Pienoismallit.net

Sikorsky "Ilja Murometš"

Ensimmäinen nelimoottorinen

Historiaa: Igor Sikorskyn suunnittelema Ilja Murometš oli maailman ensinmäinen nelimoottorinen pommikone, joka suoritti ensilentonsa v.1913. Koneita rakennettiin eri tietolähteistä riippuen 80-100 kpl välille. Ominaista niille oli, että lähes jokainen oli enemmän tai vähemmän originelli yksilö. Oli käytössä erilaisia moottorivaihtoehtoja, nokkamalleja, pyrstöjä ja tukijärjestelmiä. Koneet osallistuivat I MS:ään varsin hyvällä tuurilla, sillä vain yksi tiedetään suoranaisesti menetetyn saksalaisten hävittäjien alasampumana ja sekin ehti tuhota kolme saksalaista ennen putoamistaan. Suurin osa särkyi lento-onnettomuuksissa ja itse tuhottuina kentille saksalaisten nopean etenemisen takia ennen Brest-Litovskin rauhaa alkuvuonna 1918. Venäjän sisällissodan aikana 1918-22 ainakin punailmavoimilla oli käytössään joitakin Murometšejä ja siitäkin selvinneillä yksilöillä harjoitettiin matkustajaliikennettä niin, että viimeinen kone lensi v.1923.
Malli ja rakentaminen: Ostin tämän Alangerin mallin Tallinnan nuorisokeskus "Kullon" pienoismallikaupasta helmikuussa 2007. Rakentaminen kesti 14 kuukautta marraskuusta 2008- tammikuuhun 2010, joskin en ollut sen kimpussa mitenkään intensiivisesti. Ennen takilointiurakan alkua taisi olla ainakin kolmen kuukauden tauko, jolloin en malliin edes paljon vilkaissut. Malli oli tähänastisista viritelmistäni purseiden maailmanennätys. Lähes kaikki runkoa ja siipiä pienenmät osat sai ensin kaivaa irti valurankojen purseista ja sitten vielä erikseen viimeistellä käyttökelpoisiksi. Rakennusohjeet olisivat saaneet olla tarkemmatkin, sillä useasti piti sovitella ja pähkäillä osien kanssa, miten päin ne lopulta parhaiten paikoilleen istuivat. Itse Alangerin käyttämä muovilaatu tarttui Revellin liimalla kivuttomasti ja melko nopeasti, mikä esimerkiksi helpotti huomattavasti siipitukien asennusta. Ohjaamon oik.puoleinen ikkuna oli täysin torso ja se piti itse tehdä läpinäkyvästä muovilevystä. Takilointiin käytin 0,10 mm pilkkisiimaa. Porasin sormiporalla (0,30mm) kaikkiaan 269 läpivientireikää tarvittaviin paikkoihin. Kahden eri pisteen välillä kulkee 172 lankaa. Niiden liimaukseen käytin pikaliimaa. Tässä projektissa opin lopullisesti, että vaikka pikaliima tarttuu nopeasti, niin liimaus todella varmasti kestää vasta seuraavana päivänä. Vedin aina muutaman langan päivässä. Se homma ei ole hoppumiehille tarkoitettu vaan valmista syntyy vähitellen. Maaleista kuvien yhteydessä.
En tuntenut kuluttaneeni aikaa mallin kimpussa turhaan, sillä se sitten voitti 6.3.2010 Tampereen Pienoismallipäivillä luokkansa 1/70 ja pienemmät lentokoneet ennen vuotta 1945.
En suosittele mallia aivan aloittelijoille enkä lyhytpinnaisille.

Kommentit

Bravo Kauko! Kärsivällisyys palkittiin. Olen odotellutkin tätä konettasi esiteltäväksi jo pitempään. Uskoin jo sun hylänneen sen. Mutta hienosti olet saanut sen kasaan. Takilointi on ollut suur urakka, mutta hyvin tehty on se.
Tulipa siitä hieno osaavissa käsissä, mulla tuo jäi kesken joskus 10 vuotta sitten ja raato päätyi erilaisten mallailutekniikoiden kokeilualustaksi. Toivottavasti tuon pääsee näkemään luonnossa.
Tämä lienee sama rakennussarja mitä myös ICM on pakannut. Meitsilläkin maannut liki 10 vuotta kaapissa. En ole uskaltanut talkoisiin ryhtyä!

Oli vaikuttava ilmestys paikanpäällä nähtynä ja työn sankarin mitalin arvoinen suoritus. Pikaliima pikkuisen kiilteli siellä täällä takiloinnin jäljiltä siimojen tyvessä. Ne kannattaa vielä lakata piiloon.

t. Mikko
Himpura soikoon,nyt takilointimestari täräytti pommin poikineen? Onpa upea pommari ,yksi hienoimpia mallejasi ja vielä Alangerista tehty.Itse juuri tuskailin 3 viikkoa Alagerin Mig kolmosen kimpussa ja tuskaa oli lopputuloskin,mutta kasattu,ilmestyy aikanaan.Tämä kilpailee vahvasti jopa viikon mallitittelistä ,en vaan saa antaa niin hyviä staroja ansaitsemallesi mallille.
Voi hyvät hyssykät sentään mikä hirviö. Malli siis on aivan upea, takilointiurakkaa en jaksa edes kuvitella. Kyllä Kauko sitkeys on palkittu komealla tavalla.
On aikamoinen nakkihimmeli. Ei voi entistä lentäjää rohkeuden puutteesta syyttää. :D Onneksi olkoon voitosta, näyttäisi olevan ykkössijansa arvoinen. :)
Oikeaan osoitteeseen on palkinto mennyt.