Pienoismallit.net

Hylätty Mini

Morris Mini peltotien reunassa

Tamiyan Ministä sattui katoamaan konepelti, joten siitä ajatus sitten lähti… Halusin kokeilla tehdä dioraaman ruostuneesta autonromusta. Taustaksi tuli sitten maaseudun pikkuhiekkatien reuna (mahdollisesti pihatien/peltotien reuna).

Autoa modasin sulattamalla lommoja kylkiin ja kattoon, sekä "dremelöimällä" ruosteensyömiä reikiä ja rosoa helmoihin ja lattiaan (ei näy tässä). Penkkeihin tein reikiä, joista tulee täytteet ja jouset ulos (ei näy tässä). Lisäksi muita pikkuosia on jätetty pois, tai kulutettu/hajotettu tarpeen mukaan. Moottoritilaan lisäilin tarvittavia johtoja, putkia jne.

Alusta on Finnfoamista ja askartelumassasta tehty. Ruohikko on askartelukaupasta "tekoruohoa". Kivet ovat luonnosta =).

Maalaus on pääasiassa tehty Biltema-kynällä Vallejon akryyleillä. Autoon tuli kerroksia "useita" =). Viimeistelyt pigmenteillä.

Päivitetty:
Lisäilin malliin hajonneet lasit ja maalailin tiivisteitä ym. pieniä osia uudelleen. Kaikki kuvat on mallin päivitetystä versiosta.

Kommentit

Aivan loistava. Tästä tykkään. Hieno että nähty vaivaa "raatoon".
Kiitoksia kovasti! =)
Todella upea. Jos olisit ratista vielä tehnyt sen näköisen että siitä olisi lohkeillu
pakeliitti plasia ja penkeistä jousituksen näkymään, niin ei aidosta eroittaisi.

T:Ari
Marko Paakkanen kirjoitti:
Aivan loistava. Tästä tykkään. Hieno että nähty vaivaa "raatoon".
kyllä on loistava hylky, ne ovat erittâin hastavaa saada kunnon romu ja ruosteinen,vaihtelu virkistäâ
Ari Mäkinen kirjoitti:
Todella upea. Jos olisit ratista vielä tehnyt sen näköisen että siitä olisi lohkeillu
pakeliitti plasia ja penkeistä jousituksen näkymään, niin ei aidosta eroittaisi.

T:Ari
Yritän ottaa sisustasta parempaa kuvaa, mutta kyllä sieltä penkit on "revitty" ja jouset ja kehikot näkyy =). Nopeusmittari roikkuu johdon varassa jne…
Erittäin onnistunut raato ja maisema. Ikäänsä nähden turhan ruostunut, olisi toiminut paremmin jos kulahtanutta alkuperäis väriä ois ollut siellä täällä vielä näkyvillä. Jokatapauksessa kokonaisuutena erittäin onnistunut ruostepinta ja yleisilme.:)
mahtava auto, vai pitäisikö sanoa "ruma romu":).

joo kyllä olet onnistunut hienosti.
Mikon kanssa samaa mieltä, jossain kohdissa olisi hyvä olla näkyvissä alkuperäistä maaliakin. Peltejä olisi voinut ruostutella myös joistain kohdista, kuten esim. tuon irronneen lampun ympriltä ja konehuoneen reunoilta.

Mutta kokonaistuutena oikein mukava malli ja onnistunut tunnelma. Myös sisusta on uskottavan näköinen. Lisää tällaisia automalleja!
On kyllä hieno draama! Mini näyttää juuri siltä kuin se olisi viihtynyt tuossa useamman kymmenen vuotta.
Äkkiä vilkaistuna kivannäköinen tunnelma ja maastokin on aika kivasti onnistunut. Mutta sitten autossa on ruosteessa paikkoja jotka eivät ruostu, eli alumiini vanteet kyllä hapettuvat mutta eivät ruskeiksi, lisäksi ainakin ratin kehä muovisena/nahkaisena pistää silmään. Mutta pienistä värivirheistä huolimatta tunnelma on kohdillaan.
Petri Huhtala kirjoitti:
Äkkiä vilkaistuna kivannäköinen tunnelma ja maastokin on aika kivasti onnistunut. Mutta sitten autossa on ruosteessa paikkoja jotka eivät ruostu, eli alumiini vanteet kyllä hapettuvat mutta eivät ruskeiksi, lisäksi ainakin ratin kehä muovisena/nahkaisena pistää silmään. Mutta pienistä värivirheistä huolimatta tunnelma on kohdillaan.
samoja huamasin kanssa ja Nopeusmittari roikkuu johdon varassa vähän jäykän näkösenä eikä luonnollisesti mutta muuten onnistunut raato.. jatka samaaan malliin
itelläkin on ministä dioraama jossa se on hajalla, kiva nähä että jotkut muutkin tekee näitä rikkinäisiä/ruostuneita autoja ja hyvä on :D
En varsinaisesti näistä mitään tiedä mutta jo tällaisen dioraaman kommentointi on minulta jo paljon tehty koska en ylensä näistä pidä mutta tässä on jo ideaa! Mielestäni upea minunkin mielestäni sitä coopperin alkuperäis väriä olisi voinut jossain olla. Jos auto on noin tasaisesti ruostunut joka paikasta niin luulisi siinä ehkä olevan enemmän reikiä ja puhki ruostuneita alueita. Mutta joka tapauksessa loistava!
Niko J 4.3.2010 16:58 Vastaa lainauksella
Hieno on. Luulin Referenssi kuvaksi. Sisusta on hyvin toteutettu.
luulin oletuskuvan perusteella että tämä on refenssi mutta asiaan.
ruoste on realististä ja tiedän että sen teko on haastavaa, kadonneet osat ja muut puutet ovat aitoja :)
Marate 4.3.2010 19:38 Vastaa lainauksella
Hieno malli. Joitakin muiden huomioita voisin allekirjoittaa, tosin en sitä, että alumiinivanteiden pitäisi olla muun värisiä, koska niitä ei todellisuudessa autossa enää olisi lainkaan ; )
no nyt mua alko kyllästyttää tää tietämättömyys, miten teet tommosta maastoa?
oikeastaan viimeinen silaus olisi siviili ihmettelemään tätä tai kanan pesiä auton sisälle.

mutta loistavasti toteutettu ja vanhennettu, tässä näkee ajan kuluneen
Sakari Kåla kirjoitti:
no nyt mua alko kyllästyttää tää tietämättömyys, miten teet tommosta maastoa?
Kokeilemalla =)
Pidän itteäni melko amatöörinä näissä puuhissa, joten kokeilemalla oppii! Oikeastaan tämä malli on testausta dion alustan tekemisestä, sekä vanhennustekniikoista. Mutta mielellään kerron jos siitä on apua.

Ihan alusta alkaen rautakaupasta Finnfoam (tai vastaavaa lämpöeristefoamia), siitä puukolla veistelin maaston päämuodot. Sivelin erikeeperiä pintaan ja päälle ohut kerros askartelumassaa (johon pinnan hienosäätö märällä kädellä silottelemalla). Vielä märkään massaan tein 1:24 auton renkaalla tielle renkaan urat, tökin pusikoille ja kiville paikat. (kuivumista odottelin n. vuorokauden)

Ruohoa hain askartelukaupasta (jotain tekoruohikkoa minigrip-pussin tapaisessa pakkauksessa). Leikkelin siitä sopivan pituista ruohikkoa aluksi pohjalle. Samalla puuliimalla kiinnitin pohjakerroksen sikin sokin. Tämän kuivuttua lisäsin muutaman pusikon (rautalankaa ja samaa ruohikkomatskua höystettynä paperisilpulla ;) ) sekä loput pidemmät ruohotupot. Käytin pikaliimaa+kiihdytintä suurimmaksi osaksi ruohotukkoihin.

Tielle sirottelin Bilteman hienointa hiekkaa =) sekä ruohikon kulmaan muutaman kivenlohkareen, sekä jäkälää kukkapusikoksi.

Maalasin pohjakerroksen tummalla vihreällä, ja seuraavan kerroksen ruohikolta vaaleammalla vihreällä, ja tien usealla eri ruskean sävyllä. Ruohon pintakerros on "palanutta" keltaista. Viimeistelynä tielle pigmenttijauhetta, sekä muutamia ruohonkorsia pensselillä, kuten myös kivet ja kukat.

Tämän jälkeen liimasin auton ja renkaan kiinni alustaan.

Piikkilanka on erittäin ohuesta rautalangasta tehty samalla tavalla kuin oikea piikkilanka! Tolpat ovat valurangasta sopivista kohdin pätkittyä muovikeppiä.

Lopuksi suihkutin pikkukerroksen mattalakkaa päälle sitomaan pigmenttejä.

Jalustan reunat leikkelin pahvista ja maalasin akryylimaalilla.
T.L. 4.3.2010 22:32 Vastaa lainauksella
Onko tämäkin "valaistu?" ;)
Hieno dio ja todellakin kokeilemalla oppii… ;)
Tero Lammimetsä kirjoitti:
Onko tämäkin "valaistu?" ;)
Hieno dio ja todellakin kokeilemalla oppii… ;)
Ei sentään =) Mietin kyllä, mutta eihän tommoiseen tilanteeseen saa valaistusta sopimaan hyvällä tahdollakaan…
Jari Jalonen kirjoitti:
samoja huamasin kanssa ja Nopeusmittari roikkuu johdon varassa vähän jäykän näkösenä eikä luonnollisesti mutta muuten onnistunut raato.. jatka samaaan malliin
Nopeusmittari ei roiku johdon varassa vaan takaa lähtee käyttövaijeri, joka on oikeastikin noin paksu ja jäykkä. 70-luvulla tuli asennettua vaijerin ja nopeusmittarin väliin Haldan tripin välipala ja se oli melkoisen hankalaa vaijerin jäykkyyden takia.

Niin, ja hieno on malli. Onnittelut.
Tommi A 7.3.2010 09:45 Vastaa lainauksella
Oot kyllä tosi hienosti vanhentanut tuota miniä, ja muutenkin tosi hieno Diorama.
Todella hiano!!!!
Hyvä toteutus, ainoa asia joka tuossa hieman häiritsee on korin kumilistojen ( etu- ja takaikkunan ympärillä ) joidenkin alumiinilistojen ja mm. ovenkahvojen ( luultavimmin sinkkipainevalua ) ruostuminen pellin lailla. Niin, ja nuo alumiinivanteet…
Hieno kokonaisuus silti, maasto on hienosti onnistunut.
On se kyllä hieno!Hyvin onnistunut ruoste ja mahtava maasto!Nostan hattua.
"Kaunista" katsottavaa, täytyy sanoa. Vanhennus on minun silmiini onnistunut erinomaisesti ja itse lisäillyt yksityiskohdat tuovat eloa malliin.

Jäin kuitenkin ihmettelemään, miten auton ikkunalasit ovat irronneet noin siististi, ne nimittäin näyttävät pikemminkin irrotetuilta kuin särkyneiltä ja irronneilta. Malliin olisi minusta voinut tehdä ikkunankarmeihin säröjä ja ehkä maahan tai auton sisälle sirpaleita, jolloin ikkunat näyttäisivät enemmän rikotuilta kuin irrotetuilta.
Kiitoksia!
Joo olisihan niitä laseja voinut jättää hieman ehkä…
Haluan kuitenkin korostaa, että kyseessä on vain oma mielipiteeni, joka ei millään lailla ole tarkoitettu laskemaan mallisi arvoa. Makuasioista ei voi kiistellä.
Toni L 19.5.2010 21:40 Vastaa lainauksella
Komeeta,kyllä näissä metsäraadoissa vielä on sitä jotaki.Ja historia sitäkin mielenkiintoisempi.
Alex 5.12.2010 10:22 Vastaa lainauksella
todella loistavaa työtä samu :)