Pienoismallit.net

Messerschmitt Bf109 G6

Malli on olevinaan Hävittäjälentolaivue 34:n tykkimersu MT-453 kesällä 1944. Esikuvan valintaan vaikutti pääosin sarja. Sen verran eksoottisen yhdistelmän eri alatyyppien piirteitä se sisältää, ettei siitä kovin montaa eri konetta pysty (helposti) esikuvansa näköiseksi tekemään. (Eikä ainakaan MT-452:ta, jolle tulee sarjan mukana sodanjälkeiset siirtokuvat).
Malli on rakennettu Italerin sarjasta, josta jäi todella ristiriitaiset tunnelmat. Sarjan valu on mainiota, valuvikoja ei muistaakseni löytynyt juuri lainkaan. Detaljointi on nättiä ja skarppia.
Mutta.
Sarja rakentuu aivan naurettavan monesta osasta. Koneen runko liimaillaan muistaakseni yhteen seitsemästä (7!) palasesta. Vaikka valu onkin ihan ok, aiheuttaa tämä väistämättä yhteensopivuusongelmia ja kittaus, ynnä hiontasessioita. Ilmeisesti Italerillä on joku hinku tehdä samojen muottien pohjalta kaikki mahdolliset mersun alatyypit? Erityistä riemua herätti ohjaamon kuomu, se oli periaatteessa E-kuomu kehotuksella "maalaapa tästä nämä ylimääräiset akkunat umpeen". Tämän onnistuin tietysti vielä tuhoamaan, jonka jälkeen sai lähteä luuhaamaan mallikauppoja löytääkseen toisen samanlaisen sarjan. (Kaipaako kukaan 1/72 mersuun varaosia? Täältä löytyisi!)
Detaljointi sekä uppoviivoitus on periaatteessa hyvännäköistä. Siksipä harmittaakin entistä enemmän kun suuri osa niistä on päin honkia, tai puuttuu kokonaan. Äkkiä mieleen muistuu ainakin nämä:
Takarungossa on paneeleja väärä määrä - en lähtenyt korjaamaan.
Nokasta puuttuvat etummaiset ilmanottoröörit - tein nämä skrätsistä.
Niskapanssari on väärää mallia - sopivan osan puutteessa annoin olla, ei sitä sieltä tässä mittakaavassa paljoa näy. *hys, hys*
Siiven tyvessä olevat "askelmat" ovat aivan väärässä paikassa - *huoh*
Takapyörästä en ole ihan saletti - omani kittasin hupulliseksi versioksi.

Muita muutoksia:
Avasin "fläpsit".
Tykit tein injektioneuloista - tämän mallin vuoksi kävin apteekissa leimaamassa itseni narkkariksi ;)
Lisäsin jarruletkut, ilmanottoputken sauman + ohjaamoon vöitä yms pikkusälää.
Porasin auki kaikki reiät ja röörit.

Malli on maalattu ruiskulla ja maskeilla. Säistetty öljyväreillä ja pastelliliitupölyllä.
Siirtokuvat on haalittu kasaan Inscalen G2 arkilta ja miljoonalaatikosta.

Malli on täynnä pikkuvikoja, mutta lopputulokseen olen kuitenkin ihan tyytyväinen.

Kommentit

Ihan komea mersuhan tuo on. Itselläni lienee sama Italerin malli palasiksi sahattuna (jep, sahalla siihen saa vielä lisää osia runkoon). Ajatuksena itselläni on istuttaa motti peltien alle. Samaa yksilöä ajattelin tehdä.
Mitenkäs nuo tunnukset, valehteleeko kuva vai onko hakaristeissä valkoinen pohja? Itse arvelin että tummennettu versio olisi oikein.
Mikko J 2.6.2007 14:05 Vastaa lainauksella
Joo samalla sahalla saa varmaan paneelirajat menemään oikein? Valkoinenhan se tunnus on. Raavin päätäni asian parissa ja tuijoteltuani suttuisia mustavalkokuvia kyllästymiseen asti pläjäytin valkopohjaiset tunnukset koneeseen. Viisaammat valistakoon tyhmempiä onko tämä oikein vai päin p:tä?

Nuo Inscalen siirtokuvat oli muuten ilmeisen korkeasta iästään ja epäilyttävästä habituksestaaan huolimatta älyttömän hyviä! Joltain satunnaiselta arkilta saksittu nro 11 ei sen sijaan ole valkoisella eikä himmennetyllä pohjalla, vaan mukavalla keltaisella.
Hyvän näkoinen Mersuhan siitä tuli.Jos haluat rakentaa stressittömän,huolettoman,mukavan,tarkan Mersu mallin niin hanki Fine Moldsin sarja :)Silloin voit keskittyä täysin mallin maalaukseen ja viimeistelyyn.Esim heidän G-6/R6 sarjassa on mukana messinkiset tykinputket.Ei tarvi mennä sinne apteekkiin kieroksi katsottavaksi.
Hyvää jälkeä! Luulisi että tuo on 1/48.
Puutteista huolimatta näyttää oikein hyvältä. Itsellänikin on juuri MT-453 tekeillä Hasegawan sarjasta.
-QWQ- 2.6.2007 18:32 Vastaa lainauksella
Komee! Itelläni on sama paketti odottamassa vuoroaan.
Komee Mersu ja hienosti maalattu - esimerkillistä. Minulla odottaa hyllyssä yksi Italerin F-Mersu.
Komea mersu paljon nätimpi kuin itseni rakentama samasta sarjasta MT-461 sekin tykkimersu.
Mikko J 4.6.2007 11:38 Vastaa lainauksella
Kauniit kiitokset kommenteista.
Ohjaamon lasitukset tosiaan on vähän vinksallaan, niiden istuvuus ei ollut todellakaan mikään maailman paras. Mokomat halusivat väkisin jostan nurkasta jäädä vähän nauramaan. Näin vaikka niitä yritin hioa ja kittailla kovasti. Mieli teki tilata vacuformi-kuomua, mutta mallin rakenteesta johtuen arvelin ettei niitä tässä pystyisi käyttämään.

Laskusiivekkeet avasin varovasti viiltämällä iskemättömällä askarteluveitsen terällä sivuista räppänät kokonaan auki ja "saranan" kohdalta vähän. Sen jälkeen taivuttamalla varovasti… kun mallin rakenne tämän sattui mahdollistamaan!

Täytynee korjata talteen Finmoldsin mersu jo jossain tulee vastaan!

p.s. Apteekkireissu oli kyllä todella traumaattinen kokemus. Kerrottakoon, että ulkonäöltäni en todellakaan ole mikään pukujätkä. Yritin hoitaa homman diskreetisti ja menin kaikessa rauhassa selvittämään hissukseen asiani yksinäisen näköiselle myyjälle. Tämä ihmetteli ensin hiukan ("narkkari" teksti vilkkuen silmissään), mutta päästyän jyvälle asiasta innostui suorastaan, ja haki takahuoneesta kasan neuloja, joita esitteli sitten minulle innokkkasti. Homma karahti totaalisesti kiville sitten kassalla, kun liukuhihnan takana istunut "newbie" huusi kovaan ääneen putiikin toisessa laidassa olleelle kollegalleen "MITÄ MÄ TEEN KUN TÄÄ HALUAA OSTAA PELKKIÄ NEULOJA?!" jess! koko asiakas- ynnä henkilökunta kääntyi katsomaan ja takanani kassajonossa ollut vanhempi patu säikähti niin paljon että poistui koko jonosta.
Tosi hienon yks seiska kakkosen olet tehnyt! Itse joskus tein Hellerin G-6 samassa mittakaavassa mutta se tuhoutui tulipalossa. Kivan näköinen tuo kolmen harmaan kaavio! Minkä firman maaleilla maalasit?
Mikko J 19.6.2007 09:46 Vastaa lainauksella
Vallejon model-air maaleista sekoittelin sopivat sävyt. Sekoittelu tapahtui ns. perstuntumalta. Tyyliin sekoitellaan maaleja, kokeillaan paperiin, lisätään sävyä x jne, jne. Niinpä mitään tarkkoja suhteita en osaa antaa. Itse olen myös tehnyt joskus tuon Hellerin G-joku mersun… Ei varmaan ollut paha menetys. Toivottavasti ei tuhoutunut mitään kovin paljon tärkeämpää.