Pienoismallit.net

Short Sunderland III

Pohjustuksena voi huonomuistiset ja uudet käyttäjät lukaista tuota ketjua: www.pienoismallit.net/keskustelut/1868_airfix-short-skaba/?total=146&offset=0

Malli rakennettu ketjussa mainittujen sääntöjen ja rajoitusten puitteissa. Tämä on aloitettu siis vuoden 2007 lopussa ja nyt talvilomaviikolla runnoin valmiiksi. Muutamassa päivässä tehtynä ja pari vuotta siirrelty pöydällä pois muiden tieltä.

En ole aiemmin lentokoneita rakentanut (sitten junnuvuosien, niitä ei lasketa) joten en edes yrittänyt liikaa tämän kanssa. Siipien ja rungon väliset saumat kittasin päältäpäin, sekin oli niin työlästä ja tuskaista että alapuolet jätin suosiolla kittaamatta. Ei nuo päälipuoletkaan nätit ole, mutta ei motivaatio riittänyt parempaan. Osin vaikutti myös se, että tarkoituksena oli rakentaa "old school" -tyylillä, joten oikaisin muutamassa kohdassa. Väreistä valkoinen, musta ja alaosan harmaa on ohjeiden mukaiset, naamiokuviointi on maalattu epämääräisillä sävyillä, mitkä nyt sattui silmää miellyttämään. Kaikkia purkkeja kun ei voi olla hyllyssä. Humbrolin mattalakka päällä, sekin jo aikansa elänyttä niin joutui pariin kertaan lakkaamaan. Eikä tuo nyt ihan tasainen mattapinta ole vieläkään.

Kylkien decaleissa sattui pieni merkkausvirhe nuoteissa, toisen puolen decali on yhtä panelirajaa alempana kuin toinen. Ylempänä oleva on mielestäni paremmin oikealla paikallaan. Huomasin virheen sen verran myöhäisessä vaiheessa, että katsoin paremmaksi antaa asian olla. Samoin toinen pyrstön sini-puna -decaleista (mikälie merkki) tuhoutui lakkauksen aikana. Eli irtosi siis. Sijainen sudittu käsivaralta siveltimellä, sävyt ei ihan sattunut, mutta melko lähelle. Kaikki muutkin on maalattu käsivaralta, en vaivautunut teippailemaan tai muutenkaan maskailemaan mitään.

Pääsääntöisesti hyvin suoraviivaista ja ajattelematonta rakentamista. Ainoastaan decalien kanssa kikkailin sen verran että laitoin lätäkön Johnsonia decalien alle. Liekö ollut mitään hyötyä, ei tuo mitään haitannutkaan.

Ei tästä leko-rakentamisesta nyt mitään sen suurempia traumoja jäänyt, mutta näistä kun ei ymmärrä sitäkään vähää mitä autoista ja moottoripyöristä, niin jäävät ehkä vähän vähemmälle huomiolle meikäläisellä. Palaute silti tervetullutta.

Kommentit

Tykkään tästä kaunis lentävä valas. Omaan silmään maalisävyissä ei ole mitään vikaa ja vanhan ajan tyliilillä rakennettu hieno tyylikäs kone.
Vehjehän on kuin suoraan jostain vanhasta Airfix-kuvastosta. Nostalginen! Rakentamiseen sinänsä en osaa kommentoida. Tämän näköistä tulee, kun rakentaa ym. menetelmillä. Ihan ok. Ehkä hieman vanhennusta olis voinu… Vai eikö olis saanut? Ihan hyvä näinkin.

Laite itsessään on vaikuttava ja on aina kuulunut itselläni kategoriaan " Vielä Minä Joskus Sen Rakennan". Voi, miten monta siihen mallia kuuluukaan…
Ei vanhennus tainnut varsinaisesti kiellettyjen listalla olla, mutta ellen ihan väärin ymmärtänyt senhetkistä ideologiaa tän "kimppakivan" tarkoituksesta, pyrittiin kaikenlainen "turhanpäiväinen" kikkailu minimioimaan. Itsekin tein käytännössä vain ja ainoastaan ohjeiden ja laatikosta löytyvien kuvien perusteella tämän maalausteeman. Kansikuvassa näkyi moottorikoteloiden etuosassa jotain valko-ruskeita alueita, joille kyllä vilkaisin googlen kuvahaulla vahvistusta, mutta kun ei heti löytynyt niin annoin niidenkin olla tuoltanaan.

Kuten totesin, niin en lentokoneista juurikaan mitään ymmärrä, niin vanhennus olisi ollut käytännössä hakuammuntaa. Pakokaasuvanat oisin hyvällä tuurilla osannut tehdä, muuten oisin ollut tod. näk. täysin hakoteillä. Enkä uskaltanut nettiin lähteä referenssejä etsimään, ei ois valmistunut vieläkään tuo kone ku napittasin näyttöpäätettä silmät ristissä edelleen :)
Ihan hienon koneen olet rakentanut ja varmaan aika isotöinen sarja kaikkineen.Mallailu saa olla mukavaakin ja hauskanpitoa,ei aina otsa kurtussa kyhäämistä.Varmaan on niinkin,että mallitkin paranee aikanaan ja lisää rakennellessa.Mukavaa jos näemme jatkossakin lentokoneitasi.
Tätä mallia katsellessa tulee nostalginen fiilis ja tässä käsittääkseni kiteytyy se asia, josta tässä harrastuksessa minun mielestäni pitäisi olla kyse - siis siitä, että harrastuksen pitäisi olla hauskaa.

Olisihan se kyllä mahtavaa jos jokin "Suuri & Kaunis", kuten esim. Tamiya, Hasegawa tai Trumpeter tekisi Sunderlandista päivitetyn muovimallisarjan 1/72 skaalassa, mutta taitaa olla turha toive.
[quote="Raimo Leino
Olisihan se kyllä mahtavaa jos jokin "Suuri & Kaunis", kuten esim. Tamiya, Hasegawa tai Trumpeter tekisi Sunderlandista päivitetyn muovimallisarjan 1/72 skaalassa, mutta taitaa olla turha toive.
[/quote]
Muistankohan oikein?! Väitän että ei niin suuri ja kaunis, mutta työläs MPM/Special hobby toisi tänä vuonna 1/72Sunderlandin markkinoille… Voi olla että se oli vain lupaus..

Oli miten oli,tämä Sundeland näyttää rakentuneen ihan perinteiseen 60/70-luku tekniikoin ja asiallisesti..
Patler Brittoni kirjoitti:
Muistankohan oikein?! Väitän että ei niin suuri ja kaunis, mutta työläs MPM/Special hobby toisi tänä vuonna 1/72Sunderlandin markkinoille… Voi olla että se oli vain lupaus..
Tiedossa siis tuskallista istumista hiontapölypilven keskellä - ja tukan jomotusta, kun mikroskooppisen pienet fotoetsiosat singahtelevat sieraimiin, silmiin ja verhoihin. Ääh :-(
Ma 6.3.2010 12:03 Vastaa lainauksella
Huoh.

Tulee mieleen aikoinaan saman mallin rakennus ja maalaus.
Hienoa työtä.
Kiitosta palautteista.

Osiahan sarjassa ei ole paljoakaan, mutta jos tästä olisi tehnyt "nykyvaatimusten" mukaisen, niin ei tämä olisi varmasti vieläkään kasassa. Tuskin olisin edes hankkinutkaan koko sarjaa. Eli kyllä tämä suuritöinen on, jos hyvän haluaa. Minut tässä hommassa pelasti tuo käsite "old school", vaikka henk. koht. en ole 60-70 lukuja kokenutkaan, 80-luvustakin muistikuvat hyvin hämäriä. Joten sovelsin näkemääni (tuttujen ja sukulaisten aikoinaan kyhäämiä lentokoneita) ja omia junnuaikojen rakentelutottumuksiani. Ei mulla ollut mitään referenssejä tai muitakaan apuja kun jotain halvatun vesitaso-Heinkeliä kasailin ja maalalilin. Ai mikä mattalakka? Jaa pitääkö näitä maalatakin? Tää maalihan loppuu hetkessä. Oisko tätä voinut ohentaa? Ei tällä vesivärisiveltimellä maalaamisesta tuu mitään…

Nyt oli kuitenkin apuna (harmina) täältä luettu tieto ja vinkit joten pieni aavistus oli miten näitä lentokoneita kuuluisi rakennella ja miten näitä on saatettu rakentaa aikoinaan.

Mukava tätä oli tosiaan rakentaa, ainoa jarru oli nuo kittaukset varsinaisten siipien ja rungon välillä. Sitä kun ei olis lähtenyt tekemään alunperinkään, olisi tämä valmistunut jo aikoja sitten. Ehkä. Mutta on se nyt vähän ehkä nätimpi kun ne on kitattu (vaikkakin aika törkeää jälkeä). Vaikka tämä projekti saikin kimmokkeen tältä foorumilta, niin itselleni tämän(kin) rakensin, joten työn jälki on itselleni riittävä. Siveltimellä tuskin tällä harjoittelulla olisin parempaan tulokseen päässyt vaikka olisin nyhrännyt pidempäänkin. Mutta ei se mahdotonta ole, ainakaan näissä mattalakattavissa kalustoissa.
J Pokki 6.3.2010 14:28 Vastaa lainauksella
Olin jo ehtinyt unohtaa koko Sunderland-group-buildin ja tämä tuli iloisena yllätyksenä. Pistää miettimään, pystyisikö sitä itse sellaiseen itsekuriin, että saisi rakennettua jonkin junnuajan virityksistä ihan uudestaan suoraan laatikosta. Täytyypä ruveta miettimään sopivia ehdokkaita.
Marko Nykänen kirjoitti:
kun jotain halvatun vesitaso-Heinkeliä kasailin ja maalalilin.
Hmm. Miksei vaikkapa juuri tuo Matchboxin Heinkel He 115 josta itsellänikin on yhtä kultaiset muistot.