Pienoismallit.net

Douglas A-20 Boston III

Laivue 342 (Lorraine Squadron) kesäkuu 1944

Brittiläisen Royal Air Forcen laivueen 342 pääkalustona olivat kaksimoottoriset Boston pommikoneet, kun liittoutuneiden maihinnousu Ranskaan Normandian rannoilla alkoi kesäkuussa 1944. Kyseinen laivue tunnettiin myös nimellä Lorraine Squadron ja sen koko miehistö koostui ranskalaisista vapaaehtoisista. Maihinnousun alettua laivue suoritti tiiviisti sotalentoja Ranskassa ja Hollannissa, ja kunnostautui erityisesti lentävien V1 pommien laukaisualustojen tuhoojana, sekä tekemällä uhkarohkeita matalalentohyökkäyksiä saksalaisten maavoimien kimppuun.
Yksi laivueen kuuluisimmista lentäjistä oli Citroënin autotehtaan perustajan André Citroënin vanhin poika Bernard Citroën - ja tämä malli kuvaa nimenomaan hänen kipparoimaansa Bostonia vuodelta 1944. Kyseiseen koneeseen oli maalattu ohjesäännön vastaisesti aivan liian kapeat D-Day raidoitukset runkoon ja siipiin - samoin oli jostakin syystä tehty Lorraine Squadronissa monessa muussakin Boston-yksilössä.

Tästä Italerin mallisarjasta on tällä palstalla hyvä laatikkoarvostelu kirjoitettuna Juho Tarkkasen toimesta, joten sen voi sieltä jokainen halutessaan lukea.
Mielestäni malli on helppo rakennettava, laskutelineitä lukuunottamatta - ja nimenomaan sen takia tästä tulikin lopulta "lentävä malli". Maalattu pensselillä Humbrolin emaleilla ja koneen miehistö kaiveltu miljoonalootasta, samoin kuin tuo mallin jalusta.

Kommentit

Kerrassaan hieno postoni, maalipinnan kuluma jäljet on tehty hienosto kunpa osaisi samanlais"hilseily" efektiä tehrä. Taattua Raimo laatua nuo figuurit tuovat heti lisän kokonaisuuteen joka on kaunis.
Nätti kone ja hieman vähemmän rakennettu malli,hyvin on onnistunut.
Upean Bostonin olet rakentanut! Vanhennus on onnistunut omasta mielestäni upeasti.

Ne laskutelineet taisivat olla todella huonot, kun jätit ne pois. Mitä niille tapahtui? Italerin sarja taitaa olla väärässä, koska sarjan ohjeitten mukaan tuo neliö-reunainen etuosan lasitus olisi vain jenkki koneessa, mutta taas tuossa kuvassa mikä sinulla on omissa kuvissasi, niin siinä on nuo neliöreunat.
Esko Rusi 24.2.2010 20:10 Vastaa lainauksella
Ei kyllä uskoisi pensselillä maalatuksi,upeeta jälkeä. Kulumat ovat hienosti toteutettu, ainoa mikä kävi silmään on kulumien puuttuminen lasiosien kehyksistä. Kai se puluparvi voi joskus räpsähtää suoraan nokkaankin;)
nätisti merkaaantuu keltainen käsrki.. 4/5..
Juho Tarkkanen kirjoitti:
Ne laskutelineet taisivat olla todella huonot, kun jätit ne pois. Mitä niille tapahtui? Italerin sarja taitaa olla väärässä, koska sarjan ohjeitten mukaan tuo neliö-reunainen etuosan lasitus olisi vain jenkki koneessa, mutta taas tuossa kuvassa mikä sinulla on omissa kuvissasi, niin siinä on nuo neliöreunat.
No en kertakaikkiaan saanut niitä siipien laskutelineitä liimattua paikoilleen ohjeiden mukaisesti, minun mielestäni niissä ohjeissa on virhe, koska ohjeen mukaisesti rakennettu laskuteline on aivan vinossa ja sotii muutenkin omituisesti "painovoiman lakeja" vastaan.

Juu ja laitoin nimenomaan sen referenssikuvan kuvapankkiini sen takia, että valokuva paljastaa enemmän kuin tuhat sanaa - RAF:n Lorraine Squadronilla oli siis käytössään ainakin kahta erilaista lasitusmallia Bostoneittensa nokalla. Niin ja "kirjavaa" oli myös tuo D-Day raidoitusten maalaustapa - oli kapeata raitaa, kapeampaa raitaa ja leveämpää raitaa. Niin ja joissakin Lorraine Squadronin Bostoneissa oli rungossa ranskalaiset kokardit ja siivissä brittiläiset kokardit - siipien alapinnoissa ei olllut minkäänlaisia kokardeja - paitsi niissä koneissa, joissa ne olivat myös alapinnoissa … melko sekavaa siis.
Jari Jalonen kirjoitti:
nätisti merkaaantuu keltainen käsrki.. 4/5..
Ööh, saisiko vielä suomennoksen?

;-)
Hyvä pensselöity pinta ja aidon näköiset kulumat.
PhantomII 28.2.2010 12:35 Vastaa lainauksella
Hieno malli. Edellä olevat kehut on jo kirjoitettu, joten yhdyn verbaalisessa mielessä edellisiin. Hämmästelen kerta toisensa jälkeen herra Leinon erinomaisen hienoa sivellin työskentelyä. Hänen mallinsa ovat osoitus siitä, että maaliruisku ei todellakaan ole se autuaaksi tekevä asia. Varsinkin kun usein 1/72 ja vielä 1/48 mittakaavassakin ruiskulla ilman maskia vedetyt värirajat ovat mielestäni liian pehmeitä.