Pienoismallit.net

Nichiyu-työntömastotrukki

Varaston työjuhta

Japanilainen Nichiyu kehitti vuonna 1958 Japanin ensimmäisen sähkökäyttöisen työntömastotrukin, englanniksi Platterin. Hyvin nopeasti yritys kasvoi maailman johtavaksi sähköisten trukkien valmistajaksi. Työntömastotrukin perusperiaate on pysynyt samana vaikka itse laite on modernisoitunut huomattavasti vuosien varrella. Yksinkertaistettuna työntömastotrukin periaate on seuraava. Trukkihaarukka on kiinnitetty teleskooppimastoon joka puolestaan on kiinnitetty eteen ja taaksepäin liikkuvaan kelkkaan trukin etuosassa. Tämä mahdollistaa mm. kapeampien varastokäytävien käytön, sillä trukin kääntöympyrä saadaan hyvin pieneksi.
Tämänkaltaisen trukin pääasialliset käyttökohteet ovat hyllyvarastoissa tavaran käsittelyssä. Toki tätä trukkia voidaan käyttää myös lastaamiseen, mutta maston korkeus estää useimmissa malleissa kuorma-auton tavaratilaan ajamisen ja siksi siihen käyttöön käytetäänkin useimmin mm. vastapainotrukkeja.

Itse malli on myöskin japanilaista valmistetta. Aoshima on tehnyt hyvää työtä tämän 1/32-mittakaavaisen sarjan kanssa. Valujälki on tarkkaa, terävää ja purseetonta. Yksityiskohdat ovat erittäin hyvin kohdallaan ja malli vastaa uskollisesti esikuvaansa. Monet osat, kuten masto, kelkka, moottoritilan luukku ja akku on mahdollista jättää liikkuvaksi. Varsinaista hyötyä tästä ei kuitenkaan ole ja esimerkiksi maston ketjut ovat staattiset ja roikkuisivat "päättömästi" maston ollessa yläasennossa. Tämä pilaa sinänsä mainion idean. Jonkinlaiset vaihtoehtoiset ketjut esim. toisessa ääriasennossaan olisivat olleet tervetulleita. Tämä oli oikeastaan ainoa varsinainen moka jonka sarjan suunnittelussa huomasin. Toinen vähäpätöisempi seikka on japanilaiselle kielialueelle suunnatut siirtokuvat. Olisin mielelläni tehnyt vaikkapa euroversion…
Lisäbonuksena sarjaan on ympätty kuljettajafiguuri sekä muutamia japanilaisen standardin mukaisia kuormalavoja. Lisäksi sarjan hyvästä suunnittelusta kertoo lisäpainojen sisällyttäminen pakkaukseen. Metalliset painot liimataan akun sisälle - tämä vastaa todellisuutta, sillä iso osa oikeankin työntömastotrukin vakaana pysymiseen tarvittavasta painosta saavutetaan n. 600 kg:n painoisella akulla.

Valmistunut malli esittää tehdasuutta yksilöä, sillä esikuvakin on uusinta sukupolvea. Vanhennuksia ja kulutuksia en tähän tällä kertaa toteuttanut. Oikeassa käytössä runsas kolhiutuminen ja pölyyntyminen tapahtuu muutamassa vuodessa ja tuleviin projekteihin täytyy kyseisenlaista kulumaa toteuttaa.

Kaikenkaikkiaan mukava välipalamalli joka kuuluu yhtenä jonkinlaista suosiota Japanissa nauttivaan 1/32-varastokoneiden kategoriaan. Muitakin sarjaan kuuluvia vekottimia on jo hankittuna odottamassa seuraavaa terapiatuokiota.

Kommentit

Okei, luulin tätä aluksi itsetehdyksi koska eihän nyt trukeista sentään pienoismalleja tehdä. Kiva huomata olevansa väärässä. Tosi erilainen aihealue. Mistä ostit, paljonko maksoi ja minkälainen sarjan mukana tuleva figuuri on?

Yksinään tuo trukki näyttää hivenen orvolta, kyllä se jonkin sortin varastomaisemaa kaipaa ympärilleen. Ja ehkä roinaakin kannettavakseen.
T.L. 12.2.2010 23:39 Vastaa lainauksella
FIN-lavaa kaipaa… Muuten parempi, kuin aikanaan pahvista valmistettu Rocla…;) (Tuhat hymiötä perään)
Aihealue erikoinen. Siitä plussaa, en pisteytä.
Lopputulos kuitenkin UPEA!
Hämmennyin aluksi aiheesta mutta sitten kun ajattelee sarjan valmistusmaata niin siellä kyllä tehdään kaikkea erikoista. Ehdottomasti kaipaa trukkikuskia jonka "ajolihas" on hyvin treenattu vuosien saatossa.
Nätti trukki. Hehe, tuota ei pääse usein sanomaan. Tekisi mieli antaa plussaa jo ihan aihepiiristä ;-) Kaikinpuolin kaunis laite!
Siisti työntis!
Terveisin Rockla ;)
Komea malli ja ennen kaikkea hyvä aihevalinta ainaisten historiallisten joukkotuhoaseiden rinnalle. 1:32 on erityisesti Japanissa, Brittein saarilla ja USA:ssa suosittu pienoisrautatiemittakaava (=Gauge 1, Gauge One). Tuollainen trukin malli saattaisi löytää tiensä vaikkapa johonkin rautatieterminaalin tai varastomakasiinin laiturille. Mm. japanilainen Aster Hobby valmistaa 1:32 mittakaavassa rakennussarjoja vetureista www.asterhobby.com
Petri Sallinen kirjoitti:
hyvä aihevalinta ainaisten historiallisten joukkotuhoaseiden rinnalle.
Katselin kuvat ennenkuin luin tekstin - ja mietin kuvia katsellessani, että mihinkähän tietokonepeliin tämä omituisen näköinen tappokone perustuu?
No voi hitsin pimpulat - trukkihan se on, eikä mikään tappajamonsteri. Virkistävä välipala!
Mukava poikkeus viimeaikaiseen gallerian mallitarjontaan, ja hyvin tehty. Nämä kaikenlaiset työkoneet ovat törkeän väheksytty ja harvinainen aihe pienoismalleissa. Luulisi että kiinnostusta riittäisi rakentaa tällaisia jos tarjontaa olisi. Niissä voisi hyvin yhdistää sotakalustomallareita kiinnostavat detaljit ja säistäminen sekä automallareita kiinnostava täydellisen maalipinnan haku.
Tosin en ehkä tekisi meidän duunin trukista mallia vaikka sarja löytyiskin, minulle riittää sen ajaminen… ;) (Sitäpaitsi Nissan on p..ka trukki edellisiin Toyotaan ja Yaleen verrattuna)
Varsin mainio ja hienosti rakennettu työkalu.Komppaan pasia:)
Siisti trukki. Nichiyu onkin Suomessa hieman harvinaisempi merkki. Näiden vanhennuksessa tarvitsisikin sitten kulumajälkien lisäksi kylkiin liimailtuja "lauantaitoimitus"-, "kiire"- ja "sekalava"-tarroja, sekä niistä rakenneltuja hauskoja tekstejä, kuten "sekava kala".