Pienoismallit.net

Nina/Santa Clara

Kolumbuksen laivaston pienin alus Nina

Latinalais karavelli Nina oli yksi Kolumbuksen 3aluksen laivastoon kuuluneista aluksista.Nina kuten Pintakin olivat n.s latinalais karavelleja.Merikelpoisia nopeita ja matalakulkuisia pieniä aluksia joiden vinosta purjeiden takiloinnista juonta juurensa nimitys"latinalainen" Näitä karavelli aluksia käytettiin lähinnä rannikon kauppa liikenteessä. Aluksen oikea nimi oli Santa Clara ja nimi Nina(pikkuinen) oli lempinimi jonka alus sai Kolumbuksen armadassa.Aluksesta ei paljon nykyään tiedetä.Varmoja faktoja on kuitenkin m.m se että Kolumbuksen päästyä Kanarialla Nina takiloitiin uudelleen caravela redonaksi eli se sai raaka purjeen Santa Marian ja Pintan tapaan.Matka "Intiaan" Atlantin yli olisi tuskin onnistunut latinalaispurjein.Ninasta tuli myöhemmin Kolumbuksen lippulaiva Santa Marian lahottua käyttökelvottomaksi. Muistelmissaan Kolumbus mainitsee Ninan suosikki aluksekseen.Laivasta on tehty useita malleja ja se esiintyy usein 2 tai 3- mastoisena.Hellerin vanha sarja on jostain 60-70 luvun taiteesta mutta on iästään huolimatta varsin mukava rakennettava.Tässä meikäläisen näkemys aiheesta.Kommentteja kiitos.

Kommentit

Voi hyvänen aika sentään mikä teos! Jäin sanattomaksi ja kuola valuu. Historiikkikin vielä. Vau. Eka kuva ihan paras, vaikkakin kaukaa ja rungosta ei siis näy juuri yksityiskohtia. Mutta tuo valaistus. Hiphei.
Opa jossain päivitteli kuvaustasonsa heikkoutta ja taisipa ollakkin edellisessä utuisia. Mutta kehitystä on näemmä tullut. Tässä valotus on tehty huolelle ja tulos on sen näköinen.
Takiloinnissa on varmaan ollut aikamoinen homma, niinkuin koko mallissa.
Onnistunut on. Ja hyvin. Annan jopa neljä ja puoli, koska siltä vaan tuntuu ja näkyy. Pankaa paremmaksi kaikki laivantekijät. Viikon mall…
Katseli jo kolmanteen kertaan. Ja nyt koetin ettiä moitittavaa…En löydä ja onko sitä pakko löytääkään. Joillain täällä vain on. Jos tuon köysinipun keulassa ja muitakin köysiä olisit hampun värisellä maalannut, niin A´VOT. Siitä kai se puolikas meni.
Hirveästi en vanhojen laivojen rakenteista tiedä, mutta ne on nättejä. Niin on tämäkin! Kiva ois itsekkin joskus yrittää moista, kunhan joskus uskaltaa. Mutta Ninasta ei löydy juuri mitään negatiivistä sanomista. Ainut mitkä purje lienekkään nimeltä, kumminkin ekassa keulasta katsottuna niin joku läikkä. Muuten tosi namu.
Kaunis laiva. Ehdottomasti kauniimpi kuin Santa Mariasta olevat mallit. Jos oikein muistan niin eikös Santa Maria ajettu vahingossa karille. Eli lahoaminen tuskin sen matkaa päätti?
Olet rakentanut hienon mallin. Onko sinulla suunnitelmissa muiden Kolumbuksen alusten tekoa?
Muinaisesta sarjasta taidokkaasti nikkaroitu kaunotar, mukavaa nähdä purjelaivojakin täällä.
Mukavasti on saatu eloa puisiin kansirakelmiin. Noi purjeet taitavat olla jonkinlaiset vacu/muovihärpäkkeet, mutta niihinkin on saatu ilmettä. Vähän ihmetyttää valmistajan ratkaisu noiden punaisten ristien uppopainatuksesta, mutta ainakin varsinainen ristipuoli näyttää hyvältä. Itsellä ei ole toistaiseksi rohkeus riittänyt purjelaivamalleihin. Joku kolmekansi olisi varmaan näyttävä malli.

Ihmettelit kuvatekstissä peräsin ratkaisua. Ruori on käsittääkseni varsin myöhäinen keksintö. Ellei peräti tullut käyttöön joskus 1700-luvulla. Tosin en muista varmasti.
Kiitokset kommenteista ja selvityksestä "ruorimysteeriin".Santa Mariasta on runko jo kasassa.
Hyvin tehty ja siksi hieno malli. Takilointi onnistunut ja kansi näyttää elävältä ja kuluneelta.
J Akke 20.2.2010 21:56 Vastaa lainauksella
Nätin paatin olet askarrellu, hienosti olet saanut maalattua siihen ajan patinaa. Kaiken puolin istuu meikäläisen silmään, jos purjeet ei erottuisi noin hyvin muvisiksi niin voisi luulla olevan puinen.
Rane 23.2.2010 12:31 Vastaa lainauksella
Kaiken oivalisen keskellä pistää silmään yksi asia: Väylingit. Onko Kolumbuksen Ninassa käytetty niitä? en ainakaan muista nähneeni. Jotenkin äijän pitää kyllä tähystyskoriin päästä.
Hellerin ohjeen mukaan ei ollut.Mallissa on kuitenkin köysitikkaat joita myöten ukko pääsee kapuamaan märssykoriin.Nämä ovat oma lisäykseni niitä ei missään maalauksissa eikä kuvissa ole näkynyt,noiden köysitikkaiden pitäisi näkyä viimeisessä kuvassa.Terv.Opa L.
Melkoisilla kiuluilla ne ukot uutta maailmaa etsi. :) Komea malli tämä on, ryhdikäs takila, hyvä lisäys nuo köysitikkaat.
Ville T 12.12.2010 22:50 Vastaa lainauksella
Niin kuin bombardiere muistelikin, ruori on otettu käyttöön 1700-luvun alussa - tarkka ajankohta on kai ammattilaisillekin hämärän peitossa. Varhaisin tietämäni ruorisysteemi on löydetty aluksesta nimeltä Stirling Castle (1703), jossa oli mukana myös vanhan mallinen perämela. Vuodesta 1717 eteenpäin kaikissa isoissa aluksissa alettiin käyttää pelkkää ruoria.

Itse mallista ei muu hypännyt silmille kuin nuo purjeet, joista olikin jo mainittukin. Kelpaisi joka tapauksessa minullekin tuollainen. :)
Terve. Kerrotko hiukan, että laitoitko väylingit tähän ihan "Mutu"-tuntumalla, vai haitko ihan referenssiä joka tuki ratkaisua? On työn alla Hellerin Kolumbus-tripla, ja Ninasta aloittelen. Nihkeessä on ns. varma tieto aluksen yksityiskohdista ja rakenteista.
T: Jaska
Rane 26.6.2012 20:19 Vastaa lainauksella
Björn Landströmin "Laiva"-kirja esittelee Ninan ilman väylinkejä. Siinä on kuva myös Ninan raakapurjeversiosta (niinikään ilman väylinkejä). En tiedä onko luvallista tekijänoikeuksien takia upottaa ko kuvia tänne mutta jos haluat voin toimittaa sulle muilla tavoin ellei sulla satu kirjaa olemaan.
Itselläni on odottamassa Revellin sarja Ninasta.