Pienoismallit.net

F-16i sufa

Israelin ilmavoimien uusi monitoimihävittäjä

F-16i Sufa on Lockheed Martinin kevyen monitoimihävittäjän kaksipaikkaisesta D-mallista varta vasten Israelin ilmavoimille räätälöity versio. Israelilaiset ovat tapansa mukaan asennelleet koneeseen jos jonkinlaista lisäsensoria ja -järjetelmää, jotta se olisi yhteensopiva IAF:n asejärjestelmien kanssa ja tuloksena on melkolailla turboahdettu versio perinteisestä f-16:sta. Sufa teki ensilentonsa 2003 ja ensimmäiset koneet toimitettiin Israeliin 2004. Näkyvimpänä uudistuksena Sufassa ovat rungon päälle asennetut irrotettavat lisäpolttoainesäiliöt, jotka lisäävät huomattavasti koneen toimintasädettä.

Mallin valmistaja, kiinalainen Kinetic, oli täysin uusi tuttavuus. Kinetic tuli äskettäin markkinoille 1/48 skaalan f-16 varianteilla ja 1/32 f-86 koneella. Erityisesti f-16 koneet näyttivät internetissä saavan melko ristiriitaisen vastaanoton, mutta kun Kinetic toi markkinoille sellaisia variantteja joita ei ollut aikaisemmin saatavilla oli se selvästi paikkansa ansainnut. Sekä Kinetic, että Hasegawa julkaisivat Sufasta 1/48 mallin liki samaan aikaan. Kinetci tuli markkinoille hetken aikaisemmin ja kun kyseessä oli uusi valmistaja niin malli piti tilata ihan jo silkasta uteliaisuudesta.

Kineticin F-16i Sarjasta näkyy kova pyrkimys tehdä hyvä malli. Sarjassa on 1/48 koneeksi todella paljon osia, muutama syövyteosa, metallinen nokkapiikki ja aftermarket-valmistajan (sky decals) siirtokuvat. Ensi katsomalta osat näyttävät hyviltä. Kaikki Sufan yksityiskohdat on pyritty jäljentämään ja paneelilinjoja ja niittejä löytyy hienosti vaikka paikoin ovatkin hiukan epätasaisia. Valutekniikka ei kuitenkaan ole ollut ihan parasta mahdollista ja varsinkin monet pikkuosat ovat aika karkeita. Ohjaamo on uudeksi malliksi aika heikko esitys. Itse runko ja ja koneen muodot vaikuttavat silmämääräisesti hyviltä. Osien yhteensopivuus vaihtelee erinomaisesta (lisäpolttoainesäiliöt, joita etukäteen pelkäsin) kauheaan (mm. monet irtopaneelit joita tarvitaan eri versioiden tekemiseen). Soviteongelmia on aika paljon, mutta kuitenkin enimmäkseen kitillä ja hiomisella hoidettavia. Syövyteosat ovat jäykkää terästä (?) ja pikemminkin riesa kuin hieno yksityiskohta koska niitä on vaikea taivuttaa nätisti hiukan kaarevan rungon pintaan. Lasiosat ovat kirkkaita ja siistejä. Selkeä plussa tulee siitä, että koneen mukana tulee paljon erilaisia aseita ja varusteita ripustimiin. Valitettavasti ne ovat kuitenkin kaikki geneeristä amerikkalaista aseistusta, eikä joukossa ole Israelilaisia asejärjestelmiä. Mallin mukana tulee siirtokuvat kolmeen eri koneyksilöön kahdesta eri laivueesta. Kauniit Siirtokuvat ovat parasta mitä on vastaan tullut. Ne istahtavat tiiviisti koneen pintaan melkein pelkän ajatuksen voimalla.

Malli oli tuossa aikaisemmin valmistuneen IAF:n Apachen sisarprojekti, mutta tätä lähestyin paljon kevyemmällä otteella. Ajatuksena oli, että rakennan mallin suoraan boksista. Muutamia detaljeja kuitenkin tein laskutelinekuiluihin sekä ohjaamoon, lisäsin istuimiin vyöt ylijäämäetseistä ja merkittävimpänä parannuksena tilasin Skunkworks-nimiseltä valmistajalta sarjan 1/48 Israelilaisia ohjuksia ja pommeja. Siipien alle tuli tästä sarjasta AGM-142 tästäpommi sekä Python-4 ilmataisteluohjukset. Kineticin omasta varustuksesta laitoin lisäpolttoainetankit, GBU-24 tästäpommin sekä AIM-9M sidewinder ohjukset. Malli on maalattu Vallejon akryyleilla. Halusin tehdä koneesta pari vuotta käytössä olleen oloisen ja säistämiseen on käytetty öljyvärejä, MIG:n washeja sekä pigmenttejä.

Yhteenvetona mallista voisin sanoa, että se on kohtuullisen työläs, mutta siinä on myös paljon hyvää. Varmaankin helpommalla pääsee ostamalla Hasegawan version samasta koneesta, mutta näkemällä vähän vaivaa (ja hankkimalla aftermarket ohjaamon) Kineticistä saa näyttävämmän ja melko hyvin esikuvan mukaisen mallin.

Kommentit

eetu. 6.1.2010 14:59 Vastaa lainauksella
todella hieno
Minun makuuni vähän turhan paljon tavaraa pultattu koneen alle, mutta muuten en yrittämälläkään onnistunut keksimään mitään urputettavaa. Aivan lähikuvia ei ole, mikä 1/48 mallin tapauksessa voisi antaa lisätietoa, mutta näiden kuvien perusteella yksityiskohdatkin vaikuttaisivat olevan mittakaavan mukaisessa kunnossa.
Upeaa jälkeä niin rakennus- kuin maalaustekniikaltaankin. Värimaailma on hienosti tasapainossa.
Vain yksi ainoa asia nosti mieleen pienen kysymysmerkin: Kuomun alaosasta näkyy sisäpuolelta sama väri kuin mikä on sillä kohdalla ulkopuolen väri. Onko näin esikuvassakin, vai onko sisäpuolen väri jäänyt maalaamatta vihreän/ruskean alle?
Valittamista en keksi. Hienosti tehty kone.
Pekka Muikku kirjoitti:
Upeaa jälkeä niin rakennus- kuin maalaustekniikaltaankin. Värimaailma on hienosti tasapainossa.
Vain yksi ainoa asia nosti mieleen pienen kysymysmerkin: Kuomun alaosasta näkyy sisäpuolelta sama väri kuin mikä on sillä kohdalla ulkopuolen väri. Onko näin esikuvassakin, vai onko sisäpuolen väri jäänyt maalaamatta vihreän/ruskean alle?
Kiitos kommenteista! Se on virhe ei ominaisuus :) Tuo sisäpuolen väri jäi maalaamatta ulkopinnan värien alle, kun alunperin aioin tehdä kuomuun sisärakenteet. Mutta jäivät sitten tekemättä silkkaa laiskuutta, niin nyt tuo ulkopuolen väri tosiaan näkyy läpi.
Pekka Muikku kirjoitti:
Upeaa jälkeä niin rakennus- kuin maalaustekniikaltaankin. Värimaailma on hienosti tasapainossa.
Joutuu vaan komppaamaan Pekkaa… Todella hyvän näköinen.
Olmo 6.1.2010 15:29 Vastaa lainauksella
Ääh, eihän tästä keksi mitään valitettavaa:) Ja kehuissaki joutuu vaan komppaamaan… Tosi hieno kone. Erityisesti värimaailma on hieno. Ja runsas aseistus tekee tosta vaan tehokkaan näköisen:)
viikon malli
Upeen näköinen malli! Sopivan kulahtanut pinta niinkuin aavikko olosuhteis pitääkin olla. En keksi mitään "narinaa".
Erittäin hienosti onnistunut malli. Itsekkin pidän runsaasta aseistuksesta moderneissa hävittäjissä ja tämä malli näyttää erityisen tyylikkäältä täydessä aselastissa. Camo on hienosti toteutettu. Käytitkö ihan perus sinitarramaskia tuossa vai millä sait noin siistin tuosta?

Jos jostain pitää narista niin omaan silmääni paneelilinjoja olisi voinut hitusen enemmän korostaa. Varmaankin realistisempi se on noin hillittynä, mutta omaan silmääni näyttää aina paremmalta kun paneelilinjat erottaa selvästi. Hienoa työtä kaikenkaikkiaan, kuten sinulta sopii odottaakin.
Oletuskuvan perusteella erittäin hieno malli.Nämä jättiläiskoneet ovat kyllä upeita tarkoilla malli osillaan.Pitää katsoa vielä muutkin kuvat läpi.Tuossa joulukuussa tuli hommatuksi Italerin Kfir C7 laatikko,samankaltainen maalaus siinä,1:72 Mirage mallissa myös.Erittäin hienosti olet tämän maalannut.
Pekka 6.1.2010 18:08 Vastaa lainauksella
Makeen Sufan olet saanut tursattua, munsta tuo väritys on just hyvä tollasenaan. Usein näkee nimenomaan Israelin vehkeitä liiankin "sotkettuna", tässä on maalaus onnistunut täydellisesti.

Lisättäköön nyt vielä vähän Kineticin sarjan puutteita, eli selässä oleva avioniikkapuomi on käytännössä muodoiltaan täysin pielessä, samoin nimenomaan Sufassa olevat antennit ovat vääränmuotoisia. Myös etulaskutelineluukku on väärän muotoinen. Isradecal on julkaissut tähän korjaussarjan, jossa on uudet antennit ja avioniikkaloota, suosittelen sitä, jos joku muu tähän sarjaan päätyy, Isran sarja näyttää ihan laadukkaalta, kun sitä hypistelin. Hasegawa häviää tuolle Kineticin sarjalle iässään ja musta tuo Kineticin malli, tolla korjaussarjalla on suositeltavampi vaihtoehto. Ja lisättäköön vielä, että Sufassa Kinetic on vissiinkin korjannut nokan aika rajunkin muotovirheen, mikä löytyy muista valmistajan F-16 varianteista, mutta ei Sufasta.

Mutta saahan tuosta Kineticin mallista ihan hyvävväkösen suoraan laatikostakin. ;)
Näyttääpäs oikein, oikein hyvältä. Ulkopuolen väritys on mielestäni todella hyvin onnistunut, ja minun silmäni vain hakivat jotenkin tuonne "toimiston" puolelle. Kuvissa ainakin istuinvyöt näyttäisivät olevan ihan samaa harmaata kuin istuin itsekkin ja muutenkin hieman "monotonisen" sävyinen väritys siellä. Tämä ei tietenkään ole mikään virhe vaan makuasia. Mutta useimmissa näkemissäni kuvissa vyöt ovat olleen enempi vihertävän sävyisiä ja värivaihtelua sisustassa, valon ja varjonkin vuoksi hieman enemmän.

Jokatapauksessa "Wow!" :)
Juha A 6.1.2010 22:22 Vastaa lainauksella
FYI, Hasegawan ja Kineticin sarjojen vertailu:

plamo.outthere.info/forum/showthread.php?tid=5637
Kiitos kommenteista!
Lainaus:
Käytitkö ihan perus sinitarramaskia tuossa vai millä sait noin siistin tuosta?
Maalaus on tehty ihan sinitarramakseja käyttäen. Sinitarra toimii kaikkein heikoimmin jyrkissä kulmissa, joita tässä mallissa on suht paljon, joten jouduin tekemään aika paljon paikkauskierroksia. Varjostusta ja vaalenteluja tein tällä kertaa vain vähän koska IAF:n koneet näyttävät säilyttävän aika hyvin väripintansa.
Lainaus:
Jos jostain pitää narista niin omaan silmääni paneelilinjoja olisi voinut hitusen enemmän korostaa.
Itse asiassa tein ensin nuo paneelilinjat tummempina valuttamalla väriä suoraan niihin. Tulos ei kuitenkaan oikein miellyttänyt. Osittain siksi, että jotkut paneeliurat mallissa ovat selvästi syvempiä ja leveämpiä kuin toiset, enkä onnistunut saamaan aikaan kovin tasaista vaikutelmaa. Siispä päädyin pyyhkimään nuo pois ja tekemään väripesun koko pinnalle vaalean ruskealla, jolloin urat korostuivat vain kevyesti.
Lainaus:
FYI, Hasegawan ja Kineticin sarjojen vertailu:

plamo.outthere.info/forum/showthread.php?tid=5637
Hasegawan malli on tosiaan valmistajan vanha f-16 johon on laitettu lisäosia. Tästä johtuen Kineticissä on varsinkin rungossa ja laskutelineissä selvästi enemmän yksityiskohtia. Hasegawalla on taas etunaan paremmasta valutekniikasta johtuen terävämmät ja ohuemmat paneelilinjat ym. yksityiskohdat, sekä oletan myös, että parempi yhteensopivuus.

Tässä kuvia joistain Kineticin hankalammista sovitteista

s201.photobucket.com/albums/aa123/ch9866/F-16_kin/?action=view&current=DSCF3474.jpg

s201.photobucket.com/albums/aa123/ch9866/F-16_kin/?action=view&current=DSCF3530.jpg

s201.photobucket.com/albums/aa123/ch9866/F-16_kin/?action=view&current=DSCF3549.jpg

s201.photobucket.com/albums/aa123/ch9866/F-16_kin/?action=view&current=DSCF3562.jpg

Sekä Kineticissä, että Hasegawassa jotkut Sufan piirteet ovat ilmeisesti väärin. Kineticissä on siis luultavasti enemmän tekemistä, mutta toisaalta siitä saa kuitenkin yksityiskohtaisemman mallin. Eikä pidä unohtaa, että Kineticin mukana tulee melkoinen kokoelma paukkuja siipien alle kun taas Hasegawoissa ei perinteisesti mitään.
Oikein on hieno Sufa. Värityskin, vois jo sanoa, on viimeisen päälle. Ei liikaa vanhennettu kuitenkaan. Harvoin IAF:n koneet ovat kovin kärsineen näköisiä, vaikka etelän auringossa lentävätkin. Paneelirajatkin näyttävät realistisilta.

Ilmanottoaukossakin oleva harmaa/valkoinen väriraja näyttää hyvältä. Samaa ei aivan kaikista netissä olevista F-16-malleista voi sanoa. Joissakin malleissa se on jätetty pois. Väriraja on kuitenkin aika näkyvässä paikassa ja on mielestäni aika oleellinen - vaikkakin pieni - osa mallin maalausta. Juuri tuollaiset detaljit tekevät mallista sarjaan Viimeisen Päälle kuuluvan. Miten muuten maskasit sen? Tuskin kuitenkaan vapaalla kädellä sitä vedit?
Hienosti toteutettu malli.
Jani A. 24.3.2010 19:36 Vastaa lainauksella
Komea peli.
AJ 12.10.2015 17:12 Vastaa lainauksella
Moi Kalle, Tämä upea lekomallisi Heil Ha'Avirin arsenaalin yhä edistyneimmästä hävittäjästä on mennyt aikoinaan ohi, mutta parempi myöhään kuin ei milloinkaan. Mainio rakentamiskuvaus, hyvää keskustelua/kommentointia ja kaiken kruunaa erinomainen pienoismalli.

Erityisesti pidän tuosta hillitystä värityksestä, säistämisestä ja viimeistelystä, sillä 107. Laivueen Hatzerimissa, 113., 119. (pienoismallisi esikuvalaivue "Bats") ja 201. Laivueiden Ramonissa operoimat F-16I Sufat ovat hyvin huollettuja ja pidettyjä. Noita Sufiahan on yhä noin sata kpl:tta (alunperin 102 kpl:tta) Ipoilla ja ne muodostavat Heil Ha'Avirin iskukyvyn kärjen yhdessä noin 25 kpl:een 69. Laivueen F-15I Ra'am (Hatzerimin tukikohta) kanssa. Koneiden toimenkuvaan kuuluu tarvittaessa mm. CBU-24/CBU-28 pommien kuljetus jopa yli 2300 kilometrin päähän ilman välitankkausta. Sufa on joka tapauksessa avioniikaltaan ja usealta muutakin osin modernimpi kuin Ra'am ja siten edustaa Heil Ha'Avirin edistyneimpää hävittäjää. Tavallaan Sufa on myös räyhäkkäimmän oloinen ja näköinen moderni Ipo-leko.

Kaikinpuolin upea moderni sukomalli - loistavaa työtä! Parhain terveisin, AJ