Pienoismallit.net

Mustang P-51 D

Cap. Charles Weaver

Tämän Mustangin ostin näiden sivujen kautta jokin aika sitten, mallista oli hieman sisustan ja pyöräkuilujen maalausta jo aloitettu, itse asiassa ostin myös mallissa olevat SKY modelssin dekaalit täältä.

Malli on Tamiyan mielestäni laadukkaasta sarjasta tehty, malli on päällystetty kokonaan Bare metal foililla, Tamiya oli siihen tarkoitukseen hyvä valinta, varsinkin kun tämä oli ensimmäinen yritys minulle. Foileina käytin matta alumiinia ja kromia. Foilaaminen onnistui kutakuinkin melko hyvin, tietysti virheitä esim. ryppyjä, hankaumia ja maalilla paikattuja kulmia tuli jonkin verran mutta harjoittelu tekee mestarin(siis ehkä joskus vielä).

Lakkana käytin Revellin kiiltävää ihan pensselillä ja muutkin sävyt ovat Revelliä. Joistain dekaaleista hieman näkyy taustakalvo, Tamiyan luultavasti aika vanhat dekaalit hieman kettuilivat, esim. tuo keulan puna/kelta kuvio meni aivan valkoiseksi lakkauksen kuivutta ja sen jouduin paikkamaalaamaan. Osa dekaaleista on siis Sky modelssin ja ne toimivat erittäin hyvin.

Esikuvana katselin museossa olevan Mustangin kuvia joten malli on kliini tarkoituksella. Ohjaamosta olen joskus mielestäni kuvia ottanut mutta en löytänyt mistään, jos tulee vastaan niin lisään sellaisen myös.

Kommentit

eetu. 25.1.2010 20:08 Vastaa lainauksella
iha sika hieno (=
Pienistä ? maalausvaikeuksista huolimatta metalli kiiltää ja komea kone.
Kuin karamelli. En tosin tiedä maistuuko yhtä hyvältä ;-) Hienosti laitettu ne foliot.
Karkki on kyllä! Hyvin laitettu foliot kiinni, MUTTA runkosaumat näkyvät folioiden alta:( Seuraavaan malliin vanhennusta sitten.
On tosiaan kuin karkki, nätti vaikkei ihan esikuvanmukainen olekaan! Foilaaminen on varmaan ollut aikamoinen urakka…
Hyvin olet BMF:llä koneen päällystänyt.
Komea koni, hienosti olet tuon folion laittanut. Kyllä tuo tekee näistä jenkki koneista komeita kun ei paljon naamioväritystä ole.
Ainut asia mitä tässä mallissa silmään pistävää negatiivisessä mielessä nuo Antin mainitseman runkosaumat näkyy liika hyvin.
Todella harmoninen kone, kuvat myös erinomaisia.
Ainakin kiiltoa tästä koneesta löytyy :) Kuvien perusteella Folio istuu hyvin. Näyttää erittäinen hyvältä ratkaisulta. Ja omani mielipiteenäni täytyy sanoa, että turha efektikikkailu sattaa helposti pilata muuten hyvän mallin. Esim tässä tapauksessa en osaa sanoa, miten perus-litkus olisi edes toiminut Folion kanssa. Ainakin kuvista saumat ja muut korostuvat mukavasti Folion alta ilman ylimääräistä mustaa inkkiä.
Siistin näköinen peli. Foliointi on varmasti vaatinut malttia, itse en ole vielä moiseen "uskaltautunut"!
Edellä onkin oleelliset sanottu, nuo maskeerausrajojen mutkat hieman häiritsevät kun on näin siisti kone muuten. Pakokaasujälkiä kaipaisin mutta tämä on tietty makuasia. Kuvien tasokin riittää mallin arvioimiseen.

En ole mikään P-51 tuntija mutta eikö näissä yleensä ollut hopealla maalatut, jopa kitillä siloitetut siivet? Joku spesialisti voisi kommentoida.

Hienoa työtä ja neitokaisellakin on riittävän tehokas hiustenkuivain;)
Selailin P-51 Mustang Flight Journal lehteä ja hyvin harvassa Mustangissa oli pakokaasujen vanojen jättämät jäljet,ehkä riippuu lentotuntienkin määrästä.Edellä mainittuja hopealla maalattuja siipiä ei löytynyt yhdestäkään D mallista,näyttää olevan samaa rungon kanssa.Kenties kysymys on jostain yksittäisestä koneesta.Lehdessä myös vanhoja valokuvia D malleista,mm,Maj Preddyn ennätyskone,jossa hän poseeraa koneensa vierellä ja pakokaasuvanoja ei ole nimeksikään.Samoin Shangri La koneen värikuva,ilman pakokaasuvanoja.Kenties niitä ilmestyi myöhemmin.Ei ole virhe vaan makuasia,onko vanat vai ei.Pakosarjat on mielestäni hieman liian kiiltävät jopa alkuperäisiksi tai uusiksi.Monissa D malleissa näyttäis olevan uutena aika vaalean harmahtava/hopeinen matta väri kulumattomana,no hieman makuasia sekin.
Sokerinen, hieno esitys jenkkimuseotyylistä. Pitää olla kiiltoa ja väriä. Tosi hieno!!
Kuten sanoin, en ole Mustang tuntija mutta Ospreyn Modelling P-51 oppaan (Stan Spooner) sivulla 47 sanotaan että usein siivet oli maalattu hopeamaalilla. Tämä tieto tuli Googlella, kirjaa en ole nähnyt. Mielikuvani perustuu muistaakseni RAF:n Mustang III Dooleybirdin maalausta käsitelleeseen artikkeliin Model AC Monthlyssä mutta kuten sanoin: en tiedä.
Sepon taitavuutta tuon metallipinnan teossahan tämä kommenttini ei kyseenalaista ja varmastikaan kaikkien koneiden siipiä ei maalattu. Noiden pakokaasujuovien vähäisyydessä Teppo on muutaman vilkaisemani nettikuvan perusteella oikeassa:)
Kiitoksia kaikille kommenteista,
Antti Pentikäinen kirjoitti:
Karkki on kyllä! Hyvin laitettu foliot kiinni, MUTTA runkosaumat näkyvät folioiden alta:( Seuraavaan malliin vanhennusta sitten.
Oikeassa olet tuo eturungossa oleva sauma on foileista, mutta keskirungon sauma johtuu kyllä huonoista pohjista.

Maskeerausrajoissa on pari mutkaa kyllä tai oikeastaan maali on hieman lohjennut teippiä irrottaessa ja kaiken huipuksi kaikki lakat ja dekaalit vielä tuli teippien mukana.

Eero, mitä meinaat esikuvanmukaisuudella, onko sulla kuvaa tai tietoa tästä yksilöstä, itse en nimittäin löytänyt tästä mitään. Näyttäisi näitä löytyvän myös maalaamattomilla siivillä ainakin noista museo tai vastaavista koneista. Mulla on dekaalit ja aihio myös toiseen tällaiseen ja siinä on kyllä maalatut siivet mutta tämän kohdalla luotin täysin Dekaaliarkin ohjeisiin.

Pakokaasuvanoja tässä ei ole siis ihan tarkoituksella, joissain kuvissa nämä koneet on "entisöity" täysin uutuuttaan kiiltäviksi.

Seuraavan kanssa parannellaan sitten joskus, tämänkin tekeminen meni vähän niin että loppua kohden hieman opin jopa käsittelemään tuota foilia, korjaamaan en arvannut lähteä koska kokoajan joku kulma hieman repsotti ja lakka hankautui sormien alta aina pois.
[quote

Maskeerausrajoissa on pari mutkaa kyllä tai oikeastaan maali on hieman lohjennut teippiä irrottaessa ja kaiken huipuksi kaikki lakat ja dekaalit vielä tuli teippien mukana.

[/quote] Joku suositteli joskus Scotchin teippiä ja ostin Tiimarista (2,95) Magic nimistä.Kokeileppa ,mutta ohennetuilla maaleilla ja varovainen irroitus,toimii oikein hyvin.Eikä tuokaan mikä nyt on,niin pahasti ole vialla.
Seppo Nurminen kirjoitti:
Pakokaasuvanoja tässä ei ole siis ihan tarkoituksella, joissain kuvissa nämä koneet on "entisöity" täysin uutuuttaan kiiltäviksi.
Sellaista vain mietin tämän mallin kohdalla, että esittääkö tämä jotain täysin uutuuttaan kiiltävän näköiseksi entistettyä Charles Weaverin koneen museoyksilöä vai uutta lentokonetta? Vasemmalla kyljellä on 10kpl merkkejä ilmavoitoista/pudotuksista (vai olenko tulkinnut väärin?), jotka ovat kovasti ristiriidassa koneen tahrattoman ja käyttämättömän ulkomuodon kanssa. Jos tämän mr Weaverin lentokone on jossain entisöitynä, niin onko se näin timmi ja kiiltävä sekä ilmavoittomerkeillä varustettu?
Teppo Toiviainen kirjoitti:
[quote

Maskeerausrajoissa on pari mutkaa kyllä tai oikeastaan maali on hieman lohjennut teippiä irrottaessa ja kaiken huipuksi kaikki lakat ja dekaalit vielä tuli teippien mukana.
Joku suositteli joskus Scotchin teippiä ja ostin Tiimarista (2,95) Magic nimistä.Kokeileppa ,mutta ohennetuilla maaleilla ja varovainen irroitus,toimii oikein hyvin.
Moi Teppo,

kyllä toi Tamiyan teippi normisti toimii hyvin, mutta nyt kun irroitin niin meinas kaikki mitä alla oli tulla perässä, enkä uskaltanut jättää teippiä hetkeksikään tuohon pintaan koska lakka ei tosiaan hirveän hyvin tuossa pinnassa pysy. Saa nähdä mitä aika tekee mallille, toisaalta aloittelin tätä jo varmaan vuosi sitten ja kyllä siinä vielä pinnassa vahhimmat lakatkin pinnassa on. Pistetään silti korvan taakse jos joskus tulee eteen.
Pekka Muikku kirjoitti:
Seppo Nurminen kirjoitti:
Pakokaasuvanoja tässä ei ole siis ihan tarkoituksella, joissain kuvissa nämä koneet on "entisöity" täysin uutuuttaan kiiltäviksi.
Sellaista vain mietin tämän mallin kohdalla, että esittääkö tämä jotain täysin uutuuttaan kiiltävän näköiseksi entistettyä museoyksilöä vai uutta lentokonetta? Vasemmalla kyljellä on 10kpl merkkejä ilmavoitoista/pudotuksista (vai olenko tulkinnut väärin?), jotka ovat kovasti ristiriidassa koneen tahrattoman ja käyttämättömän ulkomuodon kanssa.
Amerikoissa lentelee jos jonkinmoisia ,liekö varmaan entisöityjä eri mallin Mustangeja ja kaikki merkit,usein hakaristejä on niissä voitonmerkkeinä,sekä ilman pakokaasuvanoja.Hmmm,eli eivät ole alkuperäisiä,vaikkapa Maj.Preddyn D malli,jonka omat alasampuivat ja parhain lentäjä kuoli,kutsuvat vielä hieman omituisesti tapausta nimellä ; "Friendly fire".
Pekka Muikku kirjoitti:
Seppo Nurminen kirjoitti:
Pakokaasuvanoja tässä ei ole siis ihan tarkoituksella, joissain kuvissa nämä koneet on "entisöity" täysin uutuuttaan kiiltäviksi.
Sellaista vain mietin tämän mallin kohdalla, että esittääkö tämä jotain täysin uutuuttaan kiiltävän näköiseksi entistettyä Charles Weaverin koneen museoyksilöä vai uutta lentokonetta? Vasemmalla kyljellä on 10kpl merkkejä ilmavoitoista/pudotuksista (vai olenko tulkinnut väärin?), jotka ovat kovasti ristiriidassa koneen tahrattoman ja käyttämättömän ulkomuodon kanssa.
Kiiltävän näköiseksi entisöityä, alla kuva itseasiassa seuraavasta mustangista jonka ajattelin tehdä:

www.pienoismallit.net/profiilit/1358/kuvat/kuvapankki/kuva_63599/

Mulla oli otsikossa alunperin vuosi 1945, mutta heivasin sen pois koska hoksasin että eipä ole näin. Mulla ei siis ole tietoa onko juuri tätä yksilöä entisöity, mutta arkilla olleista joitakin muita on joten tein tästä myös sellaisen.
Hyvä malli herättää aina keskustelua. Ja opinpa ettei pitäisi ruokatunnilla kiireessä heittää kommentteja mutta kun näytti niin mielenkiintoiselta. Jäi siis lukematta teksti että esikuvana lähinnä museokone.
Noista siiven hopeamaalauksista vielä, voi hyödyttää jotakin. Military Aircraft Monthly vol 8 iss 11 (11/2009) Airfile 19: "RAF Mustang IV Camouflage&Markings (Paul Lucas) kertoo seuraavaa lyhennettynä. (siis mokasin tuon alatyypin kanssa): 26.12.1943 Technical Order No 07-1-1 määräsi "natural metal" käytännön. Oma käännökseni Mustang IV:n osalta (siis ainakin RAF:n koneissa) Natural metal muualla paitsi alumiinipigmentoidut(?) kangaspinnat ja maalattu alumiini 40% siiven pituussuunnassa(chord) laminaarisen virtauksen säilyttämiseksi. ANA 613 Olive Drab häikäisynestopaneelit. Jutun piirroksissa maalatuksi kuvataan etummaiset isot paneelit poisluettuna siiven kärjessä olevat.
Museokoneissa varmaan jätetäänkin nuo maalaamatta helppouden ja näyttävyyden takia?

Tarkoitukseni ei ole näsäviisastella vaan kommentoin Sepon komeaa mallia ja toivottavasti joku hyötyy näistä tiedoista Mustangiaan rakentaessa, tietojeni oikeellisuuden tietysti jokainen harkitsee itse:)
Seppo Nurminen kirjoitti:
Eero, mitä meinaat esikuvanmukaisuudella, onko sulla kuvaa tai tietoa tästä yksilöstä, itse en nimittäin löytänyt tästä mitään. Näyttäisi näitä löytyvän myös maalaamattomilla siivillä ainakin noista museo tai vastaavista koneista. Mulla on dekaalit ja aihio myös toiseen tällaiseen ja siinä on kyllä maalatut siivet mutta tämän kohdalla luotin täysin Dekaaliarkin ohjeisiin.
Sorry, täytyy täsmentää hieman, kommenttia kirjoittaessani en syystä tai toisesta ollut noteerannut että mallisi esittää (yli?)entisöityä museokonetta, eli esikuvanmukaisuudella tarkoitin lähinnä kiiltoa joka on aktiivikäyttöä nähneelle sotakoneelle sopimaton… Koneyksilöstä minulla ei valitettavasti ole siis tietoa, onko se entisöitynä vai ei. Niin tai näin, hieno malli, ja on nuo kiillotetut museokoneet kaunista katsottavaa! Jotain monimoottorista seuraavaks…? A-26:n foilaamiseen voisi mennä vähän useampikin arkki…? ;)
Jep, eipä mitään. Saapa nähdä mikä on seuraava folion uhri, hienohan se olis tehdä jotain isoa ja mahtavaa, vaikka tämän kanssakin sai muutaman erän painia.