Pienoismallit.net

Wietävän Tekele

Ryhmärakentelu

Vuonna 1946 Tuiran veistokoulun oppilasryhmä antoi panoksensa jo pitkään jatkuneen sodan lopettamiseksi. He suunnittelivat puurunkoisen koneen, johon naapurikoulun läkkipeltiseppien opintosuunnan kolmannen opintovuoden ryhmä teki päällystyksen. Koneen nimeksi tuli Wietävän Tekele (jonka ruotsalaiset 60-luvulla ristivät uudelleen Wiggeniksi). Moottoria ei saatu kuin vasta rakentamisen loppuaikoina (Junkersin tehtaalta saatiin piirustukset, mutta puuseppäpuolen pojat eivät olleet tottuneita käyttämään mitoituksessa senttejä vaan tuumia. Tämän takia moottorista tuli 2,52 kertaa suurempi [ja tehokkaampi].)
Koska koneen pinnoitus oli vahattua läkkipeltiä, oli maalin pysyminen jatkuva ongelma. Lisäksi kun koneet vahattiin ilmanvastuskertoimen pienentämiseksi, oli koneen ulkoasu monesti tyrmäävä.
Koneen aseistuksena oli nokkakartiossa 4x30mm kanuunat. Pohjan tykkikondoolissa oli kaksi 40mm Boforsin IT-kanuunaa. Pommikuormaa saatiin 3 tonnia neljään ripustimeen. Erikoisuutena koneessa oli halstari suihkuputken takana sekä sille oma säiliö grillikastiketta. Ideana oli ripustaa kokonainen härkä tai hirvi halstariin ja paistaa se lennon aikana. Ruhon palamisen esti grillikastikkeen reilu käyttö. Tällä paitsi saatiin sopiva ilta-ateria, myös vastustajan hermot kireälle. Sen verran mahtavat tuoksut kone päästi että todellisuudessa Puna-armeijan Kaartin 47 iskudivisioona antautui kokonaisuudessaan parin 'Wietävän Tekeleen' lennettyä divisioonan asemien yli, vaikkakin naapurin totuuskomissio väittää divisioonaa vastaan käytetyn kemiallisia aseita.
Sen jälkeen kun koneet olivat hankkineet täydellisen ilmaherruuden, käytettiin niitä maataistelukoneena. Kun neukut oppivat että kone on päällystetty läkkipellillä (joka on magneettista) yrittivät he torjua niitä ilmapalloihin ripustetuilla magneettisilla räjähteillä. Suomen sotilasjohto ylireagoi tilanteeseen ja käski päällystää 'Wietävän Tekeleet' zimmerit-massalla. Ennen kaikkien koneiden massausta kuitenkin onneksi havaittiin että ilmapallojen magneetit myös vetivät toisiaan puoleensa ja räjähtelivät itsekseen. Tämän takia vain 4 konetta ehdittiin massata.
Sodan jälkeen havaittiin että koneiden sähköjärjestelmissä oli puutteita (mm sähkökaapelit eivät olleet eristepäällysteisiä, vaan pelkkää rautalankaa posliinieristimien varassa). Tämän takia koneet hyllytettiin. Koneen piirustukset myytiin Ruotsiin SAABin tehtaille. Ja loppu onkin historiaa…

Kommentit

Lauri K. 14.2.2010 20:55 Vastaa lainauksella
Nauroin kunnolla lukiessani tuota descriptionia ja hieno malli muutenkin.
Ei juma… Pitkään aikaan parhaita tarinoita mitä olen lukenut täällä. Tuo zimmerit ja paistihomma aiheutti kyllä täydellisen nauruun repeämisen. Konekin näyttää aikas mukavalta mitä jossittelulta. Muutama lähikuva vielä lisää niin näkee paremmin onko tässä zimmerittiä vai ei. :)
Tässä koneessa ei ollut zimmeritiä. (En nimittäin löytänyt työkalua)
Pernax 14.2.2010 21:02 Vastaa lainauksella
Hauska tarina ja kyllähän tuosta konetyypistä nähtävästi Viggeni on kopioitu. Saatiinkohan piirustuksista hyvä hinta ? Pientä saivartelua eikös tuuma ole 2,54 eikä 2,52.
Hmm… onhan se. Mutta puusepillä se ei ole niin just… riittää kunhan mitan heitto on tuuman sisällä. HInnasta ei ole ollut puhetta, sillä taisi olla sotasalaisuus ;-)
Pernax kirjoitti:
Pientä saivartelua eikös tuuma ole 2,54 eikä 2,52.
Jos siihen jätettiin pieni turpoamisvara kenttäolosuhteita ajatellen? Grilliruoka kun tuppaa turvotusta aiheuttamaan. Oliko tästä Tapion referensseissä mitään tietoa?

Hauska malli muutenkin, erinomaista!
No omakohtaisesti voin sanoa että turvotusta on tapahtunut enemmänkin kuin se 0,02 kertainen määrä. Vyö tuntuu taas loppuvan kesken…
Iivari 14.2.2010 21:32 Vastaa lainauksella
Todella hyvä teksti. Tuli kunnon naurut. Kone on hyvin maalattu ja ns. grilli kruunaa koko koneen. Olisiko muuten mitään muuta kuin härkää tai hirveä grillattu lentojan aikana?
Hyvä, että puuseppäpojat mitoittivat moottorin reilusti. Halstarista roikkunut mullikka on saattanut olla melkoinen "airbrake".:)
Kiitos Tapio Ystävänpäivän parhaista nauruista. Tuo jalusta tuo todella muistoja mieleen.
Ai näinkö se menikin, eli nyt on kostettu se mitä tekivät meille talvisodassa myivät perkale "ruottalaiset on myynny meille millin liika suuria kranaatteja" lainaus talvisota elokuvasta.
Hurja laitos vauhdikas ja aseistus puhuu puolestaan, tarina oli hauska.
Kiitos kaikille kommenteista. Konetta oli hauska tehdä "kieli poskella" asenteella. Ja tarinaa oli vielä hauskempi keksiä.
Upeaa svastikan uusiokäyttöä.Itsellä sama kone oottamassa joskus rakentelua,muistelen tätä sitten.
He he, niin yli vedetty esittelyteksti että nauratti. :) Maalipinta on turhan kiiltävä ja koneen ala- ja yläpinnan maalirajat ovat hieman rosoisia, mutta muuten aika kelpo malli.