Pienoismallit.net

MiG-17BY

Suomimalli -Group Build

MiG-17BY oli kyseisen puljun pääsuunnittelijan tuotos Neuvostoliiton hallinnon esitettyä halunsa saada uusi maataistelukone NL:n ilmavoimien käyttöön. No, koneessa käytettiin MiG-17:sta runkoa ja tekniikkaa, mutta kone oli varustettu uusilla siivillä sekä hieman tehokkaammalla moottorilla suuremman asekuorman kantamiseksi.
Koneita päätyi loppujenlopuksi vain yhden yksikön käyttöön 1956, mutta todettiin pikkuhiljaa kelvottomaksi ja koneet päätettiin kaupata keväällä 1958 naapurimaahan Suomeen.
20 kappaletta koneita saapui, ja ne otettiin käyttöön myöhemmin vuonna 1958 muutamin muutoksin.
Koneisiin vaihdettiin Suomalaisvalmisteinen SISU -suihkumoottori paremman suorituskyvyn saavuttamiseksi, koska 400 kilometrin tuntivauhti koettiin riittämättömäksi, ja kone oli täydessä aselastissa mm. hidas nousemaan ja muutenkin kömpelö. Myös tutkavarustus vaihdettiin tehokkaampaan, ja koneisiin ostettiin ilmasta-ilmaan toimintaa varten yhdysvalloista AIM-9 Sidewinder ohjuksia.
Näin koneista saatiin varsin tehokkaita ja toimivia, ne tosin kärsivät luotettavuusongelmista koko viisitoistavuotisen uransa ajan, ja poistuivat pikkuhiljaa ilmavoimien vahvuudesta 1971-1973.
Malli kuvaa ensimmäistä rekisterinumeronsa saanutta konetta M-01, joka tuhoutui maaliskuussa 1969 moottorin leimahdettua liekkeihin nousun aikana ohjaajan pelastautuessa heittoistuimella.

Ja se siitä huuhaasta, malli on rakennettu pääasiassa kahdesta sarjasta, Italerin 1:48 aakympistä ja trumpan 1:32 MiG-17 äffästä. Siivet ovat tuosta italerin mallista, ja runko ja muuta pikkusälää pöllittiin Trumpeterin mallista ja loput miljoonaboksista.

Hope you like it, ei ehkä kaunein mahdollinen, mutta sainpahan edes jotain aikaiseksi vastoin tapojani :) Tähtiä saa antaa, mutta toivoisin todella kovasti sitä sanallista palautetta.

Kommentit

:0(ihmeissään miten hieno kone on).Onhan tämä minun silmissäni hieno kone. Kuluma on tehty hienosti. Miten sinä sen teit? Maalaus on tasaista. Ja hyvän tarinan olet keksinyt.
Lauri K. 13.2.2010 20:36 Vastaa lainauksella
Kiitoksia :)

Kulumat tein pienen pensselin ja maskiteipin avulla alumiinimaalilla, koska hopeakynäni (millä vastaavat kulumat yleensä teen), olen onnistunut hukkaamaan. Menee sitten uusi hankintaan, mutta kyllä tämä mielestäni ihan kohtuuhyvin onnistui näinkin.
Pitää itsekkin kokeilla tuota hopea kynää.
Kyllä tuolla kuormalla loppuu Sisustakin voima.:) Hieno kone.
Pernax 13.2.2010 20:50 Vastaa lainauksella
Juu ihan hauskan näköinen kone. Itse olisin laittanut noihin lisäpolttoainetankkien tilalle jonkin sortin pommit kun kerta maataistelukoneesta on kyse.
Lauri K. 13.2.2010 21:32 Vastaa lainauksella
www.pienoismallit.net/keskustelut/529_kulumia-hopeakynalla/

Itsellänikin oli tuollainen Caran d'Achen kynä, kaipa se jostain vielä löytyy mutta esim. kirjakaupoista kannattaa bongailla.
^^Niin ja löytäähän niitä myös Tiimareista…
Lauri K. 13.2.2010 22:51 Vastaa lainauksella
Caran d'Archea ei ainakaan Tiimareista kannata lähteä etsimään, ennemminkin hyvinvarustetuista kirjakaupoista jne.
Komee on what if malli.Hienosti ideoitu.
Todella hienosti onnistunut malli. Mielestäni hyvä esimerkki siitä millainen on hyvin suunniteltu ja toteutettu what-if malli.
Herranjestas tollanen kuorma alla on saanut ajaa jälkipoltin päällä hamaan loppuun. Hienoa what iffiä radikaaleja ratkaisuja. Pidän tälläsestä aivot narikkaan työstä. Kulumat tehty hyvin omaan makuun ehkä liikaakin, ja jotenkin häiritsee taas suomitunnuksien puhtaisuus taitaa vaivata 90% malleista sivustolla.
Hieno osa lisää gruop puldinkiin.
Lauri K. 14.2.2010 19:08 Vastaa lainauksella
Kiitoksia kommenteista!

Ja kyllä, kuormaa taisi koneeseen tulla ehkä liikaakin, mutta saa jäädä tällaiseksi ainakin toistaiseksi.
Jonille; kyllä noita siipien tunnuksia on tsippailtu yhtälailla muunkin koneen kanssa, rungon tunnuksia en likaillut koska kone on muutenkin niiltä osin suht puhtoinen :)
Upea Mig-17 työn jälki hienoa
Hienoja härpäkkeitä! Tosin, suomalaiset lentolaitteet eivät ikinä olisi noin kulahtaneen näköisiä, mutta menkööt. Pitäisiköhän itsekkein…
Taitaa tämä Miggi olla Kotkanpojan serkku, kun on samanlaiset siivet ;-) Poikasessa tosin mallia Matchbox.