Pienoismallit.net

Vespa 125 Primavera

Terapiamalli… oli pakko tehdä kun kaksi lentokonemallia meni pilalle.
Maalattu sivellintä käyttäen emaleilla ja akryyleillä. Pari pientä virhettä malliin jäi, mutten jaksanut niitä korjata koska tämän tosiaankin oli tarkoitus olla terapeuttinen kokemus.
Seuraavaksi tälle kai pitäis väsätä kuski.

Kommentit

Hieno peli! Maalipinta näyttää ainakin minun silmääni todella hyvältä(ja vielä pensselillä!!) ja rakennusjälki erinomaista. En huomaa kytkimen ja etujarrun vaijereita, puuttuvatko vai enkö vain näe niitä?
Aiheeseen liittymätöntä. Klikkaa tästä nähdäksesi tekstin.
Huom! Pysythän aiheessa etkä ota tätä käyttäjän offtopiciksi merkitsemää sisältöä mukaan keskusteluun.
Mitä terapeuttista on jättää pari virhettä korjaamatta? Pari virhettä korjaamalla saatu virheetön lopputulos on mannaa mallarin mielelle… :):)
Ne vaijerit on leikisti siellä ohjaustangon sisällä (ja se oli juuri se virhe mitä en korjannut).
Nätti ampiainen. Hyvä ettet korjannut "virhettäsi" koska sillä tangon ja keskipalkin sisällä ne vaijerit oikeasti meneekin. Moottoriluukun salpa on jäänyt puolittain auki mutta sitähän sattuu kiireisissä lähdöissä. Italialaisiin kromiosiin olisi sopinut muutama tai oikeastaan aika monta ruostepilkkua, realismia ajatellen:)
Siis laiskuudesta on joskus hyötyäkin :-)
Ruostelaikkuja ajattelin kyllä lisätä. Mutta riippuen siitä minkälaisen kuskin tälle joskus teen, niin sen mukaan lisäilen ruostetta.
Hieno Prima! Maalipinta näyttää juuri sopivan kiiltävältä hyvin hoidetuksi Vespaksi. Huomaa, että sinulla on pensselityöskentely hallussasi.
Väri ei ole "oikea", mutta on tyypillisen "vespamainen". 50- ja 60-luvun alussa juuri tuollainen vihertävänharmaa oli vakiovärejä. Primaveran vakiovärit Suomessa olivat valkoinen, punainen ja kirkas oranssi. Jokunen tumman sininenkin taidettiin tuoda. (?)

Terapiamalliin pitää tietysti suhtautua suurpiirteisesti, eikä syynätä ihan jokaista yksityiskohtaa suurennuslasilla.

Jos jostakin pitäisi kuitenkin vielä nipottaa, niin vaikkapa muutamista yksittäisten osien väristä. Pakoputken pitäisi olla musta (tai ruosteinen) ja takavalon"lasin" reuna on oikeasti myös punainen.
Moottori on myös jotenkin kummallisesti vinossa. Ihan kuin takaiskari olisi aivan liian pitkä. (?) Oikeasti vauhtipyörän suojapellin kolot ovat vain vähän eri kulmassa kuin moottoriluukun kolot. Tämä taitaa olla kuitenkin mallin rakennevika.
Takajarrun vaijeri roikkuu myös aika pahasti. Se tulee oikeasti kytkin- ja vaihdevaijereiden ja sähköjen kanssa samasta läpiviennistä, eikä kauheasti sivusta edes näy.
Moottorinluukun lukituksen vivun pitäisi sojottaa suoraan taaksepäin olleessaan kiinni. Luukku avataan kääntämällä vipu yläkautta eteen. Alaspäin sen ei pitäisi koskaan roikkua.
Jos Primaverassa on kassikoukku (lisävaruste), se pitäisi olla kiinni penkin etureunassa. Ns. isorunkoisissa Vespoissa koukku on kiinni rungossa.

Vespassa ei ole oikeasti kovin paljon kromia. Lampun ja mittarin kehykset, kytkimien suojakuori ohjaustangossa, hansikaslokeron lukko, ohjauspylvään lukon suojakilpi ja äänimerkin uloin ritilä taitavat olla ainoat kromatut, tai oikeammin niklatut, osat. Kaikki muu "kiiltävä" on alumiinia, maalattua tai ruostumatonta terästä. Ruostumatonta terästä ovat akselien mutterien suojakupit ja keskimmäisen kumimaton kiinnityslistat.
Ja sanotaan mitä tahansa italialaisesta työnjäljestä, Vespan alkuperäiset kromaukset/niklaukset ovat oikeasti hyviä. Tarvikeosat, tavaratelineet ja muut sellaiset kylläkin ruostuvat heti, mutta orkkisosat eivät tahdo ruostua millään.

Jos Vespasta haluaa tehdä käyttöpyörän, eikä mitään näyttely-yksilöä, kannattaa kiinnittää huomiota etenkin moottorin etu- ja alaosien, keinuvarren ja takavanteen moottorinpuolen likaamiseen. Useimmissa yksilöissä ne ovat paksun möhnän peitossa. Tuo jo aikaisemmin ollut linkki on mainio referenssisivu.

Odotan suurella mielenkiinnolla, minkälaisen kuskin tälle teet. Primaverahan on perinteisesti vakiokuntoisena (=pienitehoisena) ja sirona "tyttöjen pyörä" (joka kelpaa näköjään myös filmitähdille). Referenssikuvia löytyy googlaamalla vaikka millä mitalla…
Sopivasti tuunattuna sillä sitten ajetaankin kilpaa ja kovaa.

Itselläni on samainen malli ollut työpöydällä jo hyvän aikaa. Malli on kuitenkin tehty italialaisella suurpiirteisyydellä ja on sen verran väärän muotoinen, että pahemman laatuinen AMS haittaa edistymistä. Pienoismallin rakentamista ei yhtään edistä tai helpota se, että työn alla on muiden 1:1 projektien lisäksi myös yksi Primavera. Tulee syynättyä kaikki yksityiskohdat turhankin tarkaan. ;)

Kiitos mukavasta mallista.
Kiitos Oskarille hyvästä tietopaketista. Olisi pitänyt etsiä referenssejä, mutta kun…
Noh, vielä ei ole liian myöhäistä fiksata vespaa paremmaksi.
Ja kuskiksi ajattelin Hebburnin Audreytä, kun hää ajeli siinä "Loma Roomassa" elokuvassa tämmöisellä (ja siinä vehje oli tämän värinen, on meinaan tarkastettu oikein värikartan ja kuvausten aikana otettujen värikuvien kanssa).
Toki toi sun laittama misu on kans kuvauksellinen ;-)
Hieno Vespa! Nostalgiaa!! En noista yksityiskohdista ole tolkulla kun en ole asiantuntija, mutta kyllä se aidolta näyttää. Mutta komia se on tuo Oskarin laittama misukin. Ellen vallan väärin katso, on se Ursula Anders! Wow!
Hemmetin hieno vespa.Maalattu taidokkaasti ja rakennettu myös, hienosti oot saanut vangittua menneitten aikojen fiilistä.Pikkudetaljeja vois lisätä jos jaksaa ja kiinnostaa.Esim eväskori tarakalle ja muuta pientä? Taidokasta työtä.
Petri Ola 25.1.2010 19:59 Vastaa lainauksella
Todella tunnellmallinen malli, ja maalipinta on hieno. Olisit vielä laittanut Rooman kilvet …

Petri
Kiitos arvon kanssamallarit. Kilvet voin vielä tehdä uusiksi ja detaljeja lisäilen kyllä. Nuo Oskarin antamat linkit sisältää paljon tietoa, eli parannusta malliin kyllä tehdään.
Hyvinhän tämä onnistui! Ja maalipinta pensselillä maalatuksi loistava!:)