseni Tamiyan sarjasta, jossa kaiffarit ihmettelee tigerin konehuonetta. Tunkit on jostain vanhoista sarjoista yli jääneitä osia.

Malli on maalattu itse sävytetyillä Humroblin maaleilla ja kura on toteutettu sekoittamalla puuliimaa, vettä ja piipalloja. Siitä sivelyt ja lopuksi uitin kuransävyistä maalia kurakokkareisiin.
Laitteeseen tehty normaalit wahsit ja kuivasivelyt. Konepellin sateenhuuhtoma pölykura syntyi vahingossa, mutta tulos oli hyvä. Vaihdekepin kanssa olen tapellut, kun se pirulainen katkesi jossain rakennusvaiheessa, enkä tahdo saa sitä pysymään paikoillaan. Täytynee varmaan tehdä pieniä ihmeitä sille, tai jättää kokonaan pois.

Nyt laite on suhteellisen edustuskuntoinen, kun vaan olis vitriini!

Lisää kuvia osoitteessa:
s197.photobucket.com/albums/aa28/caideman/Krauss%20Maffei/

Kommentit

Onpas upea ajoneuvo, mukavaa kun näkee muutakin WW II kalustoa kuin pelkkiä panssareita.
Kannattaisi kuvata esim. kartonki taustalla, nuo maalipurkit vähän häiritsevät taustalla vaikka pajaan kuuluvatkin.
Juu ei olis kunnolliset yleiskuvat taustapahvin kans pahitteeksi, ei nykyisetkään huonoja ole mutta nyt tuo upea malli hukkuu taustan sekaan. Ja lisää nuita detaljikuvia kun näkyy kuvaaminen olevan hanskassa ;)
Tarvii joskus ottaa paremmat kuvat… noi kaikki on otettu kännykällä rakentelun ohessa. =D Mut jos nyt ensialkuun kelpaa?
Lauri K. 8.3.2010 01:32 Vastaa lainauksella
Tämä on todella hieno!
Lavalle olisin ehkä kaivannut hieman enemmän käytön jälkiä, mutta muuten rakennus- ja maalausjälki on upeaa. Työn tarkkuus tulee esille erityisesti tuossa telapyörästöstä otetussa lähikuvassa.
Olen samaa mieltä näin jälkeenpäin kun sitä katselee… Mut voihan tuonne töhriä vielä kaikkea. Mutta jos laite ei olekaan ollut vielä kauaa palveluksessa ja on siksi hyväkuntoinen? ;)
Lauri K. 8.3.2010 04:48 Vastaa lainauksella
Niin, voihan se toki olla niinkin mutta mielestäni laitteen muuhun likaisuuteen nähden myös lavalle olisi voinut kulkeutua siellä ramppaavan väen kengistä hieman enemmän ryönää. Makuasioitahan nämä ovat, tämä on joka tapauksessa todella hieno näinkin :)
Mielenkiintoinen yhdistelmä. Ja hyvin toteutettu. Löysitkö lähteitä vai teitkö ihan omasta päästä? KM:ää en ole ennen nähnyt nosturin alustana.
Ihan omaa luovaa ajatusta… Ei ole mitään esikuvaa. Mistäs sitä koskaan tietää, mitä pojilla on aikanaan ollut?
Totta. Kaikenlaisista on kuvia näkynyt ja mielenkiintoisimmat ovat varmastikin jääneet kuvaamatta. Nosturipuolella erityisesti oli monenmoista härveliä. Omien ja vallattujen sotakalustojen yhdistelyä sekä siviilipuolen kalustoa. Teollisuuden ja rautateiden nostokalusto oli vähintäänkin…mielenkiintoista.
No kertakaikkiaan! Suorastaan järjetön määrä hienosti kasattuja ja maalattuja/vanhennettuja yksityiskohtia! Tuli muistutus pisteistä, mutta minusta toi ansaitsee täydet. Nämähän on kuitenkin makuasioita ja tässä nyt perustelen kantani. Great!! Kuvat siis kännykällä? No johan! On varmaan ns.veikeämpi känny sinulla!?