Pienoismallit.net

I.V.L. A.22 Hansa

Vacun ja hartsin täyteinen painajainen

Kyseessä siis iki-ihana Broplanin (lue: broplem) vacu-sarja. Toinen vaihtoehto olisi ollut koneen tekeminen kokonaan scratchista, mutta koska joudun tekemään näitä useamman, "tyydyn" tekemään sarjasta. Mallit sijoitetaan Santahamina-dioraamaan, joten pienet mittavirheet ja detaljien puute ei haittaa kokonaiskuvassa.
Olen myös sarjatyön helpottamiseksi ottanut hartsikopioita valmiiksi korjatuista sarjan osista.
Myös siirtokuvat olen joutunut tekemään itse, jotta saan tehtyä eri koneyksilöitä. Siirtokuvien valkoinen väri on valitettavasti hieman liian läpikuultava.

Suurimmat korjaukset sarjaan ovat siiven profiilin korotus siipitukien kohdalta ja moottorin pellitys. Profiili ei liene vieläkään aivan täydellinen, mutta ei pistä ensimmäisenä silmäänkään.

Malli on maalattu emaleilla ja vanhennettu öljyväreillä. Lakkana käytin Johnsonin lattiavahaa, loppulakkauksessa sekoittamalla siihen vielä Tamiyan Flat Basea.

Alapuolen maalauksesta oli hieman ristiriitaisia tietoja, mv-kuvien ja Ilmailumuseon Hansan perusteella jätin siivet, rungon alapuolen sekä korkeusvakaimen siivekkeet lakatulle kankaalle.

Konetyypistä wikipediassa:
fi.wikipedia.org/wiki/I.V.L._A.22_Hansa

-29.7 Toinen Hansa valmistui, edelliseen verrattuna tässä mallissa korvasin sarjan huonon jäähdytinsäleikön metalliverkolla. Siirtokuvat eivät myöskään nyt ole yhtä läpikuultavia, koska laitoin ensin pelkät valkoiset siirtokuvaympyrät varsinaisten hakaristimerkkien alle. Pyrin kuitenkin pitämään koneet mahdollisimman samannäköisinä.

-12.2.08 Kaikki Hansat valmiita, jotka tulevat Santahamina-dioraamaan. Musta koneyksilö (4.F.52) on Ilmavoimien komentajan kone. Koneen värityksestä ei ilmeisesti ole olemassa mitään konkreettisia todisteita, joten se on voinut olla myös tummansininen. Koska mustavalkokuvissa hakaristin sininen on kuitenkin vaaleampi kuin koneen väri, päätin maalata koneen mustaksi. Ilmailuvoimilla on ollut toinenkin tumma Hansa, jonka värin on epäilty olleen punainen tai sininen.
Kolme mallia on tehty kokonaan hartsiosista, yksi kokonaan vacusarjasta ja yhdessä on vacusarjan runko ja kellukkeet, mutta hartsiset siivet. Melkoisia yksilöitä jokainen siis, kuten esikuvansakin ovat olleet. :)

Kommentit

Kaunotar suorastaan!
On hieno toteutus eräästä suosikki konetyypistäni tuolta huolettomalta 20-luvulta.Eikös näitä muuten valmistettu aikoinaan melkoinen määrä,enemmän kuin100kpl??
No ni wikipediahan sen kertoi,hyvä minä!
Hieno malli! Hieno aihe!

Vai että santahamina-dioon? Minäkin olen usein pohtinut Santahamina-aiheita. Siellä kun on kuvattu usiampikin hieno "kangaspuu" ja asunkin tässä vieressä.

t. Mikko
No hemmetti, sehän näyttää hyvältä. Kuinkas Dioraaman kanssa menee, joko aikataulu painaa päälle? Ainakin itselläni jokunen savukeaski kului vastaavan homman puitteissa :)
JJ Hilska 29.5.2007 13:29 Vastaa lainauksella
Käsittämättömän hieno kone. Enpä ole malleina turhan paljoa niitä nähnyt. Mahtaa tulla upea dioraama. Minkä valmistajan sävyä on tuo siniharmaa yläpinnan väri?
Kiitos kiitos. Piti vähän venyttää aikataulua, sen verran iso projekti kuitenkin. Elokuussa pitäisi valmistua. Pitäisi tehdä vielä muutama Hansa lisää ja Caudron C.60.
Yläpuolen sävy on Humbrol 126.
Todella kaunis Hansa! Itsellänikin on tuo Broplanin vacu-sarja kaapissa odottamassa.
No onpas hieno kone :)
Nyt on toinenkin Hansa valmiina. Vielä pitäisi muutama väsätä lisää, sekä yksi Caudron.
Tatti 8.8.2007 15:32 Vastaa lainauksella
On kyllä hienoja koneita! Noi jotkut 1920 -luvun koneet on kivoja, kun niissä on tollanen ratti yoken tai tikun sijasta..
Tuli tuosta Santahaminan lentokonehallin kattoa koskevasta keskustelusta mieleen, että milloinkas saamme ihailla kuvia tuosta dioraamastasi? :) Tahtoo nähdä!
maastopohja on saanut vasta finnfoamista perusmuotoja, mutta yritän laitella kuvia lähiaikoina.
Kyllä on nätit kaksoset. Hansassa on klassista alkuaikojen ilmailuvekotinten kauneutta. Ja Broplanista tehtynä kunnioitus vaan kasvaa.
Olikos jossain kirjassa maininta että tuo tumma Hansa olisi ollut lempinimeltään musta varis, eli siitä voisi arvioida että väritys on oikein. Minullakin on tuo vacusarja odottelemassa, mutta olen vähän huono noiden vacujen kanssa. Menee totaalisesti hermot osien irroittelussa. Sinänsä sääli että vacuissa on kiinnostavia konetyyppejä.
Motivaatiota toki nostaa kun näkee mitä niistä voi saada aikaan…

edit: Olihan se musta varis mainittu sinullakin kuvatekstissä. Anteeksi huolimattomuuteni.
Joo Musta varis-nimitys tuli vastaan Suomen Ilmavoimat 1918-1927 -kirjassa. Tosin siitä ei käy selville, oliko nimi käytössä jo koneen oloaikana vai onko se jälkeenpäin keksitty nimitys. Päädyin tuohon mustaan, vaikka voisihan se olla lähes mikä tahansa muukin hyvin tumma väri. Ilmailuvoimilla oli toinenkin tumma Hansa, mutta en nyt muista sen tunnusta.
Vacumalli on haastava rakennettava. Koska jouduin tekemään useamman kappaleen, tein siivistä, rungosta sekä muista osista silikonimuotit ja valoin ne hartsista. Tietysti korjasin vacusarjan pahimmat virheet muottiosiin ennen muottien tekoa.
Kirjassa Suomen ilmavoimien maalaukset ja merkinnät (Keskinen, Stenman, Niska) mainitaan kuvatekstissä sivulla 13 seuraavaa: "Meritiedustelulaivue 2:n Hansa 4.E.15 lennolla kesällä 1925. Tämä kone on ilmeisesti se punaiseksi maalattu ja toinen Hansa 4.F.52 näin ollen se musta "varis".

Tuosta siis voisi päätellä että se toinen tumma Hansa on ollut punainen, mutta en tiedä mihin arvio perustuu. Samalla sivulla on myös kuva Hansasta jota kutsutaan kuvatekstissä riikinkukoksi, mutta sen väreistä ei kuulema ole tietoa. Kuvassa näyttäisi olevan monimutkainen sirpalekaavio koneen kyljessä.
Juuri tätä yksilöä 4.E.15 tarkoitin, ilmeisesti se on ollut punainen tai sininen. Tuo erikoinen sirpalekaavio taisi olla joku kokeilu. Olisiko siinä ollut samoja värejä kuin muissa suomalaisissa sirpalekaavioissa, en osaa sanoa. Olisi mielenkiintoinen maalauskaavio tehdä pienoismalliin.
JJ Hilska 21.5.2008 12:56 Vastaa lainauksella
Tässä konkretisoit historiaa, mitä mielenkiintoisemmalla tavalla. Hansa-tutkimusta kerrakseen! Eipä taida olla kukaan ennen mallintanut "Mustaa varista". Kyllä riittää museossa sitten ihmettelyä.