Pienoismallit.net

BAC TSR-2

Punaisen parran kantaja

Maaliskuussa 1957 brittihallitus julkaisi GOR.339 - spesifikaatin Canberran seuraajasta. Koneen piti pystyä taktiseen ydiniskuun Red Beard- ydinpommilla sekä taktiseen tiedusteluun kaikissa sääolosuhteissa. Lisäksi sen piti kyetä operoimaan päällystämättömiltä, lyhyiltä kiitoradoilta. Neuvostoliiton vastatoimista ajateltiin selvittävän huippumodernilla elektroniikalla ja kyvyllä lentää erittäin nopeasti hyvin matalalla. Projekti joutui alusta pitäen hankaluuksiin sisäpoliittisten intohimojen ja RAF:n ja FAA:n riitojen (laivaston Buccaneer- projekti) takia. Puolustusministeri Duncan Sandys (vannoutunut raketti/ohjusmies) ajoi läpi näkemystä, että miehitetty taistelulentokone on menneisyyttä(!) ja tällaiset projektit siis rahanhaaskausta. Kun poliittisista syistä lentokoneteollisuutta ajettiin yhteen, valittiin projektin päävetäjäksi Vickers apunaan English Electric muodostaen BAC:n. Kitka Vickersin ja EE:n välillä haittasi projektia, varsinkin kun Vickersillä ei ollut sitä kokemusta yliäänilennosta kuin EE:lla. Usein sanotaankin että EE olisi ajanut läpi hitaamman (M 1,8) ja halvemman koneen jonka valmistuminen olisi sattanut onnistua. Koneitahan valmistui vain kolme, joista vain tämä XR219 lensi. Lopulta surkuhupaisa seikkailu päättyi TSR-2:n tilalle harkitun F-111:n ongelmien kautta Buccaneerin sinänsä onnistuneeseen valintaan myös RAF:n käyttöön!

Siinä monta mutkaa oikonut poliittinen osuus. Kun Airfix julkaisi muutama vuosi sitten jo 1960- luvulla luvatun TSR-2:n, alkoi briteissä melkoinen TSR-Mania. Osa siitä tarttui itseenikin, malli oli saatava! Konehan on todella mielenkiintoisen historian omaava ja on samalla kaunis ja elegantti mutta melkoisen brutaalia voimaa uhkuva tappokone. Valtavasta lisäosa ja siirtokuvatarjonnasta käytin Pavlan resiiniohjaamon, joka oikeastaan pilasi projektin. Sen sovittaminen oli tylsä työ ja sai minut pilaamaan koneen muodot jättämällä kuomut auki. Toki detaljointi Pavlalla oli hieno.
Malli vaati todella paljon sovittamista, kittiä, hiomista ja uudelleenkaivertamista tullakseen siistiksi. Varsinkin ilmajarrujen sulkeminen oli työläs prosessi. Ulkopintoihin availin monimutkaisen laippojen nostetta lisäävän puhallusjärjestelmän lukuisia ilma-aukkoja sekä lisäilin antenneja, valoja, antureita jne rakennussuunnitelmani mukaan kolmisenkymmentä yksityiskohtaa. Maalina on Xtracolorin emali ruiskulla ja Humbrolin emali yksityiskohtiin. Vähäinen vanhennus on tehty lyijykynillä. Kone yrittää esittää konetta parin lennon jälkeen, myöhemmin se oli todella likainen. Seuraava sitten sellaiseksi?

Kovaa kritiikkiä kaivataan!

Kommentit

Onpa hyvä maalipinta
Kerrassaan hienoa työtä. Kasattu siististi ja maalipinta on erittäin hyvä. Hyvin detaljoitu ohjaamo näyttää olevan. Vois uskoa suuremmaksi kuin 72 skaalaksi.
Onpas tarkkaa ja virheetöntä jälkeä. Detaljoinnin taso tähän skaalaan erittäin hienoa katseltavaa ja mallin eräänlainen kliinisyys toimii mielestäni hyvin tässä tapauksessa. Hienoa!
Näyttää namulta. Nyt on pakko kysyä onko tuo valkoinenväri maalia vai muovia?
Mika Haalahti kirjoitti:
Nyt on pakko kysyä onko tuo valkoinenväri maalia vai muovia?
On Xtracolorin emali (USN Off White) ja Johnssoni päällä, hieman kiilloitettu.
Oikein nätti 72;nen.Keräilen samaa skaalaa itsekkin suihkuhävittäjiä,homma aluillaan vasta.Tällaista en muistakkaan äkkiseltään nähneeni.Harvinaisuus siis.Siis 3 valmistui näitä,Valkyrie koneita muistaakseni 2.
Hienolta näyttää! Ja tuo historiikki on aina kiva lisä; tällaisia superprojekteja -50 ja 60-luvuilla putkahteli milloin mistäkin - taisi tuo ihmisten välinen ideologioihin perustuva pelko ja kahtiajako olla aikasten kovaa. Itsepä tuota en muista, koska taisin keskityttyä noihin aikoihin enemmänkin vaippojeni likaamiseen :)
Kerrassaan on mainio laite. Malli on tehty todella hyvin. Silmä lepää. Ei uskoisi noin pieneksi, on senverran tarkkaa työtä. Maalipinnat ja urat siistejä. Ohjaamon värkkäys plussaa vielä. Upea.
Erittäin hyvää jälkeä olet saanut aikaan airfix:n sinällään melko työläästä rak.sarjasta.Maali pinta on erityisen hyvin onnistunut.Toden totta ,tuo poliittinen historiikki lisää vielä mallin kiinnostavuutta kummasti.Katselin noita xr-219:n kuvia ja ihmettelen mikä sai koneen muutaman koelennon jälkeen näyttämään siltä kuin sitä olisi säilytetty pari vuotta ladossa? Joka tapauksessa hieno malli ja erittäin hyvää työtä.
Tyylikäs malli tyylikkäästä koneesta. Keulapäästä tulee itselleni aina mieleen RA-5 Vigilante.
Petri Ola 30.1.2010 22:01 Vastaa lainauksella
Tosi tyylikäs - mielestäni panelirajojen korostus on onnistunut todella hyvin, juuri sopivan hienovaraisesti. Lyijykynä on välillä loistava kapine!

Itse en oikein päässyt mukaan TSR2-innostukseen, ja jätin mallin aikanaan ostamatta. Alkaa hiljalleen harmittaa…

Petri
Kiitokset kommenteista kaikille! Mallia yritin rakentaa mahdollisimman siistiksi ja sileällä maalipinnalla ja lisäillä detaljeja "perinnerakentamisella". Tämä poliittinen aspekti oli kiinnostava lisä teknisesti kiinnostavaan koneeseen (ja rakennussarjaan). Brittien lentokoneteollisuushan oli aina hyvin politiikasta riippuvaista, laivaston ja ilmavoimien kiistat vielä lisättynä soppaan. Olikohan se Harry Hawker kun sanoi, että onnistunut projekti vaatii oikeat parametrit siipipinta-alalle, jännevälille, tehopainosuhteelle ja politiikalle. (muistinvarainen varmasti virheellinen lainaus mutta periaate selvinnee)
Nämä tuomiopäivän vehkeet ovat alkaneet viimevuosina kiinnostaa. AL:n mainitsema A-5 Vigilantehan suunniteltiin ensiksi laivaston ydinpommittajaksi ja vanhennuttuaan käsiin muutettiin tiedustelukone RA-5:ksi joka sitten keräsi melkoisen maineen Vietnamissa. Muistuttaa tosiaankin paljon TSR:2:ta ja on rakennuslistallani… Tepon mainitsema Valkyrie melkein tarttui mukaan Kuivalaiselta lauantaina, on todella kiinnostava lentolaite. Siellä muuten oli ainakin 1:48 mallia TSR-2:sta vielä. Airfixin tapa julkaista rajattu määrä joitakin malleja ihmetyttää. Itse ostinkin näitä kaksi heti kättelyssä. Muistelen lukeneeni jonkun tilanneen näitä kolmattakymmentä kappaletta omaan käyttöön lukuisten what if- versioden tekemiseksi! Itse olen ajatellut tehdä XR-219:n kaikki luukut auki oikein rähjäisenä pikkuiseen huoltodioraamaan. Mutta Vulcan ensin…