Pienoismallit.net

4,5L Lago-Talbot

(Jokin aika sitten valmistunut joo, mutta nyt vasta älysin vinkistä merkata tämän valmiiksi)

Smerin uudelleenpakkaus 1950-luvun Merit-mallista. Jonkinlaista moottorinaihiota löytyy, Hellerin parempaan versioon verrattuna detaljia on hyvin vähän. Mm. sylinterikansien tekstit ja ohjaamoon työntyvä vaihdelaatikko puuttuvat, pinnapyöriä kuvaamassa on läpinäkyvät kiekot. Mutta hintaa oli 6,50 euroa!
Tavoitteena on kuvata autoa jolla Grignard voitti Pariisin GP:n vuonna 1950. Tämä yksilö on sittemmin restauroitu samaisen kisan kuosiin, ja Bonhamin huutokaupan sivuilta sain siitä hyviä referenssikuvia. Muina lähdeteoksina mm. Cars in Profile n:o 2-vihkonen ja Pomeroyn Grand Prix car volume 2. Yritän lisätä malliin mahdollisimman paljon yksityiskohtia.
Ensitöikseni teetin Fireballilla siirtokuvat. Motor Racing Miniaturesilta tilasin reilulla kympillä hienosti detaljoidut fotoetsi/hartsi Stromberg-kaasarit. Muuten luulen ettei lisähankintoja tarvita, joitain pinnapyöräsettejä kaapistani löytyy. Oikeanlaisia kumisia renkaita ei meinaa löytyä. Kokeilen maalata mallin hyvin oikeankokoisilta näyttävät muovirenkaat. Josko osaisin tehdä ristikkokuvion niiden pintaan, vaikka kuumennetulla verkolla?

merkinnät

Hätäisesti päivitetty blogini on tavoittanut nykytilanteen: Talbot Lago on 10 kuukauden rakentelun jälkeen valmis. Välissä oli tosin monta kuukautta keskittymistä ura-autoharrastukseen. Lopputulokseen voi olla ihan tyytyväinen, onhan tässäkin toki rupiset, tahraiset ja vinot kohtansa.
Pyörät pinnasin itse, ohjaamoonkin joutui tekemään lähes kaiken itte.
Merit/Smerin moottori on hyvin pelkistetty. Lisäsin niin paljon kuin osasin ja viitsin. (Olen laiminlyönyt blogittelun pitkäksi aikaa joten lisään loput työvaiheet aika nopeassa tahdissa)
Edellisestä merkinnästä on pitkä aika, koska valmistelin tällä välin kaikki metallisävyisiksi tulevat osat, mm. käsin pinnoitetut pyörät, ja väritin Alcladilla. Nyt olen viimein päässyt jatkamaan kasaamista. Sekoitin vanhojen valokuvien perusteella Lago Talbotin värin Tamiyan akryyleistä. X14 Sky Blue, seassa jonkin verran valkoista ja keltaista. Bonhamin huutokauppaamana tämä autoyksilö on entisöity tumman siniseksi, en näe vanhoista valokuvista mitään tukea tälle. Tämä vaalea sininen oli sen sijaan yleisessä käytössä. Yritin tehdä etupyöristä kääntyvät, ja lisätä niiden ripustukseen detaljeja. Seuraavaksi jatkan konehuoneessa.
Ajattelin tällä kertaa koota ja maalata korin ensin. Kun operoi niittirivien, paneelisaumojen ja rungonpuolikkaiden kanssa, oli kuin lentsikkamallia kasaisi. Meritin malli näyttää olevan ihan asiallisesti muotoiltu, ja moni niittikin on oikealla paikallaan. Hirveän tarkasti en viitsinyt käydä mittailemaan, etenen nyt karvan verran kevytmielisemmin kuin Lotus 29 kanssa. Tätä vaihetta olen tehnyt neljänä iltana. Lisätietoa kuvateksteissä.
Tein siirtokuvat tähän (ja samalla yhteen tulevaan) malliin Inkscapella. Kilpailunumerot, mittaritaulut ja muuta pientä ohjaamoon, nokan logo ja kylkeen tuleva hopeinen Lago Record-teksti, jonka toteuttaminen muuten olisi ollut melkoinen temppu. Mittareiden nappaaminen valokuvista ja vääntely siistiin ympyrämuotoon tapahtui Photoshop Elementsissä. Lago Record-tekstin tein vektoreina valokuvan päälle, aika työlästä kun en ole touhuun perehtynyt. Kylkiin tulevan kuskin ja auton esittelytekstin tein pyöreäpäisellä ilmaisfontilla, jonka muutin poluiksi ja vääntelin paremmin esikuvaa muistuttavaan muotoon. Kaikkea tein varmuuden varalta tuplaten…